Naujovė iš Sibiro – vaisinis medus

Lietuvoje pagaliau pristatytas prieš septyniolika metų tolimajame Sibire pradėtas gaminti natūralus medus, pagamintas iš spanguolių, aviečių, braškių, mėtų, ananasų, imbiero su žaliąja arbata, cinamono, šaltalankių!

BAF paroda 2017

Niekas nesuklystų, jei šį medų pavadintų ne paprastu medumi, o tikrų tikriausiu desertu. Parodoje šį įmonės „Mirmeda“ produktą pristatanti moteris rekomendavo jį tepti ant sūrio rytais prie kavos puodelio.

Negana to, anot pardavėjos, ši naujovė gali atstoti ir patį šokoladą. „Turime ir priešalerginį medų, pagamintą iš kakavos vaismedžio, taip pat užauginto Sibire“, – pasakojo ji.

Tokio medaus mūsų šalyje nerasite niekur, nes Sibiro medus, tikino pardavėja, nė kiek neprimena mums įprasto.

„Bitutės medų neša iš tos vietos, kurioje jos gyvena, o Sibiro vietovės yra ne tokios užterštos, kaip mūsų Baltijos šalyse. Medaus skoniui didžiausią įtaką daro augalai. Skirtingi augalai – skirtingi ir skoniai. Va, ką reiškia gamta“, – kalbėjo ji.

Pašnekovė atskleidė, kad kol kas šis medus Lietuvoje dar neturi savo rinkos, nes tai yra visiškai naujas produktas mūsų šalyje, atsiradęs tik šią vasarą. Tačiau žmonės labai juo domisi ir nori išmėginti, koks gi tas vaisinis medaus skonis.

Ši naujiena prekyboje pagaliau bus pristatyta prieš šių metų Kalėdas, ją įsigyti galėsime didžiuosiuose Vilniaus ir Kauno prekybos centuose. Gamintojai siekia savo produkcija prekiauti ir vaistinėse. O kainos svyruos nuo 3 iki 6 eurų.

Siūlo prisiminti kanapių naudą

Kooperatyvo „Hemp-Ludus“ atstovai pastebėjo, kad per trejus gyvavimo metus lietuviams kanapės tapo jau gana gerai pažįstamu produktu.

BAF paroda 2017

„Anksčiau labai daug žmonių bijojo net paties žodžio „kanapė“ ir vaikams uždengdavo ausis. Ir dabar dar tokių dar pasitaiko, bet jau labai retai“, – kalbėjo kanapių produktus pristatantys vyrai.

Lietuvoje iš kanapių gaminamas aliejus, proteinas, arbatos, duona. O jų sėklomis galima pagardinti salotas, troškinius, košes ir sveikuoliškus kokteilius.

„Patogiausia, skaniausia ir sveikiausia yra iš vakaro kanapių sėklas užmerkti vandenyje ir ryte jas perplauti, o tada vartoti“, – patarė kanapių augintojas.

Šio kooperatyvo kanapės yra auginamos Molėtų ir Širvintų rajonuose, iš viso aštuoniuose ūkiuose. Augintojai prasitarė, kad šie metai jiems nebuvo itin sėkmingi, nes labai daug lijo, buvo šalta ir pasitaikė mažai saulėtų dienų. Jie taip pat atskleidė, kad kanapes užauginti nėra lengva, tam reikia labai daug žinių ir patirties.

Ledai-saldainiukai!

Pagaliau į Lietuvą atkeliavo ir neįprasti latvių gamintojų „Minimelts“ ledai-saldainiukai! Šie netradiciniai ledai buvo pradėti gaminti prieš dvejus metus ir jų jau galima nusipirkti daugybėje pasaulio šalių: Latvijoje, Estijoje, Švedijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Indijoje, Kolumbijoje, Indonezijoje, Italijoje, net Tokijo „Disneilendo“ atrakcionų parke!

BAF paroda 2017

Šie unikalūs ledai gaminami iš pieno, kremo ir natūralaus šokolado, vanilės, vaisių, uogų, o spalvai išgauti nėra naudojama jokių genetiškai modifikuotų ar dirbtinių konservantų – spalva yra išgaunama iš natūralių dažiklių.

BAF paroda 2017

Turbūt daug kam kyla klausimas, kaip yra pagaminami tokie ledai?

„Atskiri rutuliukai yra gaminami patentuotu kriogeninės gamybos būdu, naudojant skystą azotą -197°C laipsnių temperatūroje. Ši technologija nepakeičia ledų ingredientų struktūros, nes produktai sušąla taip greitai, kad neleidžia atsirasti vandeniui, ir taip yra išsaugomas natūralus skonis“, – atskleidė parodoje ledus pristatantis vyras.

Šį desertą žadama pardavinėti atvirose vietose, pavyzdžiui, parkuose, gatvėse. O tikslios kainos įvardinti pardavėjas negalėjo, pasak jo, kaina labai priklausys nuo pardavimo vietos.

Padažas, kuris lieknina?

Uzbekistanietiškos virtuvės restoranas „Karavan Sarai“ savo klientams siūlo padažą, kuris, pasak gamintojų, lieknina ir pakelia laimės hormonus.

BAF paroda 2017

„Dabar juk galima nusipirkti lieknėjimo papildų, kuriuose yra čili pipirų. Valgant produktus su šiais pipirais greitėja medžiagų apykaita ir gali nukristi svoris“, – tikino pardavėja.

Šį Vidurio Azijos kilmės padažą gaminantys virtuvės šefai atskleidė, kad jo sudėtyje yra aliejaus, česnakų ir čili pipirų.

„Pasirodo, lietuviai mėgsta valgyti aštriai. Mūsų restorane svečiai net pradėjo prašyti, kad padažą supakuotume ir įdėtume jiems į namus. Padažo kaina 3 eurai“, – parodoje pasakojo restorano šeimininkai.

Užkandis, kuris valgomas kosmose

BAF paroda 2017

Lietuvoje prieš metus atsirado inovatyvios, šaltyje džiovintos ir kosmose valgomos uogos! Šios uogos ypatingos tuo, kad gali labai ilgai išsilaikyti, ant jų nesusidaro pelėsis, jos gali būti puikus užkandis ir saldumynų pakaitalas vaikams. Be to, jose nėra jokio pridėtinio cukraus, o renkamos jos Europos miškuose.

„Super Garden“ įkūrėjos atskleidė, kaip išgaunamos šios ilgai išliekančios uogos: „-80°C laipsnių temperatūroje jos staigiai, „šokiniu“ būdu užšaldomos ir per 24 valandas yra išsitraukiama jų drėgmė – taip išlieka visi vitaminai“, – pasakojo pašnekovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)