„Su draugais turime tradiciją bent porą kartų per mėnesį savaitgaliais susitikti ir kartu gaminti. Iki šiol visada rasdavau priežastį ir būdą, kaip išsisukti nuo maisto ruošimo: skirstant atsakomybes, skubėdavau pasisiūlyti produktus supirkti, indus suplauti ar namus sutvarkyti. Dabar galėsiu nustebinti draugus – tiek pats jiems gaminti, tiek parodyti, ką ir kaip daryti, kokia seka. Įsitikinau, kad iš tiesų tai nėra sudėtinga, kai laikaisi aiškiai nurodytų instrukcijų“, – atsiųstame pranešime pasakoja R. Širvinskas, kuris padedamas profesionalaus šefo Artūro Braslausko pagamino Tailande itin populiarią „Tom Kha“ sriubą.

„Tom Kha“ sriuba – vienas mėgstamiausių mano Azijos virtuvės patiekalų. Kai gaminu pats, galiu priderinti ją savo skoniui, pavyzdžiui, nenaudoti kalendros, kurios nemėgstu. Keliaujant po Tailandą buvo labai sunku paaiškinti, kad nenoriu šio ingrediento. Ten užsisakant gatvės maistą angliškai beveik niekas nesupranta, todėl patiekalus renkiesi pagal tai, kaip jie atrodo nuotraukose. Valgydamas taip pat sunkiai gali identifikuoti, ką valgai, bet viskas neįtikėtinai skanu“, – pasakoja Tailande ne kartą viešėjęs keliautojas.

Kaip Tailande dėl kalendrų, taip Indijoje R. Širvinskui sunkiai sekėsi paaiškinti, kad jis nenori valgyti aštriai. „Jie nesupranta, kaip maistas gali būti neaštrus ir kaip aš apskritai galiu valgyti tokį maistą. Nors prašydavau, kad man patiektų visiškai neaštrų maistą, valgydamas vis tiek verkdavau, ašaros bėgte bėgdavo. Grįžęs po kelionės į Indiją ir pats supratau, kokį ganėtinai prėską maistą iki tol valgydavau. Aštrumas prideda labai daug skonio. Nuo to laiko visada valgau nors kažkiek aštriau“, – sako R. Širvinskas.

„Tom Kha“ sriuba

Aštrūs prieskoniai Indijoje naudojami ne tik dėl skonio, bet ir siekiant apsisaugoti nuo negalavimų ir tai, pasak Makaliaus, žymiai geriau nei alkoholis, kurį daugelis lietuvių vartoja keliaudami ir manydami, kad jis padės išvengti apsinuodijimo maistu. Lietuvoje R. Širvinskas taip pat vis užsuka į Indijos virtuvės restoranus. Aplankytų egzotiškų šalių virtuvių jis ieško ir viešėdamas kitose svečiose šalyse. Pavyzdžiui, šią vasarą būdamas Kalifornijoje, Los Andžele, kelis vakarus su draugais lankėsi Tailando virtuvės restoranuose, kur vaišinosi taip pat jo mėgstamu Azijos virtuvės patiekalu – „Chicken Pad Thai“.

Šį „Wok“ keptuvėje ruoštą patiekalą Rimvydas atrado vienos pirmųjų kelionės į Tailandą metu – tąkart jis kiekvieną dieną lankėsi vis kituose restoranuose, norėdamas paragauti skirtingų šio patiekalo variacijų. Dar įvairesnių, bet ne mažiau skanių „Pad Thai“ R. Širvinskas valgė keliaudamas po Malaiziją. Be jau minėtų Indijos, Tailando ir Malaizijos, tarp Makaliaus aplankytų Azijos šalių taip pat – Maldyvai, Šri Lanka, Filipinai.

„Tom Kha“ sriuba

SRIUBA TOM KHA

Reikės:

  • 1 ind. kokosų pieno
  • 1 pak. TOM KHA prieskonių mišinio
  • 2 valg. š. aliejaus
  • 2 pomidorų
  • 5 šitaki grybų
  • 400 g vištienos krūtinėlės
  • 400 ml vištienos sultinio arba vandens
  • kelių Kale kopūsto lapų/ ryšulėlio špinatų arba romaninių salotų
  • 1 ryšulėlio kalendrų

Gaminame:

  1. Į puodą pilame aliejų, jį įkaitiname.
  2. Dedame griežinėliais supjaustytus svogūnus, juos apkepame.
  3. Dedame šitaki grybus, juos taip pat apkepame. Dedame juostelėmis pjaustytą vištieną, ją kelias minutes apkepame.
  4. Viską gardiname druska ir pipirais, įpilame sultinį arba vandenį ir kokosų pieną.
  5. Laikantis ant pakelio nurodytų instrukcijų dedame TOM KHA prieskonių mišinį, kubeliais pjaustytus pomidorus.
  6. Į indą, kuriame patieksime sriubą, dedame supjaustytus Kale kopūsto lapus, ant jų pilame sriubą.
  7. Patiekiame su smulkintomis kalendromis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)