Todėl šiandien kepsime sultingus kotletukus, kurie šiaip turėtų vadintis maltinukais. Padažas prie jų – tikrai nebūtinas, bet jeigu labai norisi, pamokysiu, kaip pagaminti baltąjį padažą kitaip.

Tradiciniams lietuviškiems kotletams sumaišome maltą kiaulienos mentę ir smulkintą vištieną. Galima būtų pridėti ir jautienos, bet siūlomas padažas tokiam deriniui būtų pernelyg švelnus.

Todėl malame kiaulieną ir vištieną, faršą pagardiname labai smulkiai kapotu svogūnu, druska, grūstais juodaisiais pipirais, įmušame kelis kiaušinius.

Jokios duonos, jokio batono, jokių džiūvėsėlių, krakmolo, varškės, kopūstų ar kitų priedų tikrai nereikia. Tik mėsa, kiaušiniai ir prieskoniai.

Pagardintą faršą sąžiningai išdaužome. Kumščiuojame, maigome, suglėbę į saujas pakeliame iš dubens ir iš visų jėgų teškiame atgal. Ne vieną kartą – bent kelias minutes, kol mėsa tampa lygi ir glotni, sukibusi dalelė prie dalelės.

Štai iš tokio faršo kepami kotletukai bus minkšti ir purūs, trykštantys kvapiomis mėsos sultimis.

Keptuvėje gerai įkaitiname šaukštą kiaulienos taukų, jokiu būdu ne aliejaus. Iš faršo formuojame vištos kiaušinio dydžio kukulius. Kepame juos nesugrūsdami, kol vienas šonas gražiai apskrunda, tik tada apverčiame.

Kai kotletai apskrunda, perkeliame juos į skardą, išklotą sviestiniu popieriumi. Įpilame ne daugiau kaip pusę stiklinės karšto vandens ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 150 laipsnių, maždaug 15–20-čiai minučų. Žemesnėje temperatūroje besišildantys kotletukai subręsta, išpampsta ir tampa labai gardūs.

Baltajam padažui naudosime ne miltus, bet labai smulkiai maltus migdolus. Juos galime sumalti patys, galime nusipirkti jau paruoštų migdolų miltų.

Prikaistuvyje ištirpiname šaukštą sviesto, jame pakepiname kelis šaukštus migdolų miltų. Tada, plakdami šluotele, į prikaistuvį supilame stiklinę vištienos sultinio.

Maišydami kaitiname, kol skysčio telieka trečdalis, o padažas pradeda tirštėti – tai trunka maždaug 15 minučių. Jei norite glotnesnio padažo, nugarinę sultinį, galite jį perkošti – sietelyje liks stambesni riešutų gabaliukai.

Perkoštą padažą supilame atgal į prikaistuvį, šliūkštelime riebios grietinėlės ir pakaitiname dar penkias minutes. Jei sultinys buvo nesūdytas, įberiame druskos, pipirų ir krislelį cukraus. Pamaišome, nukaičiame ir tik tada įdedame maždaug arbatinį šaukštelį labai šalto sviesto – jis padažą galutinai sutirština. Tiekiame su kotletais-maltiniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)