„Daugiausia žmonės perka tuos pieno produktus, kuriuos naudoja kasdien: pieną, grietinę, kefyrą, jogurtus, glaistytus varškės sūrelius. Klientų pirkimo įpročiai išlieka panašūs jau daug metų. Galbūt mažiau perkama varškės, šiek tiek daugiau įvairių sūrių: kietųjų fermentinių, mocarelos, fetos ir pan. Žinote, dabar internete gausu įvairiausių madingų receptų, kuriuos visiems reikia išbandyti. Daro visokias salotas, kepa pyragus, tortus ir taip toliau“, – apie pirkėjų įpročius atsiųstame pranešime pasakojo Centrinio Kauno turgaus prekybininkai.

Tiek šviežio, tiek rauginto pieno produktai išsiskiria šarminėmis savybėmis, didele maistine verte. Juose yra daug vitaminų, mikroelementų, kalcio, reikalingo kaulams ir dantims. Ir nepamanykite, kad ledai, glaistyti sūreliai – visaverčiai pieno produktai.
I. Juciūtė

I. Juciūtė sako, kad puiku, jog žmonės plečia akiratį, eksperimentuoja virtuvėje ir ieško naujų skonių, tačiau ragina nepamiršti ir savų, gerai pažįstamų patiekalų su pieno produktais, o ypač – su varške.

Varškė

„Tiek šviežio, tiek rauginto pieno produktai išsiskiria šarminėmis savybėmis, didele maistine verte. Juose yra daug vitaminų, mikroelementų, kalcio, reikalingo kaulams ir dantims. Ir nepamanykite, kad ledai, glaistyti sūreliai – visaverčiai pieno produktai. Jie nėra labai naudingi žmogaus organizmui. Šiuos produktus ypač reikėtų riboti vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes juose dažniausiai yra įvairių nenatūralių saldiklių ir priedų, kurių reikėtų vengti.

Nei virta, nei kepta varškė nepraranda maistingųjų savo savybių, todėl drąsiai iš jos virkite virtinukus, kepkite apkepus ar varškėtukus.
I. Juciūtė

Užtat nereikėtų pamiršti mums tokios gerai pažįstamos varškės, kurią galima tiesiog paskaninti uogomis, cinamonu, medumi, jogurtu ar pienu. Svarbu, kad nei virta, nei kepta varškė nepraranda maistingųjų savo savybių, todėl drąsiai iš jos virkite virtinukus, kepkite apkepus ar varškėtukus“, – sakė maisto žinovė.

Pašnekovė taip pat pasidalijo keletu savo šeimos ypač mėgiamų receptų, kuriuose naudojama varškė.

Varškėčiai

Naminiai varškėčiai

Reikės:

  • 0,5 kg varškės (9 proc. riebumo)
  • 2 kiaušinių
  • 2 šaukštų cukraus
  • 8 šaukštų miltų
  • žiupsnelio druskos
  • tarkuotos pusės citrinos žievelės

Gaminimas:

  1. Varškę mediniu šaukštu pertrinkite per smulkų sietelį, kad varškėčiai būtų puresni.
  2. Įmuškite kiaušinius, įberkite cukraus, žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite.
  3. Sudėkite miltus ir įtarkuokite pusę citrinos žievelės. Dar kartą viską gerai permaišykite. Tešla lips prie rankų, bet kuo mažiau miltų, tuo varškėčiai minkštesni! Tad formuodami varškėčius geriau sudrėkinkite rankas vandeniu ar aliejumi.
  4. Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus po 3–4 min. iš abiejų pusių.

Sveikuoliškos bandelės be miltų

Reikės:

  • 0,5 kg varškės (9 proc. riebumo)
  • 250 g avižinių dribsnių
  • 3 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos, kmynų, česnakų, linų sėmenų ar kitų mėgiamų sėklų

Gaminimas:

  1. Kruopščiai sumaišykite varškę, avižinius dribsnius, kiaušinius.
  2. Pagardintus žiupsneliu druskos, kmynais, česnakais, linų sėmenimis ar kitomis mėgiamomis sėklomis.
  3. Suformuokite bandeles.
  4. Šaukite į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 min.
Varškės salotos

Grūdėtos varškės salotos

Reikės:

  • 2 pomidorų
  • pusės ilgavaisio agurko
  • 1 svogūno
  • druskos, pipirų
  • skiltelės česnako
  • lašišos

Gaminimas:

  1. Supjaustykite pomidorus, agurką. Svogūną supjaustykite žiedais.
  2. Pagardinkite druska, pipirais.
  3. Sudėkite varškę ir gabalėliais supjaustytą lašišą.
  4. Ant viršaus įspauskite česnako, užberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)