„Apsimesti, kad nieko neįvyko, neleis Lietuvos rinkėjai. Jie visi stebi šį vaikų darželį – kitaip jo nepavadinsi“, – antradienį lankydamasis Bratislavoje žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Tiesa sakant, rinkėjai kitąmet – jeigu išankstinių rinkimų nebus – nuspręs, ar jie nori dar vaikų darželio pasirodymą stebėti dar keturis metus, ar ne“, – dėstė politikas.

„Vaikų darželio žaidimas – atėjo senelis, liepė susirinkti žaislus, ir dabar nežinau, ką jie toliau darys“, – ironizavo Daukanto aikštės lyderis, omenyje turėdamas TS-LKD garbės pirmininko Vytauto Landsbergio raginimus konservatoriams persigalvoti dėl pirmalaikių rinkimų idėjos.

Pasak šalies vadovo, didieji valdančiosios koalicijos partneriai, siūlydami šaukti naujus parlamento rinkimus, bandė Vyriausybėje kilusią krizę perkelti į Seimą. Tačiau parlamentas, jo teigimu, nusprendė nežaisti pagal konservatorių primetamas taisykles.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai mėgino pastatyti vėl vežimą prieš arklį. Kitaip tariant, primesti tą kolektyvinę atsakomybę visam Seimui – nors puikiai suprantame, kad problema prasidėjo savivaldybėse, po to persimetė į Vyriausybę, ir tartum reikėjo pradėti daryti žingsnius ten ir tik po to galvoti, kokius dar galėtume padaryti žingsnius“, – situaciją vertino prezidentas.

„Seimas nusprendė, kad jis nežais pagal tas taisykles, kurias buvo mėginama jam primesti“, – nepavykusį balsavimą apibendrino šalies vadovas.

Į premjerės pareiškimą prezidentas sureagavo ironiška pastaba

Prezidentas ironiškai ir pasitelkęs vaizdingus pavyzdžius sureagavo į situaciją, kai vis dar nėra aišku, ar po kilusio „čekučių“ skandalo Vyriausybėje įvyks daugiau pokyčių. Kol kas iš pareigų atsistatydino tik švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Prezidentas, referuodamas į premjerės pažadą trauktis iš pareigų, jei pirmalaikiams Seimo rinkimams nebus pritarta, pažymėjo, kad atsitraukti nuo tokių pozicijų negali būti paprasta.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tubelę? Pabandykite, tikrai vargu bau at pavyks“, – žurnalistams sakė prezidentas.

„Aš manau, kad ir premjerė, ir Vyriausybė dar turi gero laiko iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje nuspręsti kaip jie ketina elgtis ir kokios atsakomybės iš ministrų reikalauti“, – sakė jis, neatmesdamas galimybės, kad premjerės pozicija iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje gali dar kelis kartus keistis.

„Laiko yra, tiesa sakant, tiek daug, kad pakeitus vieną kartą nuomonę galima iki Vilniaus viršūnių susitiko dar kokius 4 kartus pakeisti“, – ironizavo prezidentas.

Galiausiai, anot jo, visą šią painią situaciją Lietuvos politikoje įvertins rinkėjai.

„Manau, kad tikrai tai kas įvyko yra matoma Lietuvos rinkėjų. Rinkėjai tikrai padarys galutines išvadas“– pažymėjo šalies vadovas.

Seime žlugus iniciatyvai dėl pirmalaikių parlamento rinkimų, premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad pasisakydama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“.

Kaip pranešta anksčiau, Vyriausybės vadovė ne kartą akcentavo, kad Seime pritrūkus politinės valios ir nešaukiant naujų Seimo rinkimų, ji paliks pareigas ir atsistatydins.

„Aš turbūt kad pasisakydama leidau sau šiek tiek per daug, todėl, kad aš nesu Vyriausybėje pati sau“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Pasak politikės, tolimesni sprendimai dėl jos ateities Vyriausybėje bus svarstomi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiume.

„Prezidiumas yra priėmęs sprendimą svarstyti šį klausimą. Tai prezidiumas bet kuriuo atveju šį klausimą svarstys“, – teigė ji, akcentuodama, kad klausimas nepriklauso nuo jos asmeninės pozicijos.