Veganizmą ir augalinę mitybą populiarinti skirtas renginys Kaune vyks pirmą kartą, tačiau bus jau ketvirtasis toks festivalis Lietuvoje. Pernai rugsėjį Vilniuje buvo surengta „Vegfest LT“ rudeninė, gruodį – kalėdinė mugės, o šių metų birželį – didžiausias Lietuvoje vykęs panašaus tipo renginys „Vegfest LT“ vasaros festivalis.

„Šių renginių sėkmė paskatino dairytis ir į kitus miestus“, – sakė renginio sumanytoja Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė.

Idėją organizuoti veganų festivalį mergina atsivežė iš užsienio – panašūs renginiai Vakaruose rengiami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia daugybę lankytojų. Veganams skirti festivaliai, mugės itin populiarūs JAV, Kanadoje, Europos šalyse, Izraelyje, Australijoje, Tailande. Itin gilias tradicijas tokie renginiai turi ir Jungtinėje Karalystėje – čia jų organizuojama tiek daug, kad norint būtų galima juose lankytis kiekvieną savaitgalį.

„Mano mieste – Northamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, organizuojami net trys dideli renginiai per metus“, – pasakojo V. Viteikaitė.

Renginių ciklo „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė į renginį Kaune stengėsi pakviesti kuo daugiau vietinių verslų.

Į renginį Kaune ji pakvietė beveik 70 įmonių, prekiausiančių veganams tinkamais gaminiais. Lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų produktų, virtuvės įrangos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, natūralios kosmetikos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

„Didelį dėmesį šįkart kreipėme į vietinius verslus – dalyvaus Kauno užkandinės „Doda“, „Ridikas“, „Antras aukštas“, „Žali namai“, daigų augintojai „Žali žali“, veganiškų užkandžių importuotojai „Maisto kultūra“, ekologiška kosmetika ir švaros priemonėmis prekiausiantys „Medikatus“, vardijo organizatorė. Žinoma, pakviesta ir dalyvių iš kitų miestų bei šalių. Bus ir nuolatinių šio festivalio dalyvių, ir įmonių, kurios renginyje dalyvaus pirmą kartą.

„Norėjau padrąsinti veganams draugiškus verslus, o visuomenei parodyti, kad būti veganu nėra sunku“, – pasakojo Ventė. Pasak jos, renginys išsiskirs iš ankstesniųjų, nes bus daugybė nuolaidų, o kai kurių prekių bus galima įsigyti net triskart pigiau nei parduotuvėse.

„Pauluns“ – tai švedų dietologo Frederiko Pauluno sukurti pusryčių dribsniai, granola, javainiai bei mišiniai košėms, gaminami iš natūralių žaliavų be pridėtinio cukraus.

Renginio metu veiks iniciatyvos „Vegan Friendly Lithuania“ kuruojamas infostaliukas, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais, maisto pavyzdžių bei kosmetikos mėginukų. Prie staliuko taip pat bus galima pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

Veganai mano, kad nedera išnaudoti kitų gyvų būtybių savo reikmėms, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia odos ir kailio dirbinių, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Toks gyvenimo būdas – pigesnis, sveikesnis, mažiau kenkiantis aplinkai.

Veganų judėjimas prasidėjo 1944 m. Jungtinėje Karalystėje įsteigus Veganų draugiją, tačiau labiausiai išplito atsiradus internetui. Veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje populiarėjančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir siekia daugiau nei pusę milijono, panašus skaičius ir Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 21 000 narių – tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

Iš sostinės atkeliaujantys „Raw Cakes“ jau tapo nuolatiniais „vegfesto“ dalyviais. Jų gaminiai – tai žaliavalgiški tortai, pyragaičiai ir saldainiai.

Į augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį ir verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

„Pasirinkimo dar trūksta, tačiau permainos akivaizdžios. Dar prieš keletą metų grižus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai ir kavinės jau turi veganišką meniu“, – džiaugėsi Ventė.

Kad susidomėjimas auga, aišku ir iš festivalio – jei pirmajame renginyje daugiausia dalyvavo nedideli, vieno žmogaus ar šeimos verslai, paskutiniuosiuose jau buvo ir stambių, šalies mastu žinomų įmonių.

„Vegfest LT Kaunas“ vyks rugsėjo 16 d. viešbutyje „Park Inn“. Įėjimas nemokamas.
Daugiau informacijos apie renginį – festivalio svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)