„Situaciją vertinu taip – negi nesakiau?“ – Eltai nurodė ŽTK pirmininkas T. V. Raskevičius.

KT konstatavus, jog vykdyta migracijos politika prieštarauja Konstitucijai, T. V. Raskevičius pažymi, kad Seimas iš dalies yra ištaisęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) padarytas klaidas. Tačiau, pažymi jis, įstatyminę bazę bus privalu tobulinti.

„Rimčiau kalbant, KT dviem aspektais konstatavo Konstitucijos pažeidimą. Visų pirma, kad užsieniečiai, kurie buvo neteisėtai patekę į LR teritoriją būdavo apgyvendinami be teisės judėti – kitais žodžiais tariant, sulaikyti be jokio teismo ar institucijos sprendimo. Šį probleminį aspektą Seimas jau yra pataisęs tada, kai priiminėjo valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymą“, – aiškino Laisvės partijos narys.

„O kita problema – mano vertinimu, didesnė – tai, kad tas sulaikymas, apgyvendinant be teisės judėti yra taikomas absoliučiai visiems užsieniečiams be jokio individualaus vertinimo. KT pasakė, kad taip daryti negalima ir turi atsirasti individualizuota kiekvieno asmens situacijos peržiūra“, – dėstė politikas.

Todėl, tęsė T. V. Raskevičius, po šio KT išaiškinimo Lietuvos taikoma migracijos politika turės keistis iš esmės.

„Turės pasikeisti apskritai visa Vidaus reikalų ministerijos įgyvendinama politika migracijos valdymo srityje“, – konstatavo ŽTK lyderis.

Mano, kad A. Bilotaitė turi prisiimti atsakomybę

Tuo metu klausiamas apie VRM vadovės, konservatorės Agnės Bilotaitės laikyseną šioje situacijoje, T. V. Raskevičius teigė manąs, kad ministrė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad neteisėtos migracijos krizę valdė Konstitucijai prieštaraujančiais būdais.

„Nežinau. Ministrė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad ji du metus, valdydama šią krizę, vykdė antikonstitucinę politiką“, – sakė jis, klausiamas, ar A. Bilotaitė turėtų trauktis iš posto.

„Vertinant ir šių pastarųjų savaičių įvykius, ir priešlaikinius rinkimus – didžioji valdančioji partija reaguodavo į kai kurias situacijas isteriškai. Gal reikėtų mažiau emocijų, o daugiau racionalių ir teisinių sprendimų“, – apibendrino jis.

ELTA primena, kad trečiadienį KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.

Tokį sprendimą KT priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą. Pastarasis prašė KT įvertinti įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

Skundą pateikęs prieglobsčio prašytojas nurodė esąs įsitikinęs, kad negali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kuriuo leidžiama apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be teisinių procedūrinių garantijų, kurios užtikrintų teisminę priežiūrą.

Į teismą kreipęsis migrantas tvirtino, kad Konstitucijoje garantuojama asmens laisvė yra viena pagrindinių prigimtinių asmens teisių, jos apribojimas leistinas tik tuomet, kai tai yra būtina ir neišvengiama, griežtai laikantis įstatymo reikalavimų. Pareiškėjo nuomone, teisinis reguliavimas, leidžiantis apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be procedūrinių garantijų, pažeidžia Konstituciją.

Įstatyme nustatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis ribojimų terminas negali būti ilgesnis nei 6 mėnesiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)