Sudarėme pačių sveikiausių daržovių dešimtuką, o kad nesudvejotumėte šiuo sąrašu, parašysime, kodėl šias daržoves verta rinktis dažniausiai.

1. Špinatai


Šių žalių lapų „charakteristika“ – išties įspūdinga. Vos viename puodelyje (apie 30 g) žalių špinatų yra daugiau nei pusė visos dienos vitamino A normos, visai dienai reikalingo vitamino K ir visa tai – viso labo tik 7 kalorijos. Taip pat špinatai turtingi antioksidantų, kurie gali sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip aukštas kraujo spaudimas, riziką.

2. Morkos


Viename puodelyje (apie 130 g) morkų telpa keturis kartus daugiau vitamino A negu rekomenduojama dienos norma. Morkose taip pat gausu vitaminų C ir K bei kalio. Didelis kiekis jose esančių antioksidantų gali padėti sumažinti plaučių ir prostatos vėžio riziką.

3. Brokoliai


Paskaičiuota, kad suvalgius vos puodelį (apie 90 g) šių daržovių, gaunama visai dienai reikalingų vitamino K ir C, be to, juose gausu naudingos folio rūgšties, mangano ir kalio. Brokoliai taip pat priskiriami prie produktų, galinčių sumažinti vėžio riziką bei lėtinių ligų atsiradimą.

4. Česnakai


Česnakas ypatingas tuo, kad jame yra natūralaus antibiotiko alicino. Daugybė tyrimų įrodė, kad česnakas padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje ir gerina širdiens darbą. Teigiama, kad jis mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir vėlgi turi prieššvėžinių savybių.

5. Briuselio kopūstai


Šios daržovės itin turtingos naudingomis maistinėmis medžiagomis, jose gausu vitaminų K, A, C, taip pat – folio rūgšties, mangano ir kalio. Briuselio kopūstai turi antioksidanto kaemferolio, kuris apsaugo mūsų ląsteles ir padeda užkirsti kelią lėtinėms ligoms.

6. Lapiniai („Kale“) kopūstai


Šiose dažovėse itin gausu vitamino B, kalio, kalcio ir vario. Jas valgant nesunku greit pasiekti rekomenduojamą normą vitaminų A, C ir K. Lapiniai kopūstai itin naudingi širdies darbui, o šių daržovių sultys gali sumažinti kraujo spaudimą, mažinti blogąjį cholesterolio kiekį, kartu didinant gerąjį.

7. Žalieji žirneliai


Žalieji žirneliai jūsų organizmui gali būti itin naudingi, tačiau juos reikėtų valgyti saikingai, mat jie turi daugiau angliavandenių ir kalorijų nei daugelis kitų daržovių ir gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Kita vertus, jie yra labai maistingi. Viename puodelyje (apie 160 g) virtų žirnelių yra apie 9 g skaidulų, 9 g baltymų ir vitaminų A, C ir K, riboflavinas, tiamino, niacino ir folio rūgšties.Taip pat juose gausu saponinų, kurie pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.

8. Lapiniai burokėliai


Lapiniuose burokėliuose itin mažai kalorijų, užtat gausu būtiniausių vitaminų ir mineralų. Viename puodelyje (apie 36 g) šių daržovių yra vos 7 kalorijos, tačiau gausu vitaminų A, C ir K bei mangano ir magnio. Lapiniai burokėliai gerai žinomi kaip potenciali apsauga nuo cukrinio diabeto ir priemonė, galinti sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

9. Šparagai


Šparaguose itin gausu folio rūgšties, kuri siejama su mažesne vadinamųjų nervinio vamzdelio defektų tikimybe nėštumo metu. Taip pat šparagai gali pasigirti dideliu kiekiu seleno, vitamino K, tiamino ir riboflavino. Teigiama, kad jie gerina kepenų veiklą.

10. Raudonieji kopūstai


Puodelyje (apie 90 g) kopūsto yra 2 g skaidulų ir net 85 proc. dienai reikalingo vitamino C. Įrodyta, kad ši daržovė gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies bei kepenų ligų riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)