„Mano vertinimas – rezervuotai pozityvus. Kadangi tai yra pirmas žingsnis, išjudinantis diskusiją. Kad diskusijų bus daug – faktas, patikėkite“, – trečiadienį po NSGK posėdžio sakė L. Kasčiūnas.

NSGK pirmininkas pabrėžia, kad būtina kelti klausimą, koks yra šios reformos tikslas. Pasak jo, daromi pokyčiai yra per maži.

„Mes kasmet turime apie 4 tūkst. šauktinių. Po šios reformos bus 5 tūkst. – tai papildomas tūkstantis. Ar tai yra efektas, kurio mums reikia valstybės gynimui?“ – retoriškai klausė L. Kasčiūnas.

„Mano požiūriu, tai – žingsnis į priekį, bet nepakankamas žingsnis įgyvendinti visuotinę gynybą“, – akcentavo jis.

L. Kasčiūnas tikina, kad diskusijų dėl šaukimo į privalomą karinę tarnybą reformos kontekste ketinantis sugrįžti ir prie privalomo visuotinio šaukimo klausimo.

„Galiu pažadėti, kad bus diskusija ir tokia kryptimi – ar nereikėtų įvesti privalomo šaukimo iškart po mokyklos“, – patikino jis.

S. Skvernelis: šauktinių skaičius didėja vos 1 tūkst.


Pastabų KAM inicijuojamai šauktinių reformai turi Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. NSGK narys pabrėžia skeptiškai vertinantis ministerijos siūlymą trumpinti tarnybos laikotarpį.

„Pakankamai skeptiškai žiūriu į tai, kad trumpinamas tarnybos laikotarpis, labai skeptiškai žiūriu į tai, kokį pokytį daro – apie 1 tūkst. žmonių tik didėja. Tai ne tas skaičius, kuris galėtų parengti rezervą“, – po NSGK posėdžio sakė S. Skvernelis.

Parlamentaras kritikuoja ir tai, kad reforma siūloma, jog karinis parengtumas būtų privalomas ir studijuojantiems jaunuoliams.

„Dėl studentų – ko mes siekiame? Jeigu mes norime kalbėti apie valstybę, jos vystymąsi, ekonominį stiprėjimą, tai mes visi šiandieną turbūt kalbame apie pagrindinę problemą, ką verslas kelia: kvalifikuota darbo jėga reikalinga. Tai, jeigu mes dar studentus vienokia ar kitokia forma atitrauksime nuo mokslų 6 ar 9 mėnesiams, tai čia mes proveržio neturėsime“, – savo nuomonę išsakė parlamentaras.

„Jeigu sugebėtų iš to šaukiamo amžiaus žmonių, kurie yra šaukiami pagal dabartinę sistemą, bent du kartus daugiau pašaukti, tai klausimas būtų išspręstas. Bet ne, mes nesprendžiame problemų su sveikatos patikra, reikalavimais kažkokiais, bet norime pakeisti į kitą modelį“, – atkreipė dėmesį jis.

KAM inicijuoja privalomosios karo tarnybos šaukimo sistemos pakeitimus, kuriais siūloma trumpinti tarnybos trukmę. Numatoma, kad prievolininkai galėtų sutrumpinti 9 mėnesių tarnybą iki pusmečio.

Taip pat numatomi pokyčiai studentams – kitaip nei anksčiau, jie negalės atidėti privalomosios tarnybos. Visgi, jie galėtų pasirinkti – stabdyti studijas ir atlikti tarnybą arba dalimis tarnauti savaitgaliais, vasaros atostogų metu. Be to, studentams arba studijas baigusiems jauniems žmonėms siūloma nustatyti nuo 160 iki 200 dienų tarnybą, kuri būtų suskirstyta dalimis ir truktų ne ilgiau kaip 3 metus.

Antradienį registruotame įstatymo projekte numatyti pokyčiai ir dėl šauktinių amžiaus, alternatyviosios tarnybos.

Šiuo metu Karo prievolės reformos projektas pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)