„Procedūra dėl nepasitikėjimo Vyriausybe niekur nedingo, ši iniciatyva yra ant stalo ir ją opozicinės partijos veikiausiai svarstys“, – Eltai sakė „darbiečių“ pirmininkas Andrius Mazuronis.

Jam antrino ir partijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis. Jei, teigia politikas, po penktadienį vyksiančio konservatorių prezidiumo premjerė nepasitrauks ir jei Vyriausybėje liks „čekučių“ skandale figūruojantys ministrai, opozicija turėtų grįžti prie kadaise svarstyto klausimo.

„Ir panašu, kad tiek ministrai, tiek premjerė liks dirbti. Todėl būtų logiška skelbti nepasitikėjimą šia Vyriausybe“, – sakė S. Skvernelis, prisimindamas premjerės krizės įkarštyje išsakytus žodžius, kad ji pati pasitikėjimo parlamente nesitikrins.

„Nors ji ir sakė, kad nenori pasitikrinti pasitikėjimo šiame Seime, tą jai, visgi, gali tekti padaryti“, – pridūrė politikas.

Abu parlamentarai sutartinai tvirtino, kad situaciją galėtų reikšmingai paveikti prezidentas Gitanas Nausėda. Jų manymu, tereikia atsisakyti vaizdingų metaforų ir tiesiai šviesiai pasakyti, kad pasitikėjimas dabartiniu dešiniųjų kabinetu išgaravo.

„Jei jis išeitų ir pasakytų, kad po tokių cirkų, į kuriuos visa valstybė buvo įvelta, jis nebepasitiki ministre pirmininke, tai politinė kultūra tiesiog reikalautų premjerės atsistatydinti. Taip būtų priimti ir sprendimai“, – teigė A. Mazuronis.


„Aš tikiuosi, kad prezidentas po priimtų konservatorių sprendimų kažką panašaus ir padarys. Turiu viltį, kad jis neapsiribos dantų pastos spaudimo alegorijomis. Tikiuosi, kad pasakys aiškesnių dalykų“, – tvirtino „darbietis“.

Tai, kad tikisi ryžtingų šalies vadovo žingsnių, kartojo ir S. Skvernelis.

„Opozicija tikisi ryžtingų prezidento žingsnių, nes po vaizdingų šalies vadovo pasakymų... Prezidentas turėtų aiškiai pasakyti, ar jis nori toliau darbuotis su Vyriausybe, kuri bet kada gali viską mesti ir pasakyti: velniop, man viskas nusibodo“, – apibendrino S. Skvernelis.

Penktadienį renkasi TS-LKD prezidiumas

Neslūgstant valdančiosios daugumos kolegų ir prezidento spaudimui, penktadienio popietę konservatoriai šaukia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo posėdį, kurio metu turėtų apsispręsti dėl premjerės Ingridos Šimonytės ir Ministrų kabineto likimo.

Kaip skelbta anksčiau, audringų reakcijų Seimo plenarinių posėdžių salėje susilaukusi TS-LKD vadovybės iniciatyva dėl pirmalaikių parlamento rinkimų žlugo – Seimas po pateikimo nepritarė konservatorių partijos prezidiumo siūlymui.

Visgi, dar iki Seimo balsavimo premjerė I. Šimonytė ne kartą patikino, kad parlamentui pritrūkus politinės valios sušaukti naujus rinkimus, ji pasitrauks iš pareigų – tai reiškia, kad kartu su Vyriausybės vadove atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas.

Tačiau Seimui nepalaikius TS-LKD siūlymo, premjerė sušvelnino savo pozicijas. Politikė pripažino, kad pareikšdama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimą dėl tolimesnio jos darbo Vyriausybėje turėtų priimti TS-LKD prezidiumas.

Jai antrino ir TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis, nurodęs, kad galimybes Ministrų kabinetui tęsti darbą pirmiausiai vertins koalicijos partneriai, o vėliau reikės sulaukti ir TS-LKD prezidiumo pozicijos.

Mažieji valdančiosios koalicijos partneriai primygtinai ragino TS-LKD prezidiumą priimti būtinus sprendimus kaip įmanoma greičiau.

Tuo metu prezidentas G. Nausėda įvertino pasikeitusią I. Šimonytės laikyseną ironiška pastaba, leisdamas suprasti, kad atsitraukti nuo anksčiau išsakytų pozicijų lengva nebus.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, tikrai vargu bau ar pavyks“, – žurnalistams sakė prezidentas.

Apie pirmalaikius Seimo rinkimus ir visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas G. Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. TS-LKD siūlė Seimui surengti naujus rinkimus rugsėjo 10 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)