„Neatmesčiau. Esame matę iki šiol ir per paskutinius metus, kad būtent tam tikri Rusijos ypatingai baisūs nusikaltimai – būtent prieš žmones, prieš civilius – paskatindavo Vakarus paspartinti ar padidinti teikiamos pagalbos kiekį ir greičiau ją teikti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Nenustebčiau, kad ir dabar tai bus“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, kuri yra prie Dniepro aukščiau Chersono Ukrainos pietuose, rusai susprogdino naktį iš pirmadienio į antradienį. Ukrainos pareigūnai antradienį ryte paskelbė, kad išsiveržęs vanduo kritinį lygį pasieks per 5 valandas, pradėti evakuoti žmonės.

Valstybinė Ukrainos hidroenergetikos įmonė „Ukrhidroenerho“ pranešė, kad užtvanka sunaikinta visiškai, jos atstatymas neįmanomas.

G. Landsbergis savo ruožtu šį Rusijos veiksmą vadina, „nesuvokiamo masto nusikaltimu prieš Ukrainos žmones“.

„Rusija ne kartą yra įrodžiusi, kad šiame kare elgiasi kaip teroristinė valstybė – naudodama civilinius objektus, kuriems (padaryta – ELTA) žala prilyginama karo nusikaltimams, netgi ir teisės aktuose, tokiuose kaip Ženevos konvencija“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Esame priblokšti nusikaltimo masto, kai kurie tą vadina didžiausia humanitarine žmogaus sukelta katastrofa 21 amžiuje“, – pridūrė ministras.

Jis taip pat pažymėjo, kad kol kas nėra informacijos, kad Ukraina prašė specifinės paramos dėl Kachovkos užtvankos susprogdinimo sukeltų potvynių ir jų žalos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją