Tai bus jau šeštasis šio festivalio ciklo renginys – keturi buvo surengti Vilniuje ir vienas Kaune.

„Tai renginiai, skirti populiarinti veganizmą ir augalinę mitybą“, – sakė šventės iniciatorė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė. Idėja organizuoti šį renginį jai kilo apsilankius Londone vykstančiame didžiausiame Europoje veganų festivalyje „Vegfest UK“. Šis renginys trunka dvi dienas ir sutraukia daugiau nei 25000 lankytojų.

„Būti vienoje erdvėje su tūkstančiais bendraminčių buvo neapsakomas jausmas. Nutariau, kad panašaus renginio jau reikia ir Lietuvai – čia veganų bendruomenė itin didelė ir toliau plečiasi“, – sakė mergina.

Pirmasis veganų festivalis buvo surengtas 2016-ųjų rudenį. Į jį suplūdo tiek lankytojų, kad prekės baigėsi per keletą valandų, o žurnalistai renginį lygino su prekybos tinklo „Lidl“ atidarymu. Ši sėkmė paragino imtis darbų dar energingiau.

Pasak „Vegfest LT“ organizatorės Ventės Viteikaitės, veganizmą žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių – etinių įsitikinimų, sveikatos, aplinkosaugos.

„Šiuo metu organizuojame tris renginius per metus – vasaros festivalį ir kalėdinę mugę Vilniuje bei rudeninę mugę Kaune, – pasakojo V. Viteikaitė. – Be to, šiuo metu vyksta derybos ir dėl renginio Klaipėdoje.“ Mergina taip pat organizuoja renginius Jungtinėje Karalystėje.

Vasaros festivalis yra didžiausias „Vegfest LT“ renginys. Šiemet jis vyks ten pat, kur ir pernai – prekybos centro VCUP penkto aukšto fojė ir viršutiniame automobilių stovėjimo aikštelės aukšte atvirame ore.

Čia veiks veganiškų prekių mugė – joje dalyvaus daugiau nei 100 veganiškų ir veganams draugiškų verslų iš Lietuvos ir užsienio. Lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusgaminių, mėsos ir pieno produktų pakaitalų, ekologiškų prekių, kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną, receptų knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams ir t.t.

„Mugės dalyvius atrenkame itin kruopščiai – stengiamės, kad produktų įvairovė būtų kuo didesnė, lankytojai galėtų išbandyti įvairių maisto įdomybių. Tai nėra įprasta miesto mugė su jau šimtą kartų matytais prekeiviais“, – teigė V. Viteikaitė. Pasak jos, didelis dėmesys renginyje skiriamas sveikai gyvensenai – mugėje bus galima įsigyti saldumynų be cukraus, miltų, kepinių be glitimo, daugiau sužinoti apie nesveikų produktų alternatyvas.

Renginio lankytojams bus siūloma įvairių sveikų patiekalų, pavyzdžiui, žaliavalgiškų tortų be cukraus ir miltų.

Į šių metų paskaitų programą pakviesta ir keletas visame pasaulyje garsių pranešėjų. Į renginį atvyksta garsus amerikiečių kultūristas Korinas Suttonas, skaitysiantis pranešimą apie tai, kaip gauti baltymų, ir atskleis kitas veganinės mitybos paslaptis. Viena žymiausių pasaulio veganių psichologė Melanie Joy pasakos, kaip sutarti poroje, kai mitybos įpročiai skiriasi. Vedų žinomas Darius Ražauskas kalbės apie tai, kaip mityba nulemia gyvenimo sėkmę, o gydytoja Aiva Vaivarienė atskleis, ar gali vaikai būti veganais, vegetarais ir žaliavalgiais.

Taip pat vyks maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, koncertinė programa, veiks infostaliukas, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais ar pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

„Į renginį kviečiame visus, kurie domisi veganizmu, augaline mityba, sveika gyvensena, ar tiesiog tuos, kurie mėgsta išbandyti naujoves. Festivalio atmosfera – labai pozityvi ir atvira“, – džiaugėsi Ventė.

Veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui didžiausias pasaulyje – jau siekia milijoną. Veganizmas itin populiarus ir Skandinavijos šalyse, JAV, Kanadoje, Australijoje, Tailande. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 24000 narių ir yra svarbiausia šalies veganų platforma internete.

Palaikantys gyvenimo be šiukšlių idėjas galės įsigyti daugkartinių pakavimo maišelių maisto produktams.

Veganizmą žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių – visų pirma, dėl etinių sumetimų – nenoro išnaudoti kitų gyvų būtybių, taip pat dėl sveikatos – su gyvūninės kilmės produktų vartojimu siejama galybė sunkių ligų, bei aplinkosauga – gyvulininkystės sukeliama žala gamtai yra didesnė nei visos gamybos ir transporto kartu sudėjus. Dauguma veganų stengiasi maitintis sveikai ir palaiko tokius judėjimus, kaip Zero Waste.

Judėjimas prasidėjo 1944 m. Jungtinėje Karalystėje įkūrus Veganų bendriją, tačiau labiausiai išpopuliarėjo atsiradus internetui, o ypač pastaraisiais metais. Pirmieji veganų festivaliai buvo pradėti rengti daugiau nei prieš trisdešimt metų JAV.

Festivalis „Vegfest LT“ vyks birželio 9 d. Vilniuje, prekybos centre VCUP. Įėjimas į renginį – nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją