Jei pusryčiams mėgstate valgyti kiaušinius, juos kepkite įmušę į žiedais pjaustytą išskobtą cukiniją. Taip kepti kiaušinai bus tokie pat skanūs kaip ir tradiciniai, kepti duonos riekėje su skylute, bet dar sveikesni.

Cukinijoje kepti kiaušiniai

Pastaraisiais metais pasaulį tiesiog užvaldė makaronų, pagamintų iš cukinijų, mada. Juos lengvai pasiruošite turėdami specialią spiralinę daržovių pjaustyklę, o jei tokios dar neturite, cukinijas galite išilgai plonai supjaustyti daržovių skustuku, o tada peiliu pripjaustyti norimo storio makaronų. Tokius daržovinius makaronus galėsite panaudoti virdami įprastas sultinių sriubas, tik juos virti reikės vos kelias minutes.

Cukinijų makaronai

Cukinijų makaronus galite pateikti ir su bet kokiu mėgstamu makaronų padažu. Prieš užpildami juos padažu, kelias minutes apkepinkite keptuvėje su keliais šaukštais aliejaus ir vandens.

Cukinijų makaronai

Jei kepdami tradicinius maltinukus beriate duonos džiūvėsėlių, kad būtų minkštesni, išbandykite sveikesnį šio recepto variantą. Cukiniją sutarkuokite, sumaišykite su druska ir palikite keletai minučių, kad išsiskirtų cukinijų sultys. Cukinijas suberkite į kiaurasamtį ir nusunkite, kad liktų kuo mažiau sulčių, tada jas sumaišykite su malta mėsa, gardinkite prieskoniais ir kepkite kaip įprasta. Tokie maltinukai bus minkšti ir skanūs.

Cukinijų maltinukai

Sveikiems užkandžiams galite pasiruošti traškiai keptų cukinijų sunaudodami vos kelis šaukštus aliejaus. Jaunas cukinijas supjaustykite apskritimais, suvilgykite plaktame kiaušinio baltyme ir apvoliokite naminiuose džiūvėsėliuose. Paruoštas cukinijų riekeles sudėkite ant kepimo popieriaus, apšlakstykite keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ir kepkite orkaitėje, kol apskrus.

Traškios cukinijos

Išskaptavę jaunas cukinijas jas galite įdaryti troškintu mėsos padažu, apiberti sūriu ir užkepti orkaitėje. Turėsite lengvą ir gardžią vakarienę.

Cukinijų laiveliai

Taip pat vakarienei puikiai tiktų ir cukinijų suktinukai. Juos lengvai pasiruošite cukinijas plonai išilgai supjaustę, tuos griežinėlius aptepę trinta varške, susukę ir patroškinę naminiame pomidorų padaže.

Cukinijų suktinukai

Labai rekomenduoju išbandyti ir cukinijų lazaniją. Ši lazanija kepama ne su cukinijomis, o iš cukinijų. Ją darant visiškai nenaudojami įprasti kvietinės tešlos lazanijos lakštai, juos atstoja plonai pjaustytos jaunos cukinijos.

Cukinijų lazanija

Cukinijų lazanija

  • 4 asmenims
  • 60 min.
  • Be glitimo
  • Be laktozės

Reikės:

2–3 jaunų cukinijų
500 g maltos veršienos
1 svogūno
2 česnako skiltelių
2 indelių konservuotų smulkintų pomidorų
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
1 šaukštelio rudojo cukraus
alyvuogių aliejaus kepti
0,5 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio
50 g mocarelos

Gaminimas:

  • Pirma, pagaminkite veršienos ragu. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite ir berkite į keptuvę kepti. Kai apkeps, ten pat sudėkite maltą veršieną ir maišykite, kol taps biri. Mėsą gardinkite druska, pipirais, cukrumi ir raudonėliais. Tada į keptuvę supilkite konservuotus smulkintus pomidorus. Troškinkite apie 15 minučių, kol padažas pradės tirštėti, o mėsa suminkštės.
  • Cukinijas supjaustykite išilgai per visą ilgį vieno centimetro storio lakštiniais ir apibarstykite druska, kad išsiskirtų jų sultys. Palikite jas nors 15 minučių, tada praskalaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Kepimo formą ištepkite alyvuogių aliejumi ir jos dugne klokite cukinijų lakštus taip, kad būtų kuo mažiau tarpų. Ant cukinijų pilkite dalį veršienos ragu ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Ant viršaus vėl dėkite cukinijų lakštus, ant jų – veršienos ragu, tarkuotą kietąjį sūrį. Nuo formos dydžio priklausys, kelių sluoksnių ir kokio aukščio bus jūsų ruošiama lazanija. Jos viršutinis sluoksnis turi būti iš cukinijų, jį gausiai apdėliokite pjaustytu mocarelos sūriu ir apibarstykite raudonėliais.
  • Paruoštą cukinijų lazaniją pašaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę ir kepkite 30–40 minučių, kol cukinija suminkštės, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
  • Kol lazanija karšta, ją sunku pjaustyti, todėl iškepę palikite ją kiek praaušti. Kai bus tik šilta, pjaustykite ir ragaukite. Lazanija skani tiek šilta, tiek ir jau visai ataušusi.

Receptų idėjos iš knygos „Gero maisto dienoraštis. Vasara“.