Tradicija lapkričio viduryje degustuoti božolė vyną atkeliavo iš Prancūzijos, kur nuo 1951 m. Božolė regione pradėta minėti jauno vyno diena. Šis vynas savitas tuo, kad iš ‚Gamay‘ vynuogių jis gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, t. y. vynuogės paliekamos nesutraiškytos. Lietuvoje božolė dienos tradicija gyvuoja apie dešimtmetį, kasmet prisijungia vis daugiau žmonių.

Pasak prancūzų literatūros tyrinėtojo prof. dr. Vytauto Bikulčiaus, božolė šventė minima kiekvienų metų trečią lapkričio ketvirtadienį – tą dieną atidaromi jauno vyno buteliai.

„Ši diena puiki proga atkreipti dėmesį į vieną svarbiausių Prancūzijos produktų – vyną, kuris tinka ir prie pietų, ir prie vakarienės patiekalų. Jauno vyno šventę žmonės mini skirtingai: arba paragauja vyno, trumpai padiskutuoja, koks bus šių metų vynas, ir keliauja savais keliais. Arba kartu su šeima ar draugais ruošia vakarienę, kurios metu netrūksta pokalbių ir įvairiausių užkandžių“, – pasakoja V. Bikulčius.

Jeigu nesiruošiama ilgai vakaroti ir degustuojama tik viena božolė taurė, tuomet prie vyno pasiūloma įvairių sūrių su salstelėjusiais padažais, nes božolė vynas yra vaisių poskonio. „Prancūzai prie božolė vyno dažnai patiekia šviežio ožkos sūrio. Taip pat labai tinka sūriai bri, miunsteris iš Elzaso, čederis“, – pasakoja V. Bikulčius.

Pasak eksperto, prie jauno božolė vyno dera ir įvairūs mėsos patiekalai – švelniai parūkytos ir supjaustytos dešrelės, ant griliaus kepta paukštiena, virtos kiaulių kojos ar ausys, vėžiai. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai šis vynas ragaujamas su austrėmis, tačiau tai greičiau eksperimentiniai bandymai. Vienas iš klasiškiausių patiekalų prie božolė vyno – kepta anties krūtinėlė, kuri ypač dera su garstyčių padažu.

Pasak „Daumantų“ pagardų kūrėjo ir skonio meistro Algio Kairio, prie božolė vyno galimi įvairūs sūrio ir mėsos deriniai, svarbiausia nepamiršti juos pagardinti tinkamais padažais, paieškoti saldesnio skonio.

Jis siūlo keletą receptų tiems, kurie nuspręs ketvirtadienį švęsti jauno vyno šventę.

Antienos filė su abrikosais ir garstyčių padažu

Antienos filė su abrikosais ir garstyčių padažu

Dviem porcijoms reikės:

  • dviejų gabaliukų antienos filė
  • 100–150 gramų sviesto
  • aštuonių džiovintų abrikosų
  • 100 gramų brendžio
  • mairūno, pipirų, druskos

Gaminimas:

Pamirkykite abrikosus brendyje. Antienos filė įpjaukite, įtrinkite prieskoniais, įdėkite po keturis džiovintus abrikosus ir gabaliuką sviesto. Užspauskite. Folijos lakštą aptepkite sviestu ir į ją įvyniokite įdarytą filė. Paruoštą filė kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

Garstyčių padažui reikės:

  • 200 gramų 30 proc. grietinėlės
  • 50 gramų „Lietuviškų“ garstyčių
  • petražolių ir rozmarino šakelės
  • šaukštelio tarkuotų migdolų

Gaminimas:

Grietinėlę supilkite į prikaistuvį, lengvai pakaitinkite ant silpnos ugnies, sudėkite smulkintas petražoles, rozmarinus bei migdolus. Dar kartą pakaitinkite, įdėkite garstyčių, gerai išmaišykite. Orkaitėje iškeptą antienos filė išvyniokite iš folijos ir patiekite su garstyčių padažu bei keptais obuoliais.

Gurmaniškas užkandis prie božolė vyno

Paskrudintą juodą ruginę duonos riekelę plonai patepkite mango skonio majonezu. Ant jos uždėkite žąsų kepenėlių pašteto, užtepkite figų džemo, papuoškite petražolių šakele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)