Kitas dalykas – dažniausiai bulvių traškučiai valgomi užsigeriant gaiviaisiais (mes pasakytume – saldžiaisiais) gazuotais gėrimais arba alumi, o kiti dar prideda ir padažo. Taigi ėmėme ir paskaičiavome, kiek kalorijų pasirinkęs tokį užkandį gauna vienas užkandžiautojas. Pakelis bulvių traškučių (800 kcal) + buteliukas kolos (210 kcal) + sūrio padažas 200 kcal – štai ir daugiau nei tūkstantis kalorijų, jau nekalbant, kad šios kalorijos nėra sveikos. Dar pridėkime tai, kad kai kurie traškučiai yra gaminami su skonio stiprikliais, fosfatais, palmių aliejumi, kurių apskritai turėtume vengti.

Perspėja dėl vėžį sukeliančių medžiagų

Mitybos specialistė doc. dr. Sandrija Čapkauskienė pasakoja, kad sūdyti bulvių traškučiai populiarūs jau 150 metų, nors jų žala sveikatai jau įrodyta ir moksliniais tyrimais.

„Didžiausias nuodas bulvių traškučiuose yra akrilamidas, kuris laikomas kancerogenine medžiaga. Akrilamidas susiformuoja apdorojant krakmolingus maisto produktus, tokius kaip bulvių traškučiai, itin aukštoje temperatūroje. Ši medžiaga susiformuoja iš natūraliai produkte esančių amino rūgščių (asparagino) ir gliukozės bei fruktozės (jų karbonilinės grupės). Akrilamidas „nudažo“ produktą ruda spalva ir sąlygoja savitą skonį. Įrodyta, kad akrilamidas turi neurotoksinį poveikį – sąlygoja genų mutacijas ir vėžinių navikų susidarymą“, – aiškina S. Čapkauskienė.

Taip pat, anot jos, labai svarbu tai, kiek ilgai ir kokiame karštyje buvo apdorotos bulvės. Mokslininkai primygtinai siūlo kaitinimo temperatūrą ir laiką kiek įmanoma mažinti.

S. Čapkauskienė atkreipia dėmesį, kad bulvių traškučiai sveikatai pavojingi ir dėl per didelio druskos kiekio bei papildomų maisto priedų, tokių kaip skonio stiprikliai ir dažikliai. „Sveikatos apsaugos ministerija (2016 m. birželio 23 d. įsakymas) pramoninės gamybos riebalų rūgščių transizomerų vaikams rekomenduoja visai nevartoti, o druskos kiekis 2–10 metų vaikams rekomenduojamas 3–4 g/parą, 10 metų ir vyresniems – ne daugiau kaip 5–6 g/parą. Druskos perteklius didina troškulį, pakeičia elektrolitų pusiausvyrą organizme, vyresniems žmonėms didina kraujospūdį. O kiek druskos ir transizomerinių riebalų yra traškučiuose? Nepamirškime ir kepimo procese susiformuojantį akrilamidą...“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Nors jau įrodyta, kad šis produktas dėl savo gamybos technologijos nėra sveikas ir tinkamas kasdieniam stalui, nusprendėme atidžiau panagrinėti ant pakuočių nurodytą sudėtį. Kaip visada, atskirus maisto priedus, pasikonsultavę su S. Čapkauskiene, įvertinome tam tikrais balais, kad pabrėžtume, kokie skirtingi gali būti tos pačios rūšies produktai:

0 balų. Dekstrozė – tai sacharozės (moksliškai vadinamo stalo cukraus) komponentas. Ją organizmas įsisavina labai greitai. Tai natūralus saldiklis, randamas vynuogėse ir kituose vaisiuose.

0 balų. Kalcio laktatas – E327. Nepavojingas. Tai pieno rūgšties kalcio druska – apsaugo maisto produktą nuo išdžiūvimo.

0 balų. Kapsantinas – E160c. Nepavojingas. Oranžiniai raudonas kvapiųjų ir dažomųjų junginių derinys (natūralus augalinis dažiklis), iš paprikos ekstrahuotas aliejais arba leidžiamais tirpikliais. Gaminamas ir sintetinis.

-0,5 balo. Silicio dioksidas – E551. Dirbtinė lipnumą reguliuojanti medžiaga, nekenksminga, nes organizmas jos neįsisavina.

