Jis teigė, jog viena žinia iš Vakarų yra visiškai aiški – ši tragedija traktuojama kaip Rusijos veiksmas, net jei to nesako aiškūs įrodymai.

„Juo labiau, kad tai tik papildo bendrą paveikslą, kuriame Rusija yra agresorė. Ir kurios veiksmai nusinešė jau dabar tūkstančių žmonių gyvybes, toliau tęsiant juos tas skaičius tik augs.

Šis epizodas, deja, yra tik vienas iš daugelio, kuris nutiko per pastaruosius daugiau nei vienerius metus“, – LNK eteryje sakė RESC direktorius L. Kojala.

Jo teigimu, Vakarų šalių politika vienu konkrečiu Rusijos veiksmu nebus pakeista.

„Ji pastaruoju metu tikrai yra principinga ir turinti aiškius tikslus – kiek įmanoma labiau padėti Ukrainai gintis, suteikiant ginkluotę tokiais tempais, kurie šiais metais yra gerokai spartesni nei praėjusiais.

Vadinasi, deja, bet tenka konstatuoti faktą, kad Rusijos agresyvumas yra tik viena iš detalių, kuri tą politinę valią dar labiau stiprina.

Bet esmingai tos politinės trajektorijos iš Vakarų šalių pusės nekeičia. Tai tikrai nėra bloga žinia, nes galima būtų džiaugtis, jog tos diskusijos apie galimą Vakarų šalių nuovargį kol kas tikrai neatrodo realistiškos, nes Vakarų šalių parama dabar yra intensyvesnė nei anksčiau“, – kalbėjo politologas L. Kojala.

Vakarų šalių norą skirti kuo daugiau karinės paramos Ukrainai galėtų paskatinti ir, kaip spėjama, artimiausiu metu prasidėsiantis kontrpuolimas.

„Tuo labiau, kad artėja NATO viršūnių susitikimas Vilniuje, jis bus vienas iš atskaitos taškų, kalbant apie Ukrainos santykį su NATO. Taip pat apie tolesnę paramą Ukrainai.

Todėl iki to laiko, aišku, jie norės pademonstruoti aiškų rezultatą fronto linijose, kurie tą politinę valią ir tikėjimą, jog Ukraina gali pasiekti pergalę Vakarų šalyse tik dar labiau sustiprins“, – LNK eteryje kalbėjo RESC direktorius, politologas L. Kojala.

Jo teigimu, būtent ši ataka prieš Kachovkos hidroelektrinės užtvanką demonstruoja ir Rusijos nerimą.

„Tas faktas, kad Rusija galimai ėmėsi tokių veiksmų, iliustruoja tą nerimą, kuris yra susijęs su Ukrainos kontrataka. Ir su tomis didelėmis ambicijomis, kurias Ukraina vysto tikėdamasi, kad ta kontrataka gerokai sumažins Rusijos okupuotų teritorijų kiekį.

Mes žinome, kad dabar yra okupuota ar aneksuota iki 20 procentų Ukrainos teritorijos, viliamės, kad per artimiausius kelis mėnesius ženkliai sumažės. O Rusijos pajėgos, be abejo, taip pat suvokia, jog Ukrainos pajėgos yra gerai parengtos Vakaruose, ginkluotos ir turi potencialą pasiekti labai konkrečių rezultatų“, – kalbėjo L. Kojala.

Delfi primena, kad Kachovkos hidroelektrinės užtvanka buvo sunaikinta birželio 6 d. anksti rytą. Dešiniajame Dnipro krante, Ukrainos kontroliuojamoje Chersono srities dalyje, nelaimės zonoje yra apie 16 tūkst. žmonių. Vyksta evakuacija iš pavojingų vietų.

Visą LNK žinių pokalbį su L. Kojala žiūrėkite čia: