Grybus lietuviai mėgsta, tad renka pačius įvairiausius ir su jais ruošia šaltus patiekalus, mišraines, marinuoja, džiovina, verda sriubas arba gamina rizotą, rašoma atsiųstame pranešime.

„Grybus lietuviai valgo tikrai ne dėl to, kad jie atrodo pigesni nei kiauliena ar jautiena. Juk vien nuvažiuoti į mišką užtrunka, o kur dar išlaidos už degalus, jeigu tenka važiuoti ne vieną dešimtį kilometrų su automobiliu. Grybus lietuviai mėgsta, nes jie pasižymi nuostabiu aromatu, yra nekaloringi, turi specifinį, malonų poskonį, kokio neturi nei žuvis, nei mėsa“, – sako „Daumantų“ pagardų kūrėjas Algis Kairys.

Ne vieną pagardą su grybais sukūrusio skonio meistro teigimu, grybų galima surasti ne tik lietuvių, bet ir italų, prancūzų virtuvėse.

„Mažiau prabangiuose restoranuose naudojami pievagrybiai, o aukštesnės klasės maitinimo įstaigose ruošiami patiekalai su baravykais, briedžiukais ar voveraitėmis. Dažniausiai grybai tampa padažų ar salotų dalimi. Lietuviai ypač mėgsta įvairius grybų, pavyzdžiui, baravykų skonio padažus, juos derina su mėsos patiekalais“, – pasakoja A. Kairys.

Pastebima, kad lietuviai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukia marinuotus ar džiovintus grybus, su grybais verda barščius. Kai kurie juos deda net į baltąją mišrainę arba ruošia pikantiškas salotas su grybais, kiaušiniu, majonezu, grietine, pjaustytu svogūnu arba laiškais ir viską paskanina krapais arba petražolėmis.

Receptas skubantiems: sūriu apkepti baravykai

Grybai labai greitai genda, todėl rekomenduojama juos apdoroti dar tą pačią dieną, kai jie buvo surinkti. Svarbu grybus tinkamai nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję. Kai kurie grybai, pavyzdžiui, baravykai, gali būti tiesiog kepami keptuvėje ant sviesto, tad prieš gaminant siūloma labai kruopščiai juos apžiūrėti.

A. Kairys pateikia labai paprastai paruošiamą receptą tiems, kurie nenori daug laiko praleisti virtuvėje. A. Kairys pateikia labai paprastai paruošiamą receptą tiems, kurie nenori daug laiko praleisti virtuvėje. Jūsų dėmesiui – tiesiog greitas užkandis.

  • Šviežią, termiškai neapdorotą baravyką supjaustykite išilgai, kad išeitų dvi–trys pailgos grybo dalys.
  • Jas trumpai pakepinkite ant sviesto iš abiejų pusių.
  • Užberkite himalajų druskos, maltų kvapiųjų pipirų, užtarkuokite kietojo sūrio.

Šį užkandį A. Kairyts rekomenduoja valgyti su skrudinta duona ir trupučiu majonezo, kuris suteiks malonios rūgštelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)