„Kauno grūdų“ atsiųstame pranešime pateikiami trys populiarūs padažų receptai, kuriuos vėstančiais rudens vakarais galėsite nesudėtingai pasigaminti ir savo namuose.

Bolonijos padažas, kurio Italijoje... nerasite

Šis populiarus ir neįtikėtinai gardaus skonio padažas anksčiau būdavo laikomas kaip atskiras patiekalas. Tai buvo paprasčiausias mėsos troškinys. O Italijoje vartydami restorano meniu šio patiekalo – spaghetti bolognese – nerasite, nes jis čia vadinasi visiškai kitaip – tagliatelle al ragù.

Tradiciniam Bolonijos padažo receptui reikės:

  • 100–120 g šoninės
  • 1 vidutinio svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 1 saliero stiebo, smulkiai supjaustyto
  • 1 didelės morkos, smulkiai supjaustytos
  • 4 skiltelių česnako, susmulkintų
  • 4 šaukštų sviesto arba margarino
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 800–900 g maltos mėsos (kiaulienos su jautiena)
  • 250–300 g jautienos sultinio
  • 1 puodelio sauso baltojo vyno
  • 750–800 g konservuotų pomidorų be odelių
  • prieskonių: 1 a. š. druskos, 1/2 a. š. juodųjų pipirų, 1–1,5 a. š. susmulkinto šalavijo, 1 a. š. raudonėlio, 1/2 a. š. raudonųjų pipirų gabaliukų, 1/4 a. š. muskato
  • 1 puodelio pieno
Bolonijos padažas

Gaminimas:

1. Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų iki sviestas pradės putoti. Sudėkite svogūną, salierą, morką, česnaką ir šoninę. Kepkite iki svogūnai taps permatomi (apie 8–10 minučių).
2. Išimkite šoninę ir nupjaukite riebalus. Susmulkinkite neriebias šoninės dalis ir grąžinkite į puodą.
3. Sudėkite maltą mėsą ir kepkite iki mėsa praras raudoną spalvą. Padidinkite ugnį ir supilkite vyną bei sultinį. Virkite padažą iki vynas ir sultinys beveik visas išgaruos.
4. Sumažinkite ugnį iki mažos ir sudėkite raudonėlį, druską, pipirus, šalaviją, raudonųjų pipirų gabaliukus ir muskatą. Palikite troškintis apie 20 minučių.
5. Sudėkite susmulkintus pomidorus ir padidinę ugnį, užvirkite. Kai tik mišinys užvirs, sumažinkite ugnį iki minimalios. Leiskite padažui troškintis (labai lėtai) dalinai uždengę nuo 2 iki 4 valandų (kuo ilgiau, tuo geriau), retkarčiais pamaišydami, kad neprisviltų.
6. Likus 5–10 minučių iki patiekimo, į padažą supilkite pieną. Patiekite su mėgstamais makaronais.

Pesto padažui daugiau nei 200 metų

Itališkas žodis „pestare“ verčiamas kaip „mindyti, minkyti, trinti“, nuo to ir kilęs pavadinimas pesto. Klasikinis pesto padažo receptas gyvuoja daugiau nei 200 metų! Šis padažas gali varijuoti ir būti tiek raudonas, tiek žalias – priklausomai nuo ingredientų. Tačiau populiariausias – žaliasis pesto genovese kilęs iš Genujos miesto.

Pesto padažas

Tradiciniam pesto padažo receptui reikės:

  • 200 g šviežių bazilikų
  • 100 g kedro riešutų
  • 2–3 česnako skiltelių
  • 150 g ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 150 g tarkuoto parmezano
  • druskos

Gaminimas:

1. Pirmiausia švelniai sausoje keptuvėje paskrudinkite kedro riešutus.
2. Bazilikus perplaukite ir palikite, kad nudžiūtų.
3. Nuskintus lapelius sudėkite į elektrinę trintuvę, pasūdykite šaukšteliu druskos, supilkite pusę nurodyto aliejaus ir sutrinkite.
4. Supilkite likusį aliejų, sudėkite riešutus ir tris ketvirčius nurodyto kiekio parmezano sūrio. Trinkite, kol masė įgaus vienalytę kreminę konsistenciją. Jei ji per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.
5. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir kelias sekundes jame apskrudinkite česnaką ir įmaišykite į trinamą masę.
6. Padažą patiekite su pamėgtais makaronais.

„Carbonara“ – išpopuliarėjęs vargingųjų pagardas

„Carbonara“ padažas

Pasta Carbonara“ buvo laikytas vargingai gyvenančių žmonių pagardu, nes turėjo tik 3 ingredientus, kuriuos dažniausiai būdavo galima aptikti kiekvieno italo namuose. Tai – kiaušiniai, šoninė ir sūris.

Tradiciniam „Carbonara“ padažo receptui reikės:

  • 200 g rūkytos šoninės
  • 200 ml grietinėlės
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės.
2. Tuomet supjaustykite mažais gabaliukais šoninę ir suverskite į keptuvę.
3. Kepinkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių.
4. Supilkite grietinėlę, patroškinkite dar porą minučių.
5. Į lėkštę įdėkite pasirinktus makaronus ir užpilkite padažu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)