-0,5 balo. Bulvių maltodekstrinas cukraus produktas. Maltodekstrino dedama į greito maisto produktus (pavyzdžiui, sriubas, tirpiuosius kavos gėrimus), kepenų paštetą. Gaunamas iš kukurūzų, kviečių ar bulvių. Lengvai virškinamas.

-0,5 balo. Kalio chloridas – E508 – valgomosios druskos kalio junginys. Nepavojingas. Didelis kiekis gali sukelti skrandžio opą.

-0,5 balo. Kalcio silikatas – E552 – emulsiklis – lipnumą reguliuojanti medžiaga, neutralus.

-0,5 balo. Kvapiosios medžiagos.

-0,5 balo. Modifikuotas krakmolas.

-1 balas. Palmių aliejus.

-2 balai. Fosfatai žymimi: E338 (fosforo rūgštis), E339 (natrio fosfatai), E340 (kalio fosfatai), E341 (kalcio fosfatai), E343 (magnio fosfatai), E450 (difosfatai), E451 (trifosfatai), E452 (polifosfatai). Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai teigia, kad šalutinis fosfatų poveikis, vartojant maistą, kurio sudėtyje fosfatų kiekis neviršija nustatytų leidžiamų didžiausių normų, žmogaus organizmui ar savijautai šiuo metu nėra užfiksuotas. Tačiau, organizme besikaupiančios fosfatų druskos slopina organizmo galimybes išvalyti kūną nuo jų pačių, o tai ilgainiui išsivysto į kraujagyslių ir širdies veiklos sutrikimus, kurie sąlygoja padidėjusio insulto ir infarkto tikimybę.

-5 balai. Dinatrio 5’-ribonukleotidai – E635 – tai guanilo (E626) ir inozino (E630) rūgšties natrio druskų mišinys. Skonio ir aromato stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Naudojimas: bulvių traškučiai, makaronai, konditerijos produktai. Kai kuriose šalyse uždraustas.

-5 balai. Hidrolizuoti augaliniai baltymai – skonio stipriklis. Jie gaminami chemiškai iš augalų išgaunant amino rūgštis. Viena iš rūgščių, gliutamino rūgštis, sukelia priklausomybę nuo maisto, galvos skausmą, silpnumą ir jautrumą. Šios formos baltymų aptinkama prieskoniuose, mėsos produktuose, greito maisto restoranų patiekaluose.

-5 balai. Natrio citratai – E331. Citrinos rūgšties natrio druska. Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, stabilizatorius. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Gali būti genetiškai modifikuotas.

-5 balai. Dinatrio gualinatas – E627 – aromato ir skonio stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi. Neleidžiama naudoti kūdikių ir vaikų maiste.

-5 balai. Dinatrio inozinatas – E631 – aromato ir skonio stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi. Neleidžiama naudoti kūdikių ir vaikų maiste.

Jei norėtumėte, kad publikuotume jus dominančių maisto produktų tyrimus, kviečiame rašyti savo pageidavimus elektroniniu paštu maistas@delfi.lt.


Nesveikuose produktuose sveikatos neieškokite

Nuogąstaudama, kad mūsų sudaryta lentelė vis dėlto gali suklaidinti vartotojus, maisto technologė ir sveikos mitybos ekspertė Raminta Bogušienė dar kartą pabrėžia, kad „ieškoti sveikatos šaltinio tokiuose produktuose negalima“. „Taip, vienas produktas už kitą gali būti geresnis, atsižvelgiant į tai, kiek jame sudedamųjų dalių, tačiau vienareikšmiškai visi šie produktai yra sveikatai nepalankūs, – tvirtina specialistė. – Dar reikėjo tirti ir maistingumo deklaraciją, atkreipti dėmesį į druskos, pridėtinio cukraus kiekį, taip pat pažiūrėti, kiek yra riebalų ir pačių bulvių, koks jų apskrudimo laipsnis, kiek susidarė akrilamidų.“

Pašnekovė ironizuoja, kad vienas produktas sveikatos nesugadins, jei jis bus valgomas kartą ar du per metus, bet griežtai pabrėžia, kad tai nėra kasdieninis produktas, ir apgailestauja, kad parduotuvių lentynos nuo jų lūžta ir tokie produktai vis dėlto randa kelią ant daugelio vartotojų kasdienio stalo.

„Sveikesnių traškučių būtų galima pagaminti pasitelkiant džiovinimo technologiją ar apdorojant aukštose temperatūrose ir tai reiktų žiūrėti, kaip juos gamini – nepridėti daug riebalų, druskos, nesudeginti... Dar dažnai žmonės galvoja, kad nusipirkę, tarkim, ekologiškų burokėlių traškučių jie valgys sveikesnį produktą, bet taip irgi nėra. Tokie traškučiai taip pat būna persismelkę riebaluose, stipriai apskrudę. Visuose traškučiuose yra apie 30 proc. riebalų, tie riebalai yra iš rafinuotų aliejų – ar saulėgrąžų, ar palmių aliejus. Apdorojant rafinuotą aliejų aukštose temperatūrose susidaro transriebalai. Suvalgius pakelį bulvių traškučių gali gauti pusę dienos kalorijų normos, visą druskos paros normą, turbūt jokių vitaminų, mineralinių medžiagų, vertingų riebiųjų riebalų, dar papildomai gauni maisto priedų puokštę ir greičiausiai kancerogeninių medžiagų. Tai sakykite, ar galima įvardinti, kad tai maistas, kuris išsaugo mūsų sveikatą?“ – retoriškai klausia R. Bogušienė.

Jos teigimu, stipriai perdirbtas maistas, kuriame daug rafinuotų riebalų, sugadina žmonių skonio receptorius ir dėl to jie nebejaučia saiko. „Ir dar jie yra traškūs. Tarp mūsų, technologų, yra toks pasakymas – gamink vartotojui traškų produktą, ir jis nejaus saiko, norės dar ir dar. Taip yra ir su bulvių traškučiais. Žmogus turi jausti, kokio maisto jis nori, bet kai jis nori bulvių traškučių, tai nėra natūralu. O jei juose pridėta ir skonio bei kvapo stipriklių, tai automatiškai tas noras būna dar stipresnis ir saiko pajusti jau neįmanoma“, – kalba specialistė.

R. Bogušienė taip pat pabrėžia, kad skrudinto, gruzdinto, daug druskos turinčio maisto negali valgyti vaikai: „Vaikams bulvių, kukurūzų traškučiai uždrausti, tėvai turėtų tą suprasti. Darželiuose ir mokyklose uždrausta griežtai, bet tėvai savo vaikams jų siūlo patys. O juk dėl to ne tik išderinamas natūralus skonis, vaikui brokolis, pomidoras ar kita daržovė tampa beskonė, bet vaiko organizmas gauna ir kancerogeninių medžiagų, transriebalų.“

Gamintojų vertinimas

Kaip visada, paprašėme savo produktų sudėtį pakomentuoti ir gamintojus. Deja, sulaukėme tik dviejų atsakymų.

Estrella“ Tiekimo skyriaus vadovas Domantas Grigonis tikino, kad pastaruoju metu buvo padaryta daug pakeitimų norint traškučius padaryti sveikesnius. „Šių metų pradžioje nusprendėme pagerinti bulvių traškučių sudėtį ir pradėjome gaminti bulvių traškučius tik su specialiu kepimui skirtu saulėgrąžų aliejumi, kuriame yra 75% mažiau sočiųjų riebalų rūgščių nei palmių (alyvpalmių) aliejuje. Taip pat kadangi vartotojai pageidauja mažiau maisto priedų produktuose, šį pavasarį pakeitėme visas bulvių traškučių receptūras ir iš savo produktų išėmėme dirbtinius aromato ir skonio stipriklius“, – pakomentavo įmonės atstovas.

Šiuo metu parduotuvių lentynose senos receptūros šio gamintojo produktus jau pakeitė bulvių traškučiai be dirbtinių skonio stipriklių.

„PepsiCo“, kuri atstovauja bulvių traškučiams „Lay's“, pardavimų vadovas Baltijos šalims Martinas Fieldmanis akcentavo, kad visoms rinkoms tiekiami jų traškučiai – vienodos kokybės. „Priklausomai nuo rinkos poreikių ir gamybai reikalingų žaliavų, norėdami savo klientams pasiūlyti geriausios kokybės produktus, kartais skirtingose šalyje naudojame kiek skirtingus receptus. Kiekvieno mūsų gaminio pakuotėje, remiantis Europos Sąjungos teisės aktais, pateikiame detalią gaminio sudėtį ir kitą reikalingą informaciją. Tai leidžia vartotojams sąmoningai pasirinkti pirkinius“, – atsiųstame laiške rašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)