Iškepti vištą taip, kad jos odelė būtų apskrudusi, o vidus – sultingas ir minkštas, visai nesunku. Tam tikrai nereikia tyčiotis iš padorios vištos, tupdant ją ant butelio ar vyniojant į kelis folijos sluoksnius.

Nepatingėkite kepsnio kelis kartus apversti, taip pat – pareguliuokite orkaitės temperatūrą, ir rezultatas jus nudžiugins.

Pasirenkame gražią, mėsingą vištą, dienas leidusią ūkininko kieme, o ne paukštyno bendrabutyje. Paukštis turėtų būti jaunas – tai yra, vištienos riebalai, kuriuos aptinkame paukščio viduje (jų jokiu būdu nereikia nupjauti – kepdami papildomai drėkins mėsą) turėtų būti balti, o ne geltoni. Višta, užsiauginusi geltonus riebalus, – jau garbino amžiaus, ir geriausiai tinka kvapiai sriubai.

Paukštį trumpai pamarinuojame. Pirmiausia sumaišome druską ir grūstus juoduosius pipirus. Trečdaliu šio mišinio ištriname vištos vidų.

Į likusį mišinį gausiai įspaudžiame česnako, įberiame šaukštelį maltų kmynų ir ištriname paukščio išorę. Palaikome porą valandų – tiek užteks kvapams ir skoniams įsigerti.

Prieš kepdami, į paukščio vidų galime įkišti šakute subadytą citriną – geltonąją ar žaliąją, kaip labiau patinka. Taip pat pridedame šakelę šviežio rozmarino ir gabalėlį sviesto.

Paukštį guldome pilvu žemyn į kepimo indą aukštesniais kraštais. Užpilame pusę stiklinės karšto vandens, kuris garuodamas drėkins mėsą. Paukščio nugarą aptepame tirpintu sviestu, kuris neleis kepamai paukštienai išsausėti.

Šauname vištą į orkaitę, įkaitintą iki 220–230 laipsnių, ant žemesnės lentynos (kai pamiršusi kepiau ant aukštesnės, paukščio odelė pernelyg paskrudo) ir kepame 20 minučių.

Prabėgus šiam laikui, vištą apverčiame krūtinėle į viršų. Krūtinėlę aptepame likusiu tirpintu sviestu ir kepame dar 20 minučių. Tada orkaitės temperatūrą mažiname iki 170–150 laipsnių, priklausomai nuo jūsų orkaitės kaitrumo, ir kepame dar maždaug valandą, jei paukštis svėrė apie du kilogramus, arba 40 minučių, jei buvo mažesnis.

Prabėgus šiam laikui, traukiame paukštį iš orkaitės, luktelime kelias minutes, kad „susidraugautų“ su pasikeitusia temperatūra, o mėsos sultys kepsnyje tolygiai pasiskirstytų.

Štai ir viskas: gardus patiekalas ypač skania odele garuoja ant jūsų stalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)