Balandžio 23-iosios vėlų vakarą pasiekę kelionės tikslą – Kroatiją – projekto dalyviai jau kitos dienos ankstų rytą kibo į veiklas: Čekoveco miestelyje susitiko su miesto meru, apžiūrėjo miestelį, aplankė partnerių mokyklą, kurios kieme pasodino obelis, gardžiavosi kroatiškais skanėstais, o dienai besibaigiant savo jėgas išmėgino nuotykių parke, kuriame jų laukė įvairios smagios rungtys…

Kitos dienos rytą projekto dalyviai susitiko mokykloje, kurioje jų laukė sumanumo ir išradingumo reikalaujančios užduotys. Mokiniai dirbo įvairiose grupėse: vieni mokėsi, kaip naudotis 3D spausdintuvu ir 3D pieštukais, kiti gamino dekoracijas iš antrinių žaliavų. Dienai besibaigiant visų laukė smagiausias iššūkis – 5 kilometrų plaukimas valtimis Drava upe, atėmęs nemažai jėgų ir energijos, bet palikęs neišdildomų įspūdžių.

Projekto susitikimo metu partneriai iš penkių šalių aplankė Kroatijos sostinę Zagrebą, netoliese jo esančią Trakoškano pilį, buities muziejų, atliekų perdirbimo gamyklą „Tehnix“, kurioje daug naujo sužinojo apie atliekų perdirbimą. Visų veiklų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas ekologijai, atliekų perdirbimui, atsakingam požiūriui į supančią aplinką, ekologinių iššūkių sprendimų ieškojimui, atsakingų vartotojų ugdymui.

Pakeliui į namus projekto dalyviai stabtelėjo Vengrijos sostinėje Budapešte, pamatė įspūdingus Parlamento rūmus, gėrėjosi Budos tiltu, užsuko į ketvirtą pagal dydį pasaulyje zoologijos sodą, kuris sužavėjo ne tik gyvūnų gausa, bet ir sutvarkytomis erdvėmis, augalų įvairove. Išvargę, bet laimingi mokiniai, bei juos lydėjusios mokytojos vėlų pirmadienio vakarą grįžo į Lietuvą.

Projekto dalyvių patirtis Kroatijoje buvo ne pirmoji tarptautinio „Erasmus+“ projekto „Elit“ mobilumo išvyka. Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija yra aktyvi tarptautinių projektų rengėja ir dalyvė. Projekto dalyviai turės galimybę aplankyti ir kitas užsienio partnerių šalis, o 2018 metų pavasarį projekto dalyviai bus priimti ir Lietuvoje.

Beje, neseniai projekto dalyviai parsivežė daugybę neužmirštamų įspūdžių ir iš svetingosios Portugalijos.

Projekto dalyviai