Nereikia nė šimtmečių perspektyvos – pokyčiai maisto kultūroje vyksta ko ne kas dešimtmetį. Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič teigia, kad jeigu dar prieš 10 metų turėjome tik tradicinius biskvitus – baltą ir rudą, o dažniausiai naudojami kremai buvo gaminami iš sviesto ir grietinės, tai šiandien skonių paletė smarkiai išsiplėtė.

„Biskvitus tapo įprasta gaminti su špinatais, migdolų miltais, o pagardinti – džiovintais burokėliais ir morkomis. Be to, kremai tapo gaminami iš lengvesnių, natūralesnių ingredientų, pavyzdžiui, natūralių tyrių iš įvairiausių uogų ar vaisių. Anksčiau tortui buvo naudojamas tik vienos rūšies kremas, dabar viename gaminyje galima rasti net 3–4 skirtingus skonius. Taip pat labai išpopuliarėjo ir tortų sluoksniai, pagaminti naudojant traškius dribsnius“, – teigia konditerė.

Pasak N. Juchnevič matoma ir kita tendencija, susijusi su tortų puošimo tradicijomis. Konditerijoje ėmė vyrauti minimalizmas, ieškoma vis naujų formų ir pateikimo būdų. Tortai nebėra vien tik apvalūs, bet ir ovalūs, trikampiai, netgi 3D formos.

Ieškoma alternatyvų

Konditerijoje pastebimos naujos tendencijos yra artimos ir toms, kurios ima vyrauti ir kitose maisto gaminimo srityse. Pavyzdžiui, dalis sveikos gyvensenos šalininkų vis dažniau yra linkę kepiniams rinktis tokias alternatyvas cukrui, kaip medus, agavų, klevų ar datulių sirupas, beržų cukrus.
Taip pat ir kreminiai tortų skoniai nebūtinai turi būti saldžios prigimties.

„Skonio kūrimui gali būti naudojami ir tokie prieskoniai kaip imbieras, cinamonas ar bazilikas“, – pastebi kepyklų vadovė. Be to, konditerijoje gausėja pasiūla gaminių specialius mitybos poreikius turintiems žmonėms – tiems, kas netoleruoja laktozės, glitimo, vartoja vien tik negyvulinės kilmės produktus.

Net ir klasikinis duonos receptas patyrė pakeitimus. Nors pagrindiniai ingredientai liko tie patys, tačiau vietoj kvietinių tapo įprasta naudoti pilno grūdo miltus, o kepinius vis dažniau mėgstama praturtinti įvairiais pagardais.

„Šiandien populiaru duoną gardinti maistinėmis kanapėmis, sėlenomis, daigintais grūdais, netgi sepijų rašalų. Taip pat – kepti duoną su daržovėmis. Pastebima tendencija, kad žmonės dažniau renkasi ką tik iškeptą, dar šiltą duoną“, – teigia N. Juchnevič.

Tradicinius skonius derina su modernumo prieskoniais

Kokie konditerijos gaminiai pastaraisiais metais puošia šventinį stalą? Saldūs, riebūs, o gal pikantiški? „Šventiniam stalui žmonės daugiausia renkasi tortus. Tiesa, poreikiai yra labai skirtingi. Vieni nori šokoladinių gaminių, kiti – su sūriu ir varške. Metai iš metų matome, kad pirkėjai vertina tradicinius gaminius, tačiau labai džiaugiamės, kad laukia ir mėgaujasi mūsų konditerijos naujovėmis“, – atsako konditerė.

Jos pastebėjimu, konditerinius gaminius šv. Kalėdoms žmonės noriai gaminasi patys. Tiesa, šiandien galima kai kuriuos produktus įsigyti jau pagamintus ir taip palengvinti šventinį pasiruošimą. Pavyzdžiui, šviežią, ką tik užmaišytą tešlą, skirtą tradiciniams pyragėliams (su kopūstais, grybais, aguonomis ar kt.) ruošti.

Laukiantiems žiemos švenčių N. Juchnevič dalijasi savo firminių tradicinių kūčiukų receptu.

Jums reikės:

  • 670 g kvietinių miltų
  • Stiklinės cukraus
  • Stiklinės vandens
  • Stiklinės pieno
  • 35 g aguonų
  • 20 g mielių
  • Poros šaukštų aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo būdas:

Mieles sumaišome su šiltu vandeniu ir truputį cukraus. Leidžiame pastovėti.
Miltai sumaišomi su aguonomis, pilamas pienas, vanduo, likęs cukrus, aliejus ir viskas sumaišoma. Tada supilama mielės. Tešlą reikia maišyti, kočioti, kol nelips prie rankų. Paliekame tešlą šiltai pailsėti. Kai ji pakils, galime formuoti kūčiukus.
Paruošta tešla dedama ant pabarstyto stalo, supjaustoma juostelėmis ir supjaustoma kubeliais.
Kepame 180 C apie 10–15 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)