Kalėdos kvepia aguonomis

Prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia, kad 34 proc. apklaustųjų Kalėdoms ir Kūčioms perka jau pagamintus konditerinius gaminius – tortus, pyragus, vyniotinius, pyragaičius, o 39 proc. žmonių teigia ant Naujųjų metų stalo dedantys namuose pagamintus desertus, rašoma pranešime spaudai. Apklausą atlikusio prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad šventiniu laikotarpiu ženkliai išauga gvazdikėlių, meduolių, žuvies ir karšto vyno prieskoniai, tačiau visus rekordus muša – aguonų pardavimai.

„Saldžių kepinių aromatai visada primena jaukius namus, gražiausias akimirkas bei sukuria šventinę nuotaiką, todėl nenuostabu, kad per Kalėdas desertams skiriamas ypatingas dėmesys. Šeimininkės gamina įvairius pyragus, vyniotinius, meduolius ar sausainius su aguonomis. Suskaičiavome, kad šių metų gruodį aguonų pardavimai išaugo net 20 kartų, lyginant su lapkričio mėnesiu. Tai išties labai didelis pokytis, formuojantis naujas šventinių patiekalų vartojimo tendencijas“,– sako B. Čaikauskaitė.

Sausainiai su aguonomis ir šokoladu

Populiariausias patiekalas iš aguonų per didžiąsias metų šventes – kūčiukai ir aguonų pienas. Konditerė N. Juchnevič sako, kad šventinis lietuvių Kalėdinis stalas yra neįsivaizduojamas be sausainių su aguonomis, todėl pateikia kiek kitokį – šokoladu gardintų sausainių su aguonomis receptą.

Jums reikės:

200 g kambario temperatūros sviesto

100 g pieniško šokolado su riešutais

370 g miltų

170 g cukraus

1 vnt. kiaušinio

1 a. š. druskos

0,5 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. vanilės ekstrakto

4 a. š. šaukštų sausų aguonų

Gaminimas:

Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi. Įmaišykite pusę reikalingo kiekio miltų ir kepimo miltelius. Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus. Pasirinktą jų pusę įdarykite sausomis aguonomis. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų pločio tarpus, sudėliokite atšalusius sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol sausainiai kepa, išlydykite šokoladą ir vėliau jame pamirkykite vieną iškepusių sausainių pusę. Visus sausainius išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti. Skanaus!

Šventinis džiovintų vaisių pyragas

Prekybos tinklo kepyklų vadovės Nijolės Juchnevič teigimu, džiovintų vaisių pyrago kepimas – toks pat magiškas kaip ir Kalėdos, tačiau jį gaminant prireiks kantrybės.

„Dabar pats metas kepti vaisių pyragą, kuriam bręsti reikės iki pat Kalėdų. Kad ir kaip norėsis atsignybti gabalėlį, teks kovoti su namiškiais, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių. Gaminant džiovintą vaisių pyragą, svarbiausia neskubėti ir paruoštą tešlą maišyti tol, kol ji taps puri ir šviesi. Taip pat svarbu atidžiai ir neskubant, po vieną, įmušti kiaušinius bei įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės pagal skonį. Tuomet teliks sulaukti, kol nuotaiką pakeliantis kvapas pasklis po virtuvę“, – sako N. Juchnevič.

Jums reikės:

1 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų

220 g kambario temperatūros sviesto

150 g migdolų

200 g rudojo cukraus

4 vnt. kiaušinių

320 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. cinamono

1 citrinos

1 apelsino

Gaminimas:

Džiovintus vaisius ir uogas nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nusausinkite. Vaisius, uogas ir riešutus susmulkinkite. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi. Tuomet muškite po vieną kiaušinį ir besukant viską gerai išmaišykite. Išspauskite citrinos ir apelsinų sulčių bei supilkite jas į masę. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei cinamoną ir juos suberkite į pyrago masę. Viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 140 – 160 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išlokite kepimo popieriumi. Supilkite paruoštą tešlą ir kepkite pyragą apie dvi valandas. Jei matote, kad pyrago viršus smarkiai ruduoja, pridenkite jį folija. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir leiskite visiškai ataušti. Tada sandariai suvyniokite į foliją, dėkite į maišelį ir brandinkite iki švenčių.

Meduolis, be kurio šventė – neįsivaizduojama

Jaukiu kvapu namus pripildantys meduoliai – tradicinis šventinis skanėstas, kuris nuo šv. Kalėdų neatsiejamas taip pat, kaip ir mandarinai ar imbieriniai sausainiai. Meduolio kvapas suaugusiems žmonėms dažnai primena vaikystę, todėl dauguma šeimininkių net nesudvejoja ar tiekti jį ant šventinio stalo.

„Meduoliai gali būti pagaminti minkštuoju ir kietuoju būdu, o juos iškepti nėra sudėtinga. Gaminti meduolius patariama gerokai anksčiau, nes tinkamai laikant uždaroje dėžutėje, jie švieži išlieka net iki kelių mėnesių“, – atskleidžia N. Juchnevič.

Jums reikės:

500 g miltų

300 g medaus

150 g cukraus

70 g sviesto

5 vnt. kiaušinių

250 g grietinės

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. tarkuoto muskato

1 a. š. maltų gvazdikėlių

1 a. š. cinamono

Gaminimas:

Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą ir gvazdikėlius. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą. Supilkite tešlą į meduolio formos kepimo indą ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai apskrus. Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)