Tradicinės šventės – gražios ir turtingos kaip gamtos subrandintas derlius, tik gamta įprastai derlių atiduoda rudenį, o mokykla šiuo spalvingu metų laiku tradiciškai „beria“ naują grūdą, kad toks pat gražus ir pasiekimais turtingas derlius išaugtų pavasarį.

Tas naujas grūdas – Rugsėjo 1 -oji, pati gražiausia tradicinė rudens pradžios šventė, kuri mokykliniu varpeliu skelbia, jog išaušo dar vienas Rytas, kviečiantis į naują, kartais nelengvą, bet įdomų Žinių ir Mokslo kelią. Kaip ir kiekviena šventė, Rugsėjo 1-oji visada yra pačių gražiausių susitikimų metas. Juk vėl ima tiksėti skambučiais nužymėtas, nuostabių bendruomenės įvykių kupinas ir pažymiais turtingas laikas. Pažymys rašomas ir Rugsėjo 1-ąją, tik tą ypatingą dieną jį parašo visi, pakviesti prie naujos pradžios slenksčio. Gerą pažymį gauna tos mokyklos bendruomenė, kuri išradingai pasitinka savo narius.

Alfonso Lipniūno progimnazijos mokinius prie naujų mokslo metų slenksčio šiemet pasitiko pasakų personažai – ant stogo sėdėjo Karlsonas su Mažyliu, o po kiemelį vaikščiojo Freken Bok. Nuostabiausia buvo tai, kad pasakų personažus tradiciškai įkūnijo ne mokiniai, o mokytojai.

Freken Bok, šluodama savo stebuklingąja šluota, žadėjo kiekvieną rytą pasitikti mokinius ir globoti. Karlsonas, už save didesniame uogienės stiklainyje paslėpęs raktus į Mokslo ir Žinių šalį, neatidavė jų tol, kol buvo įveikti trys išbandymai: klasių seniūnams reikėjo surinkti lėktuvėlius, paleistus mokytojų, pirmokai privalėjo įrodyti, jog pažįsta skaičių 1 ir dvi abėcėlės raides, o visa bendruomenė – mokytojai ir svečiai, mokiniai ir tėveliai – turėjo išmokti 6 žodžių burtažodį. Tik tada Karlsonas atidavė didįjį stiklainį ir progimnazijos direktorė Vilma Petrulevičienė tradiciškai įteikė klasėms raktus į Mokslo ir Žinių šalį ir palinkėjo sėkmės naujam skrydžiui.

Naujų išmėginimų neišsigąsti linkėjo ir kunigas Domingo Avellaneda, laikęs pirmąsias šv. mišias šiais mokslo metais, ir šventės svečiai – Panevėžio miesto tarybos narė Janina Gaidžiūnaitė, Švietimo ir Jaunimo reikalų skyriaus vyresnioji specialistė Audronė Bagdanskienė.

Šypsenų puokšte pražydusi Rugsėjo 1-oji progimnazijoje tikrai skleis aromatą visus mokslo metus ir, svarbiausia, tradiciškai vėl žadins bendruomenės smalsumą kitai šventei, į kurią kiekvienas eis klausdamas: „O kaip bus dabar?“ Taigi jau nuo pirmojo susitikimo rudenį Alfonso Lipniūno progimnazijos mokytojai beria gerą grūdą, kviečia ir sutelkia bendruomenę prasmingiems susitikimams, nuteikia ir įkvepia tikram ir rimtam darbui. Mūsų bendruomenėje ir kasdienybė, ir šventės – tos pačios gražios gyvenimo pamokos dalis, kurios dalyviai mokosi pagarbos ir atidumo, atsakomybės ir pareigos. Apie šias vertybes mąstome tardami kiekvieną žodį pamokoje, pasitikdami mokinį ir jo tėvelius.

Šventės nuskaidrina, jos pasilieka širdyje kaip smagus klegesys, šildantis kasdienybėje, kaip geras jausmas, kad esi naujam darbymečiui pakviestos bendruomenės dalis ir kad tavo veikla išaugs į naują derlių.

Kaip ryto neįsivaizduojame be šviesos, taip niekuo nepakeičiama yra rudens šventė – Rugsėjo 1-oji. Juk ta diena vieniems pradžia, o kitiems jau atliktų darbų tąsa ir laikas, skirtas tiesiog pasižiūrėti vieniems į kitus ir nusiteikti Naujam Skrydžiui.

Geros kloties! Gražių atradimų! Su Naujais Mokslo metais!

Mokytoja Gražina Trybienė