Dietologės daktarės Lisos Yung teigimu, figūrai pavojaus nekeliantys vaisiai ir daržovės yra dviejų tipų – krakmolingi ir nekrakmolingi.

Pasak dietologės, nuo šių vaisių ir daržovių nestorėjama dėl kelių priežasčių: jie daugiausia sudaryti iš vandens, turi mažai kalorijų ir daug sotumo suteikiančios ląstelienos. Baltymų juose nedaug, bet gausu vitaminų, antioksidantų ir kitokių sveikatai naudingų maistingų medžiagų.

Taigi svetainė businessinsider.com pateikia sąrašą daržovių ir vaisių, kurių galima valgyti, kiek tik norisi.

Salierai


Daugiausia antioksidantų iš salierų gausite, jei valgysite juos šviežius. 95 proc. salierų sudaro vanduo, bet tai nereiškia, kad šios daržovės nenaudingos sveikatai. Salieruose yra kalio, folio rūgšties, ląstelienos ir net 30 proc. vitamino K dienos normos. Salierų porcijoje yra vos šešios kalorijos.

Naudingiausia valgyti šviežius salierus. Po penkių–septynių dienų šios daržovės praranda didžiąją dalį antioksidantų.

Lapiniai kopūstai


Smulkintų lapinių kopūstų stiklinėje – vos 33 kalorijos, užtai beveik 3 g baltymų ir 2,5 g ląstelienos. Tai viena iš nedaugelio daržovių, kurioje yra omega-3 riebalų rūgščių, taip pat gausu vitaminų ir folio rūgšties.

Agurkai


Didžiąją agurkų dalį sudaro vanduo, jų porcijoje – tik 16 kalorijų. Daugiausia vitaminų yra agurkų žievelėje ir sėklose – vitamino A, kuris ypač naudingas akims, ir vertingos ląstelienos.

Pomidorai


Pomidorai turi likopeno – karotenoido, kuris padeda gydyti chronines ligas ir suteikia pomidorams raudoną spalvą. Pomidoruose gausu ir vitaminų A, C, B2, folio rūgšties, chromo, kalio ir ląstelienos, o porcijoje – tik 25 kalorijos.

Greipfrutai


Tyrimais patvirtinta – valgant greipfrutų greičiau lieknėjama, todėl šis vaisius laikomas dietiniu. Na, o taip yra todėl, kad greipfrutuose daug ląstelienos, kuri suteikia sotumo, stabilizuoja cukraus lygį kraujyje. Porcija – tik 50 kalorijų.

Greipfrutuose daug vitamino C, padedančio užkirsti kelią vėžiui, širdies ligoms. Greipfrutai mažina cholesterolio lygį organizme, gerina virškinimą, o kadangi turi folio rūgšties, ypač vertingi besilaukiančioms moterims.

Brokoliai


Brokoliai vertingiausi valgomi žali arba troškinti garuose. Juose yra sulforafano, kuris naikina vėžį sukeliančias chemines medžiagas, patenkančias į organizmą iš aplinkos ar su maistu.

Brokoliuose yra vitaminų A, C, E ir K, o porcijoje garuose troškintų brokolių yra 20 proc. dienos ląstelienos normos ir tik 31 kalorija.

Žiediniai kopūstai


Žiediniai kopūstai – tikras vitaminų šaltinis, nors ir yra baltos spalvos. Juose esančiuose antioksidantuose yra fitochemikalų ir antioksidantų, gydančių chronines ligas, taip pat folio rūgšties, ląstelienos, vitaminų C ir K. Porcijoje – 25 kalorijos.

Apelsinai


Dauguma žmonių žino, kad apelsinuose yra vitamino C, kuris būtina kolageno gamybai organizme. Taigi apelsinai gražina odą, o viename vidutinio dydžio apelsine – vos 80 kalorijų.

Baltąją apelsino dalį irgi patartina valgyti, nes joje daug ląstelienos, mažinančios cholesterolio ir reguliuojančios cukraus lygį kraujyje.

Braškės

Braškės

Braškių porcijoje vitamino C yra daugiau nei apelsinuose, be to, braškėse gausu antioksidantų polifenolių.

Šios uogos – kalio, ląstelienos šaltinis, jose nėra riebalų, druskos, cholesterolio, taigi jos labai sveika širdžiai. Braškių stiklinėje – tik 50 kalorijų.

Vėlyvieji melionai


Vėlyvųjų melionų porcijoje – tik 64 kalorijos. Šiuose melionuose yra pusė rekomenduojamos vitamino C dienos normos, taip pat vario, kuris labai reikalingas odai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)