„Nebūsime tie, kurie padės konservatoriams atsikratyti atsakomybės ir permesti ją ne tik Seimui, bet ir visai visuomenei“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Jo teigimu, darbiečiai nepalaikys tokios iniciatyvos.

„Konservatorių gelbėjimo akcijoje mes nedalyvaujame. Pigų politinį žaidimą tegul jie žaidžia patys“, – teigė A. Mazuronis.

Politiko vertinimu, dabar vyksiantys Seimo rinkimai būtų sėkmingesni Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, nei vyksiantys kitąmet.

„Mes matome akivaizdžiai skaičius, matome pirmus du ketvirčius ekonomikos kritimą, matome didėjančius bedarbystės skaičius, mažėjantį biudžeto surinkimą, užprogramuotas ilgalaikės išlaidas. Natūralu, kad po metų ta blogėjanti gyvenimo situacija bus ne tik makroekonominiuose skaičiuose. (...) Tada rinkimų rezultatai konservatoriams būtų visiškai kitokie“, – aiškino darbiečių lyderis.

Iniciatyvos nepalaikys ir koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdis.

„Mes balsuosime prieš, nes nemanome, kad pirmalaikiams dabar laikas, nemanome, kad, sprendžiant vieną problemą, reikia sukelti didesnę“, – paaiškino partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat sakė, kad koalicijos susitikime konservatoriai buvo paraginti kuo greičiau išspręsti šį klausimą.

Kaip žurnalistams sakė Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas, laisviečiai taip pat nepalaikys projekto dėl pirmalaikių rinkimų.

„Manome, kad visas šis pasiūlymas yra iki galo nenuoširdus ir nesprendžiantis tų problemų, dėl kurių ši košė ir užvirta“, – sakė V. Mitalas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis kalbėjo, kad, anot jo, konservatroių sukurta drama yra išsikvėpianti.

„Kiekvienoje demokratijoje pirmalaikiai rinkimai skelbiami dviem būdais: vienas atvejis, kada neina suformuoti Vyriausybės arba Vyriausybė negali dirbti, tuomet kitos išeities nėra. Ar šiandien mes tokią situaciją turime?

Vyriausybė kol kas neatsistatydina, dirba, tai šia priežastimi skelbti rinkimų nėra jokio reikalo“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jo teigimu, kita priežastis yra tada, kai valdantieji mato, jog problemų tiek daug, kad po metų vyksiantys rinkimai jiems būtų mažiau sėkmingi nei vyksiantys artimiausiu metu.

„Akivaizdžiai matome, kad tai yra noras išlikti valdžioje, nes dar yra šansas, kad panaši situacija gali susiklostyti su dauguma, kuri yra dabar“, – teigė S. Skvernelis.

TS-LKD idėją nevienareikšmiai vertina Mišri Seimo narių grupė.

„Tikrai bus kolegų, kurie pritars ne dėl to, jog mano, kad reikia prisiimti atsakomybę dėl Savivaldos rinkimų. Tiesiog suvokia, jog Vyriausybė nėra pajėgi dirbti, bet kita dalis, manau, to pritarimo neišreikš“, – komentavo grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

Jos teigimu, dalis grupės atstovų mano, kad konservatoriai pirmalaikiais rinkimais nori „išsisukti“ nuo vėliau išryškėsiančių problemų.

Pirmalaikius rinkimus vieningai, panašu, palaikys tik valstiečiai ir didžioji dalis socdemų.

„LVŽS frakcijos nariai balsuos už pirmalaikius rinkimus, pozicijos nekeičiame. Ar vieningai, manau, kad taip, nes jeigu jau lūkestis yra, kad ši valdžia turi pabaigti kelionę, mes ir balsuosime už tai“, – paaiškino frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Socdemų seniūnė Orinta Leiputė taip pat paaiškino, kad frakcijos nariai, tikėtina, palaikys iniciatyvą.

„Jeigu pati Vyriausybė įvardina, kad jiems sunku ir jie yra pavargę, ir kad pasiruošę atsistatydinti, tai kam laukti? Manome, kad turėtume palaikyti ir galbūt naujai išrinktas Seimas dirbs sutelkčiau, ir spręs problemas, o ne tarpusavyje viduje pyksis, svaidysis ir kaltins vienas kitą“, – sakė frakcijos seniūnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)