Koks turėtų būti mūsų maisto racionas, ką reiktų valgyti kiekvieną dieną, o ką ne, geriausiai atspindi maisto piramidė. Jei laikomasi jos esminių principų ir kasdien valgomi įvairūs maisto produktai – gaunamos visos reikalingos maisto medžiagos, rašoma pranešime spaudai.

Sveikos mitybos piramidėje maisto produktai suskirstyti į penkias grupes: pirmoji – grūdiniai produktai, duona ir bulvės, antroji – daržovės; trečioji – vaisiai, ketvirtoji – pienas ir jo produktai; penktoji – mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštinės daržovės, riešutai.
Mitybos piramidė

Apatiniame piramidės aukšte yra produktai, kurie turtingi angliavandeniais ir kuriuos reikia valgyti kelis kartus per dieną. Tai grūdiniai produktai, bulvės ir daržovės bei vaisiai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja žmogui suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių per dieną, tai yra, 2-4 porcijas vaisių ir 3-5 porcijas daržovių, kadangi jose gausu mineralinių medžiagų, mikroelementų, vitamino C.

Mitybos specialistai akcentuoja, kad medžiagų apykaita bus spartesnė, jei valgysime dažniau ir mažesnėmis porcijomis. Valgydami vadovaukitės tokia taisykle: vieno valgymo metu maisto suvalgykite tiek, kad numalšintumėte alkio jausmą, bet nepasijustumėte apsunkę, tai reiškia valgykite saikingai.

Padalinkite lėkštę į dvi dalis ir patikrinkite, ar didžioji dalis jos yra užpildyta daržovėmis, o likusią dalį lėkštės dar padalinkite į dvi dalis ir ketvirtį skirkite pvz., grūdų košei, o likusį ketvirtį – gabalėliui žuvies ar mėsos. Jei maitinatės pagal tokį maisto dalijimo modelį – jūsų mityba bus subalansuota ir organizmas gaus įvairių reikalingų medžiagų.

Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose, kai maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo. Taigi tokie yra taisyklingo maitinimosi principai – saikingumas, įvairumas ir mitybos subalansavimas.

Nors Lietuvos klimatinė zona labai tinkama daržovėms ir vaisiams auginti, tačiau nuimtas derlius gretai pradeda gesti, todėl geriausia užaugintą produkciją perdirbti.

Rekomenduojama ištisus metus mėgautis perdirbtomis daržovėmis ar vaisiais pagal kiekvieno individualų poreikį, kadangi daržovės ir vaisiai yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių – tai vertinga pilnavertės, subalansuotos mitybos dalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją