Jo nuomone, švenčių tradicijos yra labai svarbios, tačiau taip pat kiekviena šeima turėtų kurti savo tradicijas ir perduoti jas iš kartos į kartą. Manote, kad ant Kalėdų stalo gali būti tik kepta višta? O gal ją puikiai gali pakeisti antis ar žąsis? Esate įpratę silkę ruošti su morkomis ir burokėliais, bet gal jau atėjo laikas jos duetui su bananais ir kiviais? Pasak A. Ivanausko, svarbiausia, nebijoti eksperimentuoti, nes taip atsiranda geriausi sprendimai.

Belaukiant artėjančių švenčių A. Ivanauskas dalijasi šventiško patiekalo receptu.

Žąsis, įdaryta obuoliais ir raugintais kopūstais su kadagiais

6–8 asmenims

Ingredientai:

  • 1 žąsis (4–4,5 kg)
  • 1 l raugintų kopūstų
  • 1 svogūnas
  • 2 saldūs obuoliai
  • 1 šaukštas kadagio uogų
  • 2–3 šakelės rozmarino
  • 2 lauro lapai
  • 1 šaukštelis saldžiųjų paprikų
  • druska
Kalėdinė žąsis

Gaminimas:

  1. Jei žąsis šaldyta, ją atšildykite. Žąsis turi būti kambario temperatūros. Nupjaukite riebalų perteklių. Mediniu iešmeliu pabadykite krūtinėlės ir kulšelių odą. Užvirinkite didelį puodą vandens ir užpilkite žąsį. Palaikykite vieną minutę. Išimkite, kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Kadagius lengvai sugrūskite, lauro lapus sulaužykite, sumaišykite su rozmarinu, paprikomis ir druska. Šiuo mišiniu įtrinkite žąsį iš vidaus ir iš išorės. Palikite nakčiai.
  2. Obuolius nulupkite, supjaustykite ketvirtadaliais. Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais ir pakepinkite žąsies riebaluose. Kopūstus sumaišykite su obuoliais ir svogūnais, pasūdykite ir šiuo mišiniu prikimškite žąsį. Įdaro negali būti per daug, turi likti vietos. Žąsį užsiūkite.
  3. Sudėkite žąsį į skardelę, uždenkite skardą aliuminio folija ir kepkite 220 °C temperatūros orkaitėje 30 min., po to temperatūrą sumažinkite iki 160 °C ir kepkite dar 2–2,5 val.
  4. Įpusėjus kepti nuimkite foliją, paukštį dažnai palaistykite susidariusiomis sultimis. Pabaigoje padidinkite temperatūrą iki 220 °C ir kepkite apie 20 min. Išjungę orkaitę dar kartą uždenkite žąsį aliuminio folija ir palaikykite 15–20 min.

Generalinę Kalėdų repeticiją „Virtuvės mitų griovėjų“ komanda skelbia lapkričio 18 dieną, o tiesioginės transliacijos metu Alfas Ivanauskas ir žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė Elžbieta Monkevič žada atskleisti ne vieno šventinio patiekalo receptą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)