„Aleksandras Nemunaitis iš partijos šalinamas dėl to, jog pasirašė balandžio 26 dienos Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio metu pristatytą pareiškimą, kuriame Laisvės ir teisingumo frakcijos Vilniaus miesto taryboje atstovas Artūras Zuokas skelbiamas opozicijos lyderiu keturių frakcijų, tarp jų ir Nacionalinio susivienijimo frakcijos vardu“, – rašoma susivienijimo pranešime spaudai.

Partija aiškina, kad šiuo veiksmu A. Nemunaitis tiesiogiai prieštaravo partijos sprendimui nesijungti į jokius susitarimus su kitomis opozicijoje dirbančiomis frakcijomis, taip pat viršijo įgaliojimus, nes dokumento formuluotė nurodo, kad A. Zuoką opozicijos lyderiu skelbia būtent Nacionalinio susivienijimo frakcija (o ne pasirašę asmenys), kurios vardu spręsti A. Nemunaitis nebuvo įgaliotas.

„Partiečiams iškėlus šį klausimą ir A. Nemunaičiui savo iniciatyva neatsiėmus minėto parašo, partijos Etikos komisija įvertino veiksmus kaip partijos įstatų ir etikos kodekso pažeidimą bei rekomendavo nešalinti iš partijos tuo atveju, jeigu aptariamas parašas bus atsiimtas. Tačiau A. Nemunaitis per beveik mėnesį to nepadarė ir atsisakė tai padaryti. Neatsiėmus parašo, valdyba priėmė sprendimą dėl narystės nutraukimo“, – rašoma Nacionalinio susivienijimo pranešime.

„2023 m. balandžio 24 d. NS valdyba priėmė sprendimą „nepritarti Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos opozicijos bendradarbiavimo susitarimo pasirašymui ir NS jame nedalyvauti“. Būtent šiame sutarime numatytas ir bendro opozicijos lyderio kėlimas. A. Nemunaitis žinojo apie šį sprendimą, tačiau vis tiek pasirašė už A. Zuoką, kaip opozicijos lyderį, nors turėjo visas galimybes dėl savo veiksmo pasitarti su kitais NS nariais, išrinktais į Vilniaus savivaldybės tarybą, ir išsiaiškinus poziciją nepasirašyti dokumento. <...>

Nacionalinio susivienijimo programinės nuostatos iš esmės skiriasi nuo sisteminių politinių jėgų tiek nuo valdančiosios koalicijos, tiek ir nuo Laisvės ir teisingumo, LSDP bei Lenkų rinkimų akcijos programinių nuostatų. Todėl Nacionalinis suvienijimas išsiskiria iš kitų politinių jėgų ir nekuria bendros politinės platformos bei nedalyvauja postų dalijimosi sandėriuose. <...>

Tuo tarpu A. Nemunaičio pasirašytas dokumentas dėl A. Zuoko paskelbimo opozicijos lyderiu tapo pretekstu, bent iš dalies legitimuojančiu klaidingą žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie tariamą Nacionalinio susivienijimo dalyvavimą opozicijos bendradarbiavimo susitarime,“ – partijos pranešime cituojamas valdybos nutarimas.

Situaciją pakomentavo ir partijos pirmininkas prof. Vytautas Radžvilas.

Vytautas Radžvilas

„Nacionalinis susivienijimas nesijungė į jokius susitarimus su kitomis Vilniaus miesto savivaldybės taryboje dirbančiomis frakcijomis ir nedalyvavo skelbiant A. Zuoką opozicijos lyderiu. A. Nemunaičio parašas po tokiu pareiškimu partijos pripažintas įstatų ir etikos kodekso pažeidimu ir buvo savavališkas veiksmas. Jam atsisakius atsiimti parašą ir dėl šios priežasties nutrūkus jo narystei partijoje, negali likti jokių abejonių, kad Nacionalinis susivienijimas Vilniaus miesto taryboje dirba savarankiškai, neprisijungdamas nei prie valdančiųjų, nei prie opozicijos bendradarbiavimo susitarimų ar postų dalybų“, – sakė jis.

Pats A. Nemunaitis savo rašte partijai paaiškina, kad pasirašant dokumentą jam buvo aiškinama, kad parašas galioja kaip tarybos nario, o ne frakcijos.

„Siūlant pabrėžta, kad tai asmeniniai parašai savo kaip tarybos narių, o ne atstovaujamų frakcijų ar partijų vardu. Toks aiškinimas visiškai derėjo su faktu, kad nesu NS frakcijos seniūnas ir negalėčiau pasirašyti frakcijos ar partijos, bet tik savo vardu. Suprasdamas šį raštą, kaip savo asmeninį pritarimą opozicijos lyderio kandidatūrai, po juo pasirašiau.

Pasirašydamas dėl skubos įdėmiai neperskaičiau pateikto teksto ir neįvertinau, kad pagal pateiktą formuluotę A. Zuoką opozicijos lyderiu skelbia ne atskiri tarybos nariai, o keturios išvardintos frakcijos. Suprantama, neturėjau intencijos pasirašyti frakcijos vardu ir laiku pastebėjęs formuluotę parašo po tokiu tekstu nebūčiau padėjęs“, – rašė tarybos narys.

A. Nemunaitis pasirašymą frakcijos vardu įvardijo klaida, tačiau akcentavo, kad palaiko A. Zuoko skyrimą opozicijos lyderiu.

“(Vadovavausi) požiūriu, kad opozicijai geriau turėti lyderį nei jo visai neturėti, opozicijos lyderis turi daugiau galių pagal tarybos reglamentą, o A. Zuokas vien pagal jo frakcijos mandatų skaičių yra tinkamiausias šioms pareigoms tarybos narys. Parašu pritariau jo kandidatūrai, bet ne skelbiau jį savo atstovu“, – rašė dabar jau buvęs partietis, paprašęs savo poziciją partijos valdybai paaiškinti gyvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją