Žinoma, šventinis stalas turėtų neapsieiti be tradicinių lietuviškų patiekalų, tačiau šalia lietuvių mylimos silkutės, kugelio ar juodos duonos siūlau įkurdinti ir Lietuvos ilgaamžiškumo simbolį – ąžuolo giles. Jos gali būti atskiras vieno kąsnio desertas arba tapti išskirtiniu Lietuvos gimtadienio torto papuošimu.

25–30 giliukų jums reikės:

  • 200 g džiovintų slyvų
  • 150 g datulių
  • 150 g džiovintų abrikosų
  • 150 g džiovintų spanguolių
  • 100 g kokoso drožlių
  • saujos žemėms riešutų be luobelių (apie 50 g)
  • 200 g juodojo šokolado
  • 5–6 šaukštų skysto kokosų aliejaus
  • keleto traškių lazdelių

Gamindami nebijokite eksperimentuoti, vienus produktus drąsiai keiskite kitais, jei nelabai mėgstate slyvas, dėkite daugiau abrikosų ar datulių. Be to, jei turite po ranka, papildomai galite įberti sezamų, chia sėklų, aguonų, saulėgrąžų ar smulkintų riešutų.

Gaminimas:

1. Slyvas, abrikosus bei spanguoles nuplauname ir užmerkiame karštame vandenyje bent 30 minučių, kad suminkštėtų. Prabėgus numatytam laikui, vandenį nupilame.
2. Išmirkusius vaisius, datules ir kokoso drožles dedame į maisto smulkintuvą ir sumalame iki vienalytės masės. Jei masė per kieta, įpilame keletą šaukštų kokoso aliejaus ir dar pasmulkiname, tačiau konsistencija turi išlikti gana tiršta ir lipni. Vaisių masę sutvirtinti galima įbėrus keletą šaukštų sumaltų riešutų.


3.
Gaminame giles. Rankas sudrėkiname vandeniu, kad masė neliptų prie rankų, ir formuojame graikinio riešuto dydžio giliukus. Forma – šiek tiek primenanti kiaušinį: vienas galas apvalus, kitas – šiek tiek smailėjantis. Apvaliajame gale įsmeigiame 2 cm lazdelę.
4. Giles uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą porai valandų, o dar geriau – per naktį, kad sutvirtėtų.
5. Pasiruošiame gilių puošimui. Pirmiausia susmulkiname žemės riešutus iki nedidelių trupinukų. Po to karšto vandens vonelėje ištirpiname šokoladą kartu su šaukšteliu kokoso aliejaus (jis padės gražiau padengti giliukus šokoladu).

6. Dekoruojame giliukus: laikydami už „kotelio“, pamirkome tirpintame šokolade ir apvalųjį galą pabarstome riešutų trupiniais. Pagamintus giliukus laikome šaltai iki 2 savaičių. Nesistenkite, kad visi giliukai būtų idealiai vienodi, tebūnie viskas kaip tobulai netobuloje gamtoje!

Su gimtadieniu, Lietuva ir lietuviai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)