Organizmas valosi pats

Pirmiausia mitybos specialistė nori paneigti vieną itin dažnai girdimą klaidingą nuomonę, neva, pradėjus maitintis sveikai normalu jaustis blogai. „Neretai žmogus mano, kad jei pakeitus mitybą ima svaigti galva, pykina ar pasireiškia kiti simptomai, tai yra geras ženklas. Žmogus galvoja – šiuo metu detoksikuojuosi, todėl ir jaučiuosi blogai. Taip manyti labai blogai. Tai reiškia, kad arba žmogui trūksta angliavandenių, ar vartojama per daug cukrų ir išbalansuojamas organizmas. Gerai yra tada, kai žmogus jaučiasi sotus, savijauta gerėja ir po kokio mėnesio jis pajaučia, kad taip maitintis gali visą laiką“, – dėsto V. Kurpienė.

Jos tvirtinimu, įvairiomis detoksikacijos programomis ar dienomis savęs kankinti nereiktų. „Mūsų organizmas „valosi“ pats, o mums tereikia maitintis sveikai, nuolat judėti, išsimiegoti ir gerti daug skysčių. Jei žmogus visus metus maitinasi blogai, o vieną dieną pasidaro iškrovos dieną, tai nieko nepakeičia. Taigi reiktų tiesiog keisti savo mitybos įpročius ir nustoti ieškoti stebuklų“, – sako pašnekovė.

Tiesa, vieną dieną per savaitę specialistė rekomenduoja rinktis augalinį meniu, šaltuoju metų laiku ypač tinka pasidaryti sriubų dieną. Tokių iškrovos dienos ji nerekomenduoja žmonėms, turintiems emocinio valgymo sutrikimų, nes jie rizikuoja visą dieną prisilaikius persivalgyti vakare ar kitą dieną.

Atsargiai su sveikuoliškais kokteiliais!

Pusryčiams vitaminų gausus tirštas bananinis kokteilis su špinatais, vietoj pietų – jūsų stiklinėje tango šoka obuolys ir burokėlis, o vakarienei – „lengvas“ jogurtinis uogų kokteilis? Atsargiau! Ar girdėjote, kad šių kokteilių galima perdozuoti?

V. Kurpienės teigimu, trinti kokteiliai yra geras pasirinkimas bėgiojantiems maratonus arba propaguojantiems kitas ištvermės sporto šakas, taip pat norintiems priaugti svorio arba dėl kokių nors sveikatos problemų negalintiems suvartoti daugiau maisto. Kitais atvejais šių kokteilių labai lengva perdozuoti, tvirtina specialistė.

„Šiais laikais daugelis žmonių yra mažai fiziškai aktyvūs, o viename kokteilyje yra didžiulis kiekis cukrų. Iš sutrintų vaisių jie įsisavinami daug greičiau negu iš vaisių, kurie ir taip yra natūralus gamtos desertas, – paaiškina V. Kurpienė. – Išgėrę tokių kokteilių žmonės greit išalksta, o vienoje nedidelėje jų porcijoje gali būti net 500 kcal – tai yra suaugusios moters pietų dozė. Blogiausia, kad dažnai net nesusimąstoma: kas čia tokio, juk įdėjau tik vieną bananą ar obuolį, dar įmečiau kokių nors sėklų... Nepamirškite, kad vidutinio sudėjimo nesportuojančiai moteriai kaip užkandis ir rekomenduojamas vos vienas vaisius.“

Tikimės, kad jau supratote, jog neverta žavėtis ir išpopuliarėjusiomis tokių kokteilių dietomis, kai nuo ryto iki vakaro vietoj įprasto maisto geriami tik jie.

Apgaudinėjimo dienos – ne visiems

Ne vieną, kuris griebęsis kokios nors dietos bando atsikratyti vieno kito papildomo kilogramo, moraliai silpniausiomis akimirkomis palaiko mintis, kad jau tuoj tuoj galės kaip reikiant atsigriebti – vieną kartą per savaitę paskiriama vadinamoji cheat day, kai galima pamiršti savo dietą ir suvalgyti netgi labai nesveikų patiekalų. Tokią dieną išpopuliarino sportininkai, kurie laikosi labai griežtos dietos ir kuriems tokia laisva diena tikrai reikalinga. Vis dėlto paprastiems žmonėms tai netinka, vėlgi įspėja mitybos specialistė.

„Sportininkas per dieną gali suvartoti ir 5000 kcal, kai kurie net 10 000 kcal. Jei jis nuėjęs į greitojo maisto restoraną suvalgys rinkinuką, turintį 1000 kcal, ir taip net tris kartus per dieną, jam nieko nenutiks. Tuo metu vidutinei moteriai patariama suvartoti 1300 kcal per dieną, tad jei ji tris kartus per dieną suvalgytų maisto po 1000 kcal, o tai greitojo maisto restorane labai paprasta, tai ji suvartotų du kartus daugiau kalorijų, negu jai reikia“, – skaičiuoja V. Kurpienė.

Užuot sekus sportininkų pavyzdžiu, specialistė pataria save apdovanoti kitaip – tiesiog išsirinkti savo mėgstamą, bet mažai vertingą patiekalą ar desertą ir jį kartą per savaitę suvalgyti ramiai, pasimėgaujant kiekvienu kąsneliu.

Nepelnytai susižavima kai kuriais produktais

Kai ramybės neduoda nuolat gurgiantis pilvas, dažnai alkį bandoma numalšinti tinkamai neįvertintais užkandžiais. Štai, pavyzdžiui, populiarieji trapučiai. Dažnam atrodo, kad jų galima kimšti kiek tik nori, tačiau neskubėkite.

„Trapučių sudėtis atrodo labai gera, bet jų gaminimo metu atsiranda akrilamidų, kancerogeninių medžiagų, todėl tai nėra sveikas produktas. Be to, gaminimo procese dauguma sudėtinių angliavandenių virsta paprastais ir tai galime pajausti netgi patys. Galime lengvai suvalgyti visą trapučių pakuotę ir nejausti jokio sotumo jausmo, todėl labai greitai išalkstame“, – komentuoja V. Kurpienė.

Ryžių trapučiai

Kitas dažnas pasirinkimas alkiui numalšinti – įvairūs gėrimai. Kartais žmonėms atrodo, kad jei skysta, tai ir nesiskaito, pastebi pašnekovė. „Į kavą deda daug cukraus, pila sirupo, riebaus pieno ar grietinėlės. Blogai ne tai, kad taip daro, o kad nesuvokia, jog tai jau yra desertas, – kalba V. Kurpienė ir pateikia kitą pavyzdį: – Arba renkasi sultis. O juk vienoje mažoje stiklinėje natūraliai spaustų sulčių (250 ml) yra maksimali vyro paros cukrų dozė. Sultyse yra ir naudingų medžiagų, tačiau tiek pat cukrų, kiek kokakoloje.“

Mitas ir tai, kad jeigu produktas yra vertingas, tai jo galima valgyti bet kiek. Mitybos specialistės teigimu, net ir sveikiausių produktų galima perdozuoti, tad reikia išlaikyti sveiką protą. Pavyzdžiui, net ir mažame įvairių sėklų ir riešutų kiekyje yra daug kalorijų, todėl nenustebkite, jei šitaip užkandžiaujant svoris taip ir nekrenta. Vis tik valgant mažais kiekiais jie suteikia sotumo ir naudos mūsų kūnui. Taigi viskas gerai, kas su saiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)