Agresorius tęsia raketų ir dronų smūgius Ukrainos teritorijoje. Nieko naujo, toliau didžioji dalis raketų nutaikyta į Kyjivą.

Luhansko kryptis

Nėra duomenų, ar RSK ir RLL vis dar išlaiko pajėgas Nova Tavolžankoje, tačiau artilerijos ir dronų smūgiai tęsiasi (tiesa, mažesniu mastu nei prieš keletą dienų).

Svatovė. Poziciniai susidūrimai vyksta šiauriniame flange prie Masjutivkos, čia rusams puolimo potencialo atstatyti nepavyksta.

Tuo pačiu agresorius atakuoja centre (Berstovė – Novoselivskė), tačiau ir čia jam kažko rimtesnio nuveikti nepavyksta.

Kremina. Rusai surengė atakas siekdami išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją aplink kelią Kremina – Dibrova. Ukrainos vienetai apsigynė. Kituose sektoriaus ruožuose sąlyginė ramybė.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. „Ukrainietiškas zondas (pavadinkime jį taip, nes mus juk ir damos skaito) vis giliau skverbiasi tarp Berhivkos ir Jahidnės. Rusai buvo priversti palikti dar vieną būrio dydžio atramos punktą“, – rašo ekspertai.

Tuo pačiu vis didėja Ukrainos pajėgų spaudimas Orihovo Vasylivkoje, Zeleznianskėje ir Vasiukivkoje – Rozdolivkoje.

Nors okupantai dar kontroliuoja aukštumas Berhivkoje – Orihovo Vasylivkoje ir Blahodatnėje, panašu, Ukrainos gynėjai ruošiasi supjaustyti šiaurinį flangą, o šiomis dienomis testuoja, kuriose vietose patogiausia pjauti.

Karas Ukrainoje

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose abi pusės stovi pozicinėje gynyboje.

Pietinis flangas. Ukrainiečiai toliau spaudžia okupantų pozicijas prie Klišijivkos ir prie kanalo, rusai bando kontratakuoti.

Jie ir toliau bando gelbėtis aviacijos smūgiais – rusų orlaiviai tradiciškai bombardavo Bila Horčą. J. Prigožinas pradėjo kalbėti apie Ukrainos pajėgų puolimo link Kurdiumivkos – Ozarinivkos tikimybę. Pastaruoju metu jis gana tiksliai įvardija probleminius rusų gynybos taškus.

„Mes kukliai priminsime, jog apie galimą Ukrainos vienetų puolimą Kurdiumivkos ruože kaip vieną iš VEV, jus informavome dar prieš gerą mėnesį“, – rašo ekspertai.

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange – be pakitimų.

Gali įvykti lūžis

Pervomaiskės ruože ukrainiečiai pastūmė rusų pozicijas prie Vodyanų. Antradienį tie patys Ukrainos vienetai sėkmingai išmušė okupantus prie Nevelskės, o dar anksčiau ir prie Opytnės. Atsižvelgiant į ilgalaikes bevaises rusų pastangas pasistūmėti šiame ruože, tikėtina, agresoriaus pajėgos (daugiausia sudarytos iš buvusių „separų“ vienetų, kurių Rusijai negaila) čia yra išsekusios.

Papildymo šiame ruože dėl Ukrainos pajėgų suaktyvėjimo Zaporižios kryptyje ir Bachmuto sektoriuje, vargu ar okupantai gali tikėtis.

Pastarosios savaitės Ukrainos vienetų taktinės pergalės leidžia tikėtis, kad ir šiame ruože greitu metu įvyks lūžis. Ekspertai stebės situaciją.

Marijinkos ruože vyksta sunkios kautynės, Ukrainos gynėjai didvyriškai laikosi, neleidžia rusams prasiveržti link Kurachovės ir taip išeiti ukrainiečių grupuotei Vuhledare į užnugarį, lokalias atakas Velyka Novoslykos ruože vykdančiai ukrainiečių grupuotei į rytinį flangą, stabilizuoti agresoiaus padėtį prie Pervomaiskėje.

Vuhledaras. Kontaktinėje linijoje vyksta pozicinės kautynės, rusai naudoja aviaciją siekdami trikdyti Ukrainos pajėgų pasiruošimą tolimesnėms operacijoms.

Zaporižios kryptis

Lokalūs susidūrimai išsiplėtė į kitus kontaktinės linijos sektorius (pvz. Orihivą), tačiau panašu, kad jie intensyviausi Velyka Novosylkos sektoriuje.

Rusai praneša apie eilinę „grandiozinę pergalę ir galutinį fašistų sutriuškinimą“, o ukrainiečiai vėl ima baksnoti kitoje vietoje. Svarbu suprasti, kad tai ne lengvas pasivaikščiojimas – verda sunkūs mūšiai, tačiau į plataus masto puolimą tai dar nepanašu, nes viešų šaltinių duomenimis: toliau puolama būrio – kuopos dydžio vienetais, dominuoja šarvuotais visureigiais veikiantys pėstininkai, o tankų ir PKM mažai (ką jau kalbėt apie vakarietiškus), ukrainiečių artilerijos darbas kontaktinėje linijoje kiek padidėjęs dėl išaugusių lokalių atakų, tačiau bent jau rusai nepraneša apie gerokai suintensyvėjusius apšaudymus (kaip tai buvo savo laiku prie Chersono bei visai neseniai prie Bachmuto).

Ukrainiečiai toliau metodiškai apšaudo rusų komunikacinius mazgus. Vėl smūgiuota Melitopoliui.

Pranešama, kad rusai susprogdino vandens rezervuarus netoli Melitopolio ir taip užliejo kelius į Chersoną ir Krymą. Koks to tikslas – sunku pasakyti.

Galimai tam, kad sudaryti ukrainiečių technikai nepravažiuojamas sąlygas tam tikrose vietose, su tikslu kanalizuoti ukrainiečių puolimą ir susiaurinti savo kontroliuojamą kontaktinę liniją.

Pietų kryptis

Matomos katastrofiškos Kachovkos užtvankos susprogdinimo pasekmės.

Viešoje erdvėje verda diskusijos kaip ji sugriuvo. Vieni kelia versiją, jog ji griuvo dėl rusų nusikalstamo (arba sąmoningo) aplaidumo. Kiti teigia, jog sprogimai buvo užtvankos viduje.

„Neturime kompetencijos prisidėti prie šių analizių. Galime tik pabrėžti, jog mūsų vertinimu visapusiška ir akivaizdi kaltė dėl šios katastrofos tenka agresorei Rusijai, kuri daugiau nei metus kontroliavo šį objektą“, – pabrėžia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)