Šis kepsnelių receptas pasiskolintas iš indiškos virtuvės, tad į sudėtį įeina aštrieji pipiriukai, kurie kepsneliams suteikia itin gero skonio. O jeigu aštriai valgyti nemėgstate, tuomet pakeiskite aštriuosius pipirus į geltoną, raudoną ar žalią paprikas.

Prie geltonų žirnių kepsnelių labai tinka kario padažas, bet jeigu neturite laiko jo gaminti – ne bėda, nes prie kepsnelių tiks patys įvairiausi padažai – saldžiarūgštis, pomidorų, graikiško jogurto ar bet koks kitas jūsų mėgstamas padažas.

Reikės:
(16–18 kepsnelių)

  • 250 g džiovintų geltonų žirnių
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 1 saujos susmulkintos šviežios kalendros
  • 1 mažo čili arba serano pipiro
  • 1 arb. š. druskos
  • ¼ arb. š. ciberžolės miltelių
  • ¼ arb. š. raudonosios paprikos miltelių
  • saulėgrąžų aliejaus (kepimui)

Padažui:

  • 1 vidutinio dydžio pomidoro
  • 1 mažo svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 valg. š. miltų
  • 1 valg. š. saulėgrąžų aliejaus
  • 1 arb. š. tarkuotos imbiero šaknies
  • 110 ml vandens
  • ½ arb. š. ciberžolės miltelių
  • ½ arb. š. kumino miltelių
  • ½ arb. š. raudonosios paprikos miltelių
  • ½ arb. š. kalendros miltelių
  • ¼ arb. š. druskos
Žirnių kepsneliai

Gaminimas:

  1. Žirnius užpilame vandeniu ir paliekame brinkti pernakt. Po to nupilame vandenį, pusę žirnių sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės, o kitą pusę sutriname taip, kad liktų didesnių gabalėlių. Tada abi mases sumaišome viename inde.
  2. Svogūną nulupame, labai smulkiai supjaustome. Iš čili (ar serano) pipiro išimame sėklytes, labai smulkiai supjaustome.
  3. Žirnių masę sumaišome su svogūnu, čili pipiru, kalendra, pagardiname prieskoniais. Masę gerai išmaišome.
  4. Keptuvėje įkaitiname pakankamai aliejaus ant vidutinės ugnies. Imame po 1 valg. š. žirnių masės ir formuojame apvalius maždaug 6 cm skersmens ir 0,5 cm storio apskritimus, juos dedame į įkaitusį aliejų ir kepame iš abiejų pusių, kol kepsneliai gražiai apskrunda. Kiekvienas kepsnelis kepa ~4 min. Iškepusius kepsnelius dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus. Taip iškepame visus kepsnelius.
  5. Padažas. Svogūną nulupame, susmulkiname. Česnako skilteles nulupame ir sutriname česnako spaustuku. Pomidorą supjaustome mažais kubeliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ant vidutinės ugnies, sudedame svogūną, kepiname, kol suminkštėja. Po to sudedame česnaką, pomidorą, sutarkuotą imbiero šaknį ir prieskonius. Išmaišome ir pakepiname 1 min. Tada sudedame miltus, gerai išmaišome, pakepiname 1 min. Galiausiai supilame vandenį, išmaišome ir užverdame. Tada sumažiname ugnį ir pakaitiname padažą dar apie 5 min., paliekame šiek tiek pravėsti. Padažą sutriname elektriniu trintuvu iki vientisos piurė masės, o jei norite – galite palikti šiek tiek nesutrintų gabalėlių.
  6. Kepsnelius patiekiame su kario padažu ir mėgstamomis daržovėmis ar salotomis.