Bulvių virimo receptų yra įvairių. Prieš daugybę metų viename žurnale perskaičiau nuostabų Tėvo Stanislovo pasakojimą apie savo gyvenimą ir apie tai, kaip šeimininkė išmokė jį išsivirti skaniausių bulvių, pagardintų smulkiai pjaustytais svogūnais ir laurų lapais.

Nešiojausi tą receptą kelerius metus. Išbandžiau. Ir nepatiko. Lygiai taip pat nepatiko itališkas receptas, bulves gardinant citrinos žievele.

Nes bulvės, vienas iš jaukiausių patiekalų, turi būti tokio skanumo, kaip vaikystėje. O mano vaikystėje jos būdavo baltos, miltingos ir būtinai – pagardintos krapais.

Taigi, septyni žingsniai, kaip skaniai išvirti bulves.

1. Bulves prieš skusdami nuplauname. Tai būtina, kad nešvarumai neapveltų daržovių, nuo ko jo negražiai papilkėja.

2. Nuskustas bulves iš karto dedame į šaltą vandenį. Jei to nepadarysite, bulvėse esantis vitaminas C sureaguos su deguonimi, ir daržovės pajuos.

3. Bulvių stengiamės nesmulkinti. Jei jų dydis – kaip vištos kiaušinis, pjaustyti tikrai nereikia, jei kaip kalakuto – perpjauname pusiau. Ir tik tada, jei verdame bulves, didumo kaip du kumščiai, pjaustome jas į tris dalis, ne daugiau. Kuo labiau susmulkintos bulvės, tuo daugiau krakmolo jos išskiria, tuo labiau prisigeria vandens, pažliunga ir išverda neskanios.

4. Bulves perdedame į puodą, kuriame virsime. Užpilame šaltu vandeniu. Vanduo neturėtų semti bulvių paviršiaus.

5. Kai bulvės užverda, nugraibome susidariusias putas. Įberiame druskos – 14-kai vidutinio dydžio bulvių reikia maždaug 1,5 šaukšto druskos. Į puodą įdedame šaukštą sviesto.

6. Kaitrą po puodu sumažiname iki minimalios. Puodą sandariai uždengiame ir verdame bulves lygiai 20 minučių. Ar daržovės išvirusios, tikriname šakute – jeigu ji lengvai sminga į bulvę, galima nukaisti.

7. Bulves gerai nusunkiame, tai yra, nupilame skystį, kuriame jos virė. Puodą su bulvėmis vėl statome ant karštos viryklės ir vis papurtydami indą, nugariname likusį skystį, kol išvirusios daržovės lieka sausos ir paskleidžia gardų kvapą. Tai trunka maždaug minutę. Tik tada išvirusias bulves apibarstome smulkiai pjaustytais šviežiais krapais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)