Žinią apie okupantų padarytą žalą patvirtino ukrainiečiai.

„Rusijos okupacinė kariuomenė susprogdino Kachovkos hidroelektrinę. Dabar tikslinamas sugriovimo mastas, vandens greitis ir apimtis, galimos potvynių vietos. Visos tarnybos dirba. Situacija stebima“, – sakoma Ukrainos Pietų operatyvinės karinės vadovybės pranešime.

Sprendžiant iš internete pasirodžiusių kadrų, užtvanka kritiškai pažeista ir nebegali sulaikyti vandens srauto. Iš Kachovkos vandens telkinio nekontroliuojamai plūsta vanduo, tai gali sukelti didelius potvynius žemiau pasroviui.

Anušauskas: katastrofos padariniai gali būti labai dideli

Į įvykį sureagavo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Kol virš Kijevo buvo numušamos visos 35 šiąnakt paleistos raketos, okupantai griovė N.Kachovkos užtvanką ant Dniepro upės. Dabar gresia dalinis užtvindymas Chersonui, o ypač kairiajame Dnipro krante 80 gyvenviečių. Ar tik taip negalvojama stabdyti ukrainiečių pajėgas pietuose?“ – rašė ministras.

A. Anušauskas atkreipė dėmesį ir į kitas rizikas, galinčias lemti baisius padarinius.

„Krymas liks be vandens, o Zaporižės atominės elektrinės reaktoriams reikalingo vandens lygis nukris. Padariniai šios sukeltos technogeninės, ekologinės katastrofos gali būti labai dideli“, – pridūrė ministras.

Padėtį pakomentavo ir situaciją Ukrainoje atidžiai stebintis bei ukrainiečių duomenis susisteminęs rašytojas, vertėjas Marius Burokas.

Kaip atkreipė dėmesį jis, ukrainiečiai skelbia, kad, panašu, susprogdinti 11 iš 28 šliuzų.

„Tikriausiai tai bus didžiausia 21 a. žmogaus sukelta katastrofa. Pasekmės dar neapskaičiuotos, bet akivaizdu, kad jos bus baisios.

Krymas, bent jau šiaurinė jo dalis, dabar tikrai liks be vandens.

Kachovkos rezervuaras, be kita ko, buvo pastatytas Šiaurės Krymo kanalui užpildyti. Bet ne tik tai – taip pat Kachovkos kanalui ir Dniepro-Kryvoj Ryho kanalui. Iš ten pat buvo aušinami ir Zaporižės AE reaktoriai. Vandens rezervuaro tūris milžiniškas – 18 kubinių kilometrų. Visa tai dabar išsiliejo“, – feisbuke rašė M. Burokas.

Jo teigimu, yra pranešimų, kad susprogdinta ir hidroelektrinės įranga: generatoriai, turbinos.

„Vanduo užtvankoje krenta labai sparčiai – po 15 cm per valandą. Po 5 valandų išsiliejęs vanduo pasieks kritinį lygį“, – pridūrė M. Burokas.

Zaporižės AE techninės grėsmės šiuo metu nėra

Kiek vėliau M. Burokas papildė savo įrašą.

„Pasak Chersono žurnalisto Kostiantino Ryženkos ir anoniminio „Telegram“ kanalo, susijusio su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis ir vietos administracija, rusai planavo susprogdinti „nedidelę dalį“ Kachovkos hidroelektrinės, kad užtvindytų Ukrainos kariuomenę Dniepro salose, tačiau nesugebėjo apskaičiuoti sprogimo galios.

Iš pradžių okupantai sakė, kad jie sukėlė nedidelį sprogimą. Pamatę pasekmes, jie ėmė sakyti, kad HE apšaudė Ukrainos kariuomenė“, – rašė M. Burokas.

Jis citavo Energetikos tyrimų centro direktoriaus Oleksandro Charčenkos žodžius, kad techninės grėsmės Zaporižės AE šiuo metu nėra, o vandens aušinimo baseinuose užteks 4-5 savaitėms.

„Techniniu požiūriu šiuo metu didelės grėsmės elektrinei nėra, aušinimo baseinai yra pilni, net šiek tiek virš normos užpildyti šiuo metu. Mažiausiai keturias-penkias savaites aušinimas veiks visiškai normaliai“, – sakė O. Charčenka.

Be to, pasak jo, turimais duomenimis, okupantai susprogdino elektrinės generuojančiąją dalį ir vandens rezervuarus, tačiau užtvankos pamatai išliko, o tai sušvelnina potvynio padarinius.

„Laukiame, kol vanduo nukris. Vandens lygis aukščiausią lygį pasieks 11-12 valandą, o iki rytojaus ryto-pietų jo lygis kris ir paaiškės, kokiame lygyje jis nusistovės. Tