„Obuolių pyragas Lietuvoje – jau įprastas kepinys, ypač dažnai gaminamas rudenį. Obuoliai gali būti konservuojami, džiovinami, kepami, verdami ir valgomi žali, todėl iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – be galo plati. Vis tik rudenį skaniausia gaminti obuolių pyragą, papildytą saldžiais ingredientais, tokiais kaip karamelė, šokoladas, kakava ir jogurtas“, – atsiųstame pranešime cituojama prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič.
Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu
Jums reikės:
- 6 vnt. obuolių
- 250 g sviesto
- 250 g cukraus
- 3 vnt. kiaušinių
- 150 g miltų
- 1 a. š. malto cinamono
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- 50 g maltų migdolų
- tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimas:
- Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite į smulkius gabalėlius.
- Puode ištirpinkite 50 g sviesto, sudėkite pjaustytus obuolius ir įberkite 50 g cukraus. Maišydami kaitinkite puodą tol, kol obuoliai jame ims karamelizuotis. Tuomet užberkite tarkuotos citrinos žievelės ir šiek tiek vėliau viską sudėkite į kepimo skardą. Leiskite gautai masei atvėsti.
- Tuomet į dubenį sudėkite likusį sviestą, cukrų ir sukite tol, kol masė taps puri. Sukdami palengva sudėkite išplaktus kiaušinius. Tuomet įmaišykite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną bei migdolus.
- Tešlą sudėkite ant obuolių ir išlyginkite.
- Pyragą kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
- Iškepusiam pyragui leiskite pusvalandį atvėsti ir tuomet ragaukite.
Greitai paruošiamas obuolių pyragas su jogurto kremu
Jums reikės:
- 4 vnt. obuolių
- 100 g sviesto
- 200 ml grietinės
- 100 g cukraus
- 2 stiklinių miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 2 v. š. rudojo cukraus
Kremo gamybai:
- 250 ml mėgstamo jogurto
- 150 ml grietinės
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 2 vnt. kiaušinių
Gaminimas:
- Sviestą išlydykite ir sumaišykite su grietine, cukrumi, miltais ir kepimo milteliais.
- Ant tešlos berkite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską apibarstykite cukrumi.
- Atskirai kremo gamybai skirtą grietinę ir jogurtą sumaišykite, suplakite ir tolygiai paskirstykite ant obuolių.
- Pyragą kepkite 170–180°C temperatūros orkaitėje apie pusvalandį.
- Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti.
Karamelinis obuolių pyragas
Jums reikės:
- 7 vnt. vidutinio dydžio obuolių
- 500 g karamelės
- 90 g tirpinto sviesto
- 2 vnt. kiaušinių
- 150 ml kefyro
- 250 ml vandens
- 200 g miltų
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. cinamono
- žiupsnelio druskos
- šiek tiek medaus
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, riebalais ištepkite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
- Nulupkite obuolius, bet ne visus – kelis pasilikite vėlesniam laikui, o likusius supjaustykite mažais kubeliais.
- Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
- Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir sumaišykite su karamele.
- Kiaušinius atskirai išplakite ir sumaišykite su kefyru ir vanile, tuomet supilkite karamelės-sviesto mišinį ir gautą masę gerai išmaišykite.
- Tuomet į gautą tešlą sukrėskite miltų mišinį ir pjaustytus obuolius ir visą tešlą sukrėskite į kepimo skardą.
- Likusius kelis obuolius supjaustykite griežinėliais ir gražiai išdėliokite juos ant tešlos.
- Orkaitėje pyragą kepkite apie valandą. Vėliau išimkite pyragą iš orkaitės ir aptepkite skystu medumi arba savo mėgstamu vaisių džemu.
Šokoladinis obuolių pyragas
Jums reikės:
- 5 vnt. vidutinio dydžio obuolių
- 150 g sviesto
- 100 g juodojo šokolado
- 2 v. š. kakavos
- 4 vnt. kiaušinių
- 6 v. š. cukraus
- 2 stiklinių miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Ant viryklės dėkite puodą, pripildytą nedideliu kiekiu vandens, o ant jo – dubenį su tirpdomu sviestu ir šokoladu. Į juos įmaišykite cukrų, kakavą ir vanilinį cukrų. Nuimkite dubenį nuo puodo ir viską gerai išmaišykite.
- Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir vėl viską sumaišykite.
- Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į gautą tešlą. Tešla turi išeiti gana tiršta.
- Tuomet į ją įmaišykite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską sukrėskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ir po maždaug 50 minučių pyragą išimkite.
- Leiskite jam atvėsti ir ragaukite!