Jogurto išrūgos – tai šalutinis produktas, gaunamas ruošiant tirštą graikišką jogurtą ar jogurto sūrį. Nuvarvinant jogurtą per 3–4 valandas atsiskiria tirštas, gausus baltymais graikiškas jogurtas, iš kurio išvarva gelsvos ir labai vitaminingos jogurto išrūgos. Jas dažniausiai sunaudoju gamindama įvairiausius vaisių-daržovių pusrytinius kokteilius ar supilu į maišomą blynų tešlą.

Tepamas sūris

Jei jogurtą varvinsite ilgiau, apie 24 valandas, tai išrūgų taip pat išvarvės daugiau, o tiršta baltyminga masė bus labiau panaši jau ne į graikišką jogurtą, o į tirštą tepamą jogurto sūrį. Jei tirštą jogurto sūrį paslėgsite, tai pavyks pasiruošti formą išlaikančių jogurto sūrio rutuliukų, kuriuos užpylus tyru alyvuogių aliejumi galima išlaikyti ilgiau arba pasiruošti gardaus jogurto sūrio su žolelėmis.

Jogurto sūris

Kiek daug skanių ir naudingų produktų galima pasiruošti iš vieno bazinio naminio jogurto recepto!

Išeina: 2 l jogurto, 0,5 l graikiško jogurto, 0,5 l jogurto išrūgų

Laikas: jogurtui 12 val., graikiškam jogurtui – 4 val.

Jogurto rutuliukai

Jogurtui:

  • 2 l kaimiško karvės pieno
  • 2 šaukštų natūralaus jogurto

Graikiškam jogurtui ir išrūgoms:

  • 1 l naminio jogurto
Graikiškas jogurtas

Naminio jogurto gamybai pasirinkite nesvylantį puodą storu dugnu, į jį įpilkite 2 litrus pieno ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Užvirusį pieną nukelkite nuo ugnies ir palikite praaušti.

Norėdami, kad pienas atauštų greičiau, puodą statykite į šalto vandens prileistą kriauklę. Pienas turi ataušti iki 45–40 laipsnių temperatūros, tai patogiausia išmatuoti virtuviniu termometru. Arba galima pasikliauti savo nuojauta, užlašinus kelis lašus pieno ant rankos riešo. Jei pienas labai šiltas, bet odos nedegina, tolesnei jogurto gamybai jis yra tinkamas.

Praaušusį pieną perkoškite per sietelį į kitą indą (kad piene neliktų plėvelių) ir į jį dėkite kelis šaukštus kambario temperatūros natūralaus jogurto (gali būti ir pirktinis). Pieną gerai išmaišykite, kad jogurtas jame ištirptų, gerai pasiskirstytų. Indą, kuriame gaminsite jogurtą, uždenkite, kad neišeitų šiluma, užklokite storu rankšluosčiu ir statykite 12 valandų šiltai. Per šį laiką jogurto bakterijos pasidaugins ir pienas pavirs į jogurtą. Dažniausiai jogurtą ruošiu iš vakaro, puodą palieku ant šildomų grindų arba šalia radiatoriaus, o ryte jogurtas būna jau paruoštas.

Pagamintą jogurtą išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kad atauštų ir nustotų daugintis jogurto bakterijos. Jei puodą su pienu laikysite per šaltai, jogurto bakterijos dauginsis vangiai ir jogurtas bus skystas. Kuo ilgiau šiltai laikysite jogurtą, tuo jis bus rūgštesnis. Todėl stenkitės jogurto gamybai parinkti šiltą vietą, kurioje per 12 valandų pienas pavirs į tirštą ir salsvai gaivų naminį jogurtą. Paruoštą jogurtą maždaug savaitę galite laikyti šaldytuve.

Norėdami pagaminti į graikišką panašų tirštą jogurtą, naminį jogurtą turėsite nuvarvinti. Tam naudokite kiaurasamtį, išklotą dviguba drobele, arba jame patieskite sūrmaišį ir supilkite vieną litrą namuose ruošto jogurto. Kiaurasamtį įstatykite į puodą, kad ten galėtų švariai varvėti jogurto išrūgos. Puodą su kiaurasamčiu ir jame esančiu jogurtu 4 valandoms dėkite į šaldytuvą. Per tą laiką iš jogurto išvarvės dalis skaidrių gelsvos spalvos išrūgų, o pats jogurtas sutirštės ir taps panašus į graikišką jogurtą. Tirštą jogurtą sukrėskite į indelį ir laikykite iki savaitės šaldytuve.

Jogurto išrūgas supilkite į kitą indą ir naudokite plakdami kokteilius ar gamindami blynų tešlą.

Skanaus naminio jogurto!

Receptai – iš R. Ničajienės knygos „Gero maisto dienoraštis“.