Jeigu visada norite mėgautis skaniais troškiniais ir tokiomis pat sriubomis (ir nepatirti katastrofos virtuvėje), venkite šių septynių dažnai pasitaikančių klaidų.

1. Verdate ant labai karštos viryklės
Jeigu sriubą verdate ant labai karštos ugnies, labai tikėtina, kad galiausiai turėsite kažką panašaus į kūdikiams skirtą maistą. Jeigu leistumėte jai virti ant silpnos ugnies, rezultatas būtų nepalyginti geresnis. Lėtas virimas leidžia skoniams geriau atsiskleisti skystyje. Žinoma, tai užtruks ilgiau, bet tikrai verta.

2. Vienos daržovės vis dar kietos, o kitos – jau ištežusios
Yra daržovių, kurias reiktų suberti jau pradžioje, tačiau yra ir tokių, kurios į puodą turėtų keliauti pačioje pabaigoje. Priešingu atveju vienos pervirs, kitos neišvirs. Pavyzdžiui, špinatai verda vos vieną minutę, o valgomieji batatai – nuo 15 iki 20 minučių.

Paprastai receptuose būna nurodyta, kada sudėti konkrečias daržoves, tačiau jeigu virtuvėje improvizuojate, laikykitės pagrindinės taisyklės: šakninės daržovės ir visi kiti kieti ingredientai dedami pradžioje, o lapinės daržovės – pabaigoje.

3. Įdedate per daug druskos
Jeigu įdėsite per daug druskos tuo metu, kai visi ingredientai dar žali, o skoniai dar nepradėję maišytis, tuomet net neparagausite to galutinio geriausio įmanomo skonio. Tokiu atveju rizikuojate paprasčiausiai persūdyti. Tas pats galioja ir visiems kitiems prieskoniams.

4. Nuolat perverdate makaronus ar ryžius
Ryžiai, makaronai ir kiti grūdai visada turi būti šiek tiek kietoki. Jeigu jūs sudėsite šiuos ingredientus į sriubas ir troškinius per anksti, išeis kaip tik priešingai.

Tačiau gali būti ir kitaip. Jeigu krakmolingus ingredientus sudėsite per daug vėlai, jie nespės išvirti. Tad svarbiausia rasti pusiausvyrą. Jeigu nežinote, kaip tai padaryti, pasiskaitykite ant makaronų ar ryžių pakelio surašytas instrukcijas. Tai padės jums susigaudyti. Makaronai paprastai verda nuo 10 iki 15 minučių, o ryžiai – nuo 15 iki 40 minučių, priklausomai nuo pasirinktos rūšies.

5. Per daug greitai supilate pieno produktus
Jeigu naudojate tokius ingredientus, kaip riebi grietinėlė ar pieno ir grietinėlės mišinys, nesupilkite jų per anksti. Nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite ataušti minutę ar dvi, ir tik tada pilkite pieno produktus.

6. Troškinate gryname vandenyje, užuot naudoję sultinį
Kadangi sriuba iš esmės yra skystis, geriausia jos pagrindui naudoti ne vandenį, o sultinį. Tam tinka bet koks sultinys: daržovių, jautienos, vištienos. Jeigu norite ypatingo skonio, rinkitės namuose gamintą sultinį, tačiau jeigu jam neturite laiko ar tiesiog tingisi jį virti, puikiai tiks ir pirktinis. Tokiu atveju rinkitės tokį, kuriame visiškai nėra druskos ar jos labai nedaug.

7. Nenaudojate rūgščių ingredientų, tokių kaip citrinos sultys, actas ar alkoholis
Šis patarimas skirtas tiems, kurie ragauja sriubą ar troškinį ir galvoja: „Hm, kažko trūksta, tik neaišku, ko.“ Žinoma, sultinys, druska, daržovės ir mėsa garantuos, kad jūsų sriuba bus skani, tačiau įpylę kažko rūgštaus gausite stulbinamą poskonį. Galima įspausti šiek tiek citrinos sulčių, įpilti kelis lašus acto ar kelis valgomuosius šaukštus alaus arba vyno. Kai išbandysite šį patarimą, niekada sriubos ar troškinio nebevirsite kitaip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)