Tinklaraščio „Pietų pertrauka“ kūrėja Roberta Venclovienė jau ketvirtus metus vadovaujasi taisykle – kasdien pietauti skirtingose maitinimo vietose, o savo įžvalgomis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Vis dėlto turiu pripažinti, kad tolimuosius rajonus renkuosi retai. Buvo atvejų, kad kažkur vykau, pakeliui tiesiog pamačiau kokios nors kavinės ar valgyklos iškabą ir tokiu būdu pasirinkau sau pietų vietą. Bet neturėdama konkrečių rekomendacijų taip dažnai nedarau, nes bijau likti nepietavusi, tik tuščiai pasivažinėjusi.

Į Lazdynuose įsikūrusią maitinimo vietą, romantiškai pavadintą „Lazdynų žibute“, pietų susiruošiau jau žinodama apie jos egzistavimą. Kai kurie vilniečiai šią kavinę net vadina legendine.

Kavinė „Žibutė“

Tądien pietums pasirinkau siūlomą kompleksą: dienos daržovių sriubos, kiaulienos kukulių su garnyru ir stiklinę gėrimo. Toks komplektas kainuoja 3,5 EUR, o visi kiti patiekalai nuo 0,95 EUR!

Sakyčiau, tikrai racionalios kainos už kokybišką maistą. Žinoma, išvažiuodamas iš Senamiesčio, iš anksto tikiesi papietauti pigiau, o 3,5 EUR už pietus Lazdynuose, mano nuomone, yra labai protingas pasirinkimas.

Ar skanu? Sulaukiau didelės karštos daržovių sriubos porcijos, prie kurios atskirai buvo pateikta ir duona. Sriuba – natūrali, naminė, pateikta tokioms maitinimo vietoms įprastame dubenėlyje.

Kavinė „Žibutė“

Iš kiaulienos kukulių nesitikėjau nieko įstabaus, tad ir sulaukiau tiesiog paprastai gero patiekalo. Nors jis ir neturėjo puikios instagraminės išvaizdos, bet maistas buvo šviežias, skanus ir dar pakankamai daug. Vis dėlto vieną komentarą, kurį gana dažnai parašau savo apžvalgose ir kitoms vietoms, galėčiau išsakyti – saikingiau pilkite padažus, o jeigu jau kažkas verks dėl jo trūkumo, užpilti daugiau visada galėsite.

Kavinė „Žibutė“

Ar greita? Pietauti čia atvykau po 13:00 val. ir radau tik kelis laisvus staliukus, visi kiti buvo užimti pietaujančių (nuotraukoje jau įamžinau aptuštėjusią erdvę). Pasirinkau vienintelį laisvą staliuką prie lango ir labai greitai sulaukiau pirmojo, o vėliau ir antrojo dienos pietų komplekto patiekalo bei gėrimo.

Matydama kitų pietaujančiųjų tempą, galiu daryti išvadą, kad čia papietausite tikrai greitai. Žinoma, jeigu tik patys norėsite greitų pietų ir nepasiliksite čia ilgiau savo noru.

Kas įdomu? Ši maitinimo vieta įsikūrusi netoli vienos pagrindinių Vilniaus ligoninių, senoviniame, prieš kelerius metus rekonstruotame pastate. Vis dėlto netgi ne visi vietiniai žino, kad, be pobūvių salės ar gedulingų pietų, čia galima tiesiog užsukti naminio maisto ar puodeliui kavos.

Kavinė „Žibutė“

Lazdynuose ši kavinė buvo įkurta 1969 metais, tai – viena seniausių kavinių Vilniuje. Nenuostabu, kad tokia legenda pasakojama ir kavinės prisistatyme: „Daugelis vyresnio amžiaus mūsų klientų „Žibutę“ prisimena kaip tarybinį restoraną, į kurį atvažiuodavo iš viso Vilniaus paskanauti mūsų firminių patiekalų. Kai kuriuos patiekalus drąsiai galime pavadinti mūsų „gyvąja istorija“. Tai karpis skaidriame marinate, liežuvio užpiltinės, silkė „Metropolis“, kiaulienos suktinukai ar Kijevo kotletas, kuriuos ir šiandien gaminame pagal autentiškus receptus.“

Kavinė „Žibutė“

Trumpa išvada. Tikrai smagu kartais išvažiuoti iš miesto centro ir atrasti štai tokių žibučių.

Kavinė „Lazdynų žibutė“, Lazdynų g. 52, Vilnius, Dirba pirmadieniais–sekmadieniais, 10:00–22:00 val. Tel. (8-5) 244 2562. Facebook profilis.