Veganišką maistą gaminanti ir eksportuojanti latvių įmonė „Good Life Solutions“ Vilniuje surengė degustacinį vakarą. Renginyje buvo pristatyti naujausi veganiški maisto produktai, kuriuos po Naujųjų metų galėsime pamatyti ir Lietuvos prekybos centrų lentynose.

Įmonės direktorius Dinaras Kalninas degustacijos metu teigė, kad veganų skaičius pasaulyje sparčiai auga: „Į įprastą maistą dedama vis daugiau sveikatai kenksmingų maisto priedų. Tačiau žmonės pradeda galvoti, ką jie valgo, ir tai viena iš priežasčių, kodėl vis daugiau renkasi veganišką gyvenimo būdą. Kita priežastis – daug žmonių netoleruoja laktozės. Buvau labai nustebęs, kai sužinojau, kad Suomijoje jos netoleruoja net 80 procentų gyventojų.“

Jis taip pat pasakojo, kad šiuolaikiniai žmonės vis daugiau galvoja apie gyvūnus, dėl to atsisako gyvūninės kilmės produktų.

Dinaras Kalninas

Vis dėlto D. Kalninas paminėjo ir keletą veganizmą gaubiančių mitų, pavyzdžiui, vis dar yra nemažai žmonių, klaidingai manančių, kad veganai turi labai siaurą valgiaraščio pasirinkimą.

„Dabar aš pats maitinuosi veganiškai, tačiau iš pradžių irgi nuogąstavau, kad be mėsos nebus ko valgyti. Vėliau pamačiau, kad pasirinkimas labai platus. Tikrai galima rasti skirtingų produktų ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei“, – apie veganiško maisto pasirinkimą kalbėjo jis.

Renginio svečiai ragavo daugiau nei 50 skirtingų produktų: įvairių mėsos pakaitalų (skirtingų rūšių „daktariškos“ dešrų, burgerių, mėsos kukulių, pjausnių), veganiškų sūrių (mocarelos, čedario, parmezano ir kt.), salotų padažų, veganiškų ikrų ir, žinoma, desertų.

Veganiški burgeriai

Šioje degustacijoje sutiktas Arnoldas prisipažino veganiško maisto ragavęs pirmą kartą. O didžiausią įspūdį jam paliko mėsos pakaitalai. „Labai patogu, kad veganišką mėsą galima greitai paruošti. Užtenka pakepti vos kelias minutes – ir jau galima valgyti, o skonis tikrai geras. Galiu drąsiai sakyti, kad mėsos pakaitalai man labiausiai patiko iš visų čia ragautų produktų. O kalbant apie skonį, jis tikrai primena tikrą mėsą“, – įspūdžiais dalijosi jis.

Veganiško burgerio sudėtyje yra 38 proc. daržovių: svogūnų, paprikų, morkų, pupelių, kukurūzų. Jame taip pat yra kviečių baltymų, kvietiniai miltų, garstyčių, bulvių krakomolo, saulėgrąžų aliejaus, ciberžolės, česnako prieskonių, bulvių pluošto, salierų ekstrakto, sojos, riešutų ir kt.

Veganiški ikrai

Veganiški ikrai tokio gero įspūdžio kitam ragautojui Mariui nepaliko. Šių skonis jam buvo per rūgštus ir visiškai nepriminė tikrų ikrų. Šie ikrai yra gaminami iš rožinės spalvos greipfruto, dumblių ekstrakto ir citrinos rūgšties.

Veganiški sūriai nesužavėjo degustacijoje dalyvavusios Giedrės. Anot pašnekovės, veganiškas mocarelos sūris tikrojo macorelos sūrio nė iš tolo neprimena – veganiškajam variantui trūksta drėgnumo. Ragaudama kitus sūrius ji taip pat iš karto pajuto, kad tai ne tikri sūris, o jų pakaitalai.

Veganiški sūriai

Tačiau maloniai daugelį ragautojų nustebino veganiški desertai. Arnoldui itin patiko šokoladinis tortas: „Jei nežinočiau, net nepasakyčiau, kad šis tortas yra veganiškas. Nors ir nemėgstu saldumynų, bet šis tortas man tikrai patiko. Tiesa, užteko tik vieno gabaliuko, ir jaučiausi labai sotus. Labai nustebino ir tai, kad buvo galima paragauti populiaraus šokoladinio batonėlio „Snickers“ tortą. Jis buvo labai traškus ir, sakyčiau, skonis tikrai primena šį batonėlį.“

D. Kalninas atskleidė, kad veganiškus tortus ir pyragus pasigaminti yra labai paprasta ir neužtrunka daug laiko. Jis sakė, kad dažniausiai savo pyragams naudoja juodąjį šokoladą ir vaisius.

Veganiškas „Snickers“ tortas

Ant degustacinių stalų buvo galima rasti ir salotų padažo pakaitalų. „Ragavau garstyčių ir medaus, mėlynojo sūrio, imbiero skonių salotų padažus, bet labiausiai man patiko mėlynojo sūrio padažas, jis net priminė tikrą pelėsinio sūrio skonį“, – įspūdžiais pasidalijo Monika.

Ragautoja prisipažino, kad įdomumo dėlei paragavo net savo nemėgstamo produkto. „Kalbant apie paštetų ir „daktariškų“ dešrų skonį, nesu jų mėgėja, todėl ir pakomentuoti kažką sunku. Galiu tik pasakyti, kad skonis kažkiek panašus į tikruosius produktus“, – kalbėjo ji.

Apklausus kelis renginyje dalyvavusius tikrus veganus, atsakymai pasiskirstė labai panašiai kaip ir visavalgių ragautojų. Daugumai veganų skaniausi buvo mėsos pakaitalai, o ypač mėsos kukuliai. Viena veganių šį patiekalą net prilygino su vaikystėje mamos keptais tikrais mėsos kukuliais ir nominavo šį produktą „vakaro nugalėtoju“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)