Agresoriaus „gynybos“ ministerija pareiškė, kad dvi Ukrainos mechanizuotos brigados perėjo į kontrpuolimą Velyka Novosylkos ruože (konkrečiai Novodarijivkoje), tačiau netekus 250 karių, 30 šarvuotos technikos vienetų jų puolimas buvo sustabdytas.

Karo propagandistai piešė detalesnį vaizdelį, kaip neva ukrainiečiai pralaužė pirmą gynybos liniją, o rusų didvyriai kontratakavo ir atsiėmė pozicijas.

„Tačiau viskas, ką matėme viešoje erdvėje – tai keli mūšių video, po keletą kiekviename, tikėtina, sunaikintos ukrainiečių technikos vienetų (klausimas – kada ir kur)“, – atkreipė dėmesį ekspertai.

Pasak jų, jei būtų sunaikintas bataliono dydžio vienetas (pagal deklaruojamus nuostolius taip ir yra) tikrai pamatytume to vizualinius įrodymus ir net jei tai būtų tiesa, puolant dviem brigadoms tai būtų tik 12,5 proc. nuostolių, kas plataus masto puolimo tikrai nebūtų sustabdę.

Tačiau rusų dezinformacijos konstrukte yra dalis tiesos. Ukrainiečiai tikrai suaktyvino būrio – kuopos dydžio vienetų lokalias atakas ir žvalgybą mūšiu.

Fiksuojamos jų pastangos spausti Velyka Novosylkos pleištą iš rytų (Novodarijivka – Rivnopilis) ir vakarų (Novodoneckė). Tai įprasta praktika rengiantis didesnio masto puolimui.

Šiais veiksmais identifikuojamos stipriosios ir silpnosios priešo gynybinės pozicijos, tikslinamas rusų vienetų priekinėje linijoje, paramos ugnimi ir rezervų reakcijos laikas ir veiksmų eigos variantai, verčiama keisti savo gynybos planus, t.y., siekiama įnešti netikrumą ir chaosą planavime, eikvoti resursus stiprinant savo gynybines pozicijas ten, kur bus tik pagalbinės puolimo kryptys, eikvojami besiginančiųjų šaudmenų ir degalų resursai.

Kas liečia paskutinį tikslą, jis tampa kaip niekada aktualus. Kaip ekspertai jau minėjo, gerokai susilpninę agresoriaus priešraketinę/oro gynybą, ukrainiečiai raketomis suintensyvino smūgius rusų logistinei sistemai.

Pirmadienį vėl atakuotas Mariupolis (logistine prasme nuo jo tiesiogiai priklausoma Volnovacha), taip pat vėl smūgiuota prie Mychailivkoje esantiems kariniams taikiniams (logistine prasme nuo jo tiesiogiai priklausomas Vasilivkos – Tokmako ruožas).

Todėl tikėtina, kad ukrainiečių lokalios atakos tęsis įvairiuose Zaporižios krypties ir Vuhledaro sektoriaus ruožuose, kol dėl sutrikusios ir toliau daužomos logistikos agresoriaus pajėgoms ims trūkti šaudmenų, degalų ir maisto.

Tokiu būdu suminkštinę rusų gynybą ukrainiečiai pradės plataus masto puolimą. Aišku, jei rusai neatliks savo gerai įvaldytos operacijos „tepk slides kol gali.“

Rusai tęsia raketų ir dronų smūgius. Be kitų taikinių jie atakavo ir Ukrainos oro pajėgų naudojamą oro uostą prie Kropyvnyckų. Apie nuostolius informacijos nėra.

Luhansko kryptis

Tęsiasi RSK ir RLL operacija Belgorodo srityje. Jų teigimu, jie dar kontroliuoja Novaja Tavolžanką. Nuo savaitgalio pranešimų, kad „fašistų ataka lengvai atmušta“, dabar pereita prie kaltinimų, kas ko nepadarė.

J. Prigožinas nepraleido progos pakritikuoti „gynybos“ ministerijos.

Turbūt todėl RSK kreipėsi į J. Prigožiną su siūlymu iškeisti jų turimus agresoriaus karo belaisvius į „Wagner“ samdinių pagrobtą rusų 72 -os motorizuotos brigados vadą, kuris yra prisipažinęs girtas šaudęs į atsitraukiančius samdinius ir minavęs kelius.

Ukrainiečiai siekia padidinti šių ir kitų savo operacijų efektą įsilauždami į agresoriaus žiniasklaidos priemones bei transliuoja sufabrikuotus V. Putino pareiškimus apie ukrainiečių įsiveržimą į kitas Rusijos pasienio sritis, neva paskelbtą visuotinę mobilizaciją.

Karas Ukrainoje

Svatovė. Rusų karo propagandistai skelbia apie sėkmingas operacijas į pietus nuo Masiutivkos ir Dvoričinos apylinkėse, tačiau šios informacijos nepatvirtina jokie nepriklausomi šaltiniai. Ką galima patvirtinti – tai besitęsiančias agresoriaus atakas centre (Novoselivskė), kurios baigėsi nesėkme.

Kremina. Kontaktinėje linijoje vyksta lokalūs susidūrimai, pakitimų nėra.

Lisičianskas. Ukrainiečiai atmušė rusų atakas Bilohorivkaos ir Spirnės ruožuose.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Pasirodė nepatvirtinta informacija, kad ukrainiečiams nežymiai pavyko pasistūmėti prie Berhivkos. Jei tai tiesa, tuomet ir gynybai patogiose pozicijose rusai nebeišsilaiko.

Tuo pačiu rusų karo propagandistai žviegia apie sunkius mūšius Zeleznianskėje – Vasiukivkoje – Rozdolivkoje.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose sąlyginis štilis, daugiausia darbo artileristams.

Pietinis flangas. J. Prigožinas toliau degina „reguliarus“ paskelbdamas apie dar vienas jų užleistas pozicijas. Jo teigimu, rusai užleido pozicijas Bachmuto pietvakariuose. Jei taip, ukrainiečiai stumiasi link Mariupollio kapinių, ką ekspertai jau prognozavo.

Tokiu atveju darosi vis realiau, kad ukrainiečiai rengiasi perkirsti kelią Debalcevė – Bachmutas ir blokuoti Bachmuto mieste ir šiauriniame flange esančias agresoriaus pajėgas.

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkaos flange – be pakitimų.

Pervomaiskės ruože pasirodė rusų pranešimų, kad ukrainiečiai perėjo į kontratakas prie Vodyanų ir Opytnės. Tai būtų logiška, kadangi praeitą savaitę ukrainiečiams jau pavyko čia pastumti agresoriaus pozicijas.

Marijinkos ruože tęsiasi susidūrimai pačioje gyvenvietėje, rusai naudoja aviaciją. Ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Vuhledaras. Rusai aktyviai smūgiuoja aviacija prie Vuhledaro ir Prečistivkos, jų karo propagandistai skelbia apie ukrainiečių atakas Pavlivkoje, kurias, savaime aišku, jie be vargo atmušė. Tuo tarpu ukrainiečiai toliau stiprina savo pozicijas į šiaurę nuo Volodymirivkos, ruošiasi tolimesniems veiksmams Volnovachos link.

Pietų kryptis – be pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją