Jei ne, tuomet gerai apsvarstykite savo pasiryžimą kimšti riebius blynus nuo ryto iki vakaro, nes kažin ar pasekmės jums patiks.

Blynų kepimo subtilybės

Jei nesate pasiruošę labai griežtai pasninkauti, tuomet geriau per Užgavėnes valgykite mažai blynų ir rinkitės juos sveikesnius. Netiesa, kad blynai nesveikas maistas, viskas priklauso nuo sudėtinių dalių ir gaminimo būdo.

Primenu, kad blynus geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje, įtraukiant pietus.

Nuo ko priklauso blynų sveikumas?

Nuo riebalų kokybės. Kepimui geriausia naudoti lašinių (tik nerūkytų) riekelę, patepti karštą keptuvę, lydytą sviestą, nerafinuotą kokosų aliejų.

Nuo riebalų kiekio. Kad riebalų suvartotumėte mažiau, naudokite vaflių keptuves ar specialias keptuves blynams. Riebalais tik patepkite dangą ar įpilkite šaukštą ar du tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Tik tuomet pirmą „partiją“ blynų kepkite neįkaitusioje keptuvėje, prieš tai keptuvę patrynę servetėle, suvilgyta riebaluose.

Nuo temperatūros. Stenkitės kepti kuo žemesnėje temperatūroje. Nesukepinkite blynų iki sausumo ir jokiu būdu neskrudinkite. Nuo 130° C pradeda gamintis kenksmingos medžiagos ir ypač daug jų gaminasi +180° C temperatūroje, kai krakmolas, esantis tešloje, skyla ir susidaro kancerogeninės medžiagos, pavyzdžiui, akrilamidai. Jų praktiškai nesusidaro, kai blynus kepame iš daržovių, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai.

Nuo miltų kokybės – naudokite pilno grūdo: kvietinius, ruginius ar speltos, naudokite virtas kruopas ar lęšius arba ne taip senai atsiradusius grikių, avižų ir kitokius miltus. Kadangi 34 proc. Lietuvos gyventojų netoleruoja laktozės, geriau į blynus pilkite ne karvės pieną, o kefyrą ar natūralias pasukas. Tokiu atveju blynai bus minkštesni, rūgštys suminkštins skaidulines medžiagas, esančias pilno grūdo miltuose. Aš asmeniškai pilu augalinį avižų pieną.

Vieną kartą per metus suvalgius mielinių blynų nieko nenutiks, bet kitomis dienomis kildintų blynų venkite. Tokie blynai suteikia trumpesnį sotumo jausmą, greičiau išalkstate.

Nuo saldinimo būdo: kuo mažiau cukraus, tuo geriau. Daržovinių ir kruopų blynų saldinti nereikia. Jei jau būtinai norite valgyti saldžius blynus, turite suprasti, kad tai desertas, net jei cukrų pakeisite į cukraus pakaitalais ar datulėmis – mūsų organizmas žino, kad tai cukrus, tik kita forma, taigi saldinkime saikingai.

Nuo priedų prie blynų. Uogienė, kaip patys suprantate, tikrai yra desertas, juk ten dominuoja cukrus. Geriau tada trinkite saldžius vaisius su šaldytomis uogomis. Kitas variantas – grietinė ar nesaldus jogurto padažas. Net ir vaikams tai patiks, nes jie mėgsta ne tik saldžiai, bet ir sūriai.

Ir pabaigai. Jei kartą per metus sukirsite saldžių mielinių blynų su uogiene – viskas baigsis gerai. Tik atkreipkite dėmesį, kokia jūsų kasdienė mityba ir ar tikrai toks maistas yra retas atvejis ar kasdienybė? Gerbkime savo kūną ir duokime jam tai, kas geriausia.

Dalijuosi keturiais sveikų ir gardžių blynų receptais.

Blynai su špinatais

Blynai su špinatais


Reikės:

  • 100 g šaldytų arba šviežių špinatų
  • 75 g viso grūdo miltų (galima maišyti miltus, pavyzdžiui, 2/3 rupiai maltų speltos miltų, 1/3 viso grūdo dalių kvietinių miltų). Kas esate alergiški kviečiams – galite rinktis ir viso grūdo dalių ruginius miltus
  • 100 g kefyro
  • 1 g sodos
  • 2,5 g melasos
  • 5 g kokosų aliejaus kepimui
  • 2,5 g cukraus
  • mėgstamų prieskonių
  • 1 g druskos

Gaminimas:

  1. Miltus sumaišome su kefyru, druska, cukrumi, soda ir prieskoniais.
  2. Į tešlą įmaišome šaldytus arba šviežius špinatus.
  3. Visą masę pertriname trintuvu ir kepame blynus.
  4. Šie blynai labai tinka su baklažanų ikrais.

Pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir pieno


Pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir pieno


Šiuos blynus galima valgyti su sūriu padažu, su daržovių salotomis. Juose santykinai daug baltymų, taigi ir sotumo jausmas ilgesnis.

Reikės:

  • 350 g minkšto tofu (šilkinis sojos pieno sūris). Jis skonio neturi, taigi net jei jums neįprasta, nieko nepajusite.
  • 200 g pilno grūdo speltos miltų
  • 200 ml avižų pieno
  • 1 a.š. su kaupu kepimo miltelių
  • galima berti vanilės ir cinamono pagal skonį.
  • druskos
  • 1 v.š. riebalų kepimui

Serviravimui:

  • 1 v. š. klevų sirupo, kurį galima keisti namine uogiene
  • 1 a.š. su kaupu natūralių kakavos traiškytų pupelių (nebūtina)
  • 1 a.š. su kaupu kokoso drožlių

Beje, padažui tiks ir grietinė ar jogurtinis padažas, jei nevengiate pieno produktų.

Gaminimas paprastas, vienas du – ir blynai be kiaušinio puikiai iškepę guli lėkštėje:

  1. Pirmiausia tofu sumaišome su prieskoniais, kepimo milteliais ir sutriname su smulkintuvu.
  2. Suberiame miltus ir dar kartą sumaišome.
  3. Patepame keptuvę riebalais ir kepame ant vidutinio karštumo ugnies.
  4. Dedame į lėkštę, pabarstome pagardais ir vualia!

Blynai iš pilno grūdo miltų su jogurtu


Blynai iš pilno grūdo miltų su jogurtu


Reikės:

  • 50 g pilno grūdo miltų
  • 25 g natūralaus ekologiško jogurto
  • 1 g nugesintos valgomosios sodos
  • 25 g kiaušinio
  • 0,2 g druskos

Gaminimas:

  1. Sumaišome miltus, jogurtą, valgomąją sodą, kiaušinį ir žiupsnelį druskos. Jei tešla per tiršta, įmaišykite šiek tiek daugiau jogurto.
  2. Viską gerai išmaišome ir kepame.

Grikių blynai su varške ir špinatais


Grikių blynai su varške ir špinatais


Reikės:

  • 2 puodelių virtų grikių. Geriausiai tinka brandinti. Jei virti – tai turi būti kietoki. Puikiai galite panaudoti likusias vakarykštės košės kruopas.
  • 80 g varškės ar neriebaus varškės sūrio, geriausia – naminio rikotos sūrio
  • šaldytų ar šviežių špinatų lapų
  • šviežių ar šaldytų krapų
  • 2 kiaušinių
  • kvietinių pilno grūdo miltų apvolioti
  • 3 skiltelių česnako
  • žiupsnelio džiovintos aitriosios paprikos miltelių
  • druskos

Gaminimas:

  1. Viską sumaišome.
  2. Suformuojame blynelius ir apvoliojame kvietiniuose viso grūdo dalių (pilno grūdo) miltuose.
  3. Apkepiname nedideliame kiekyje lydyto sviesto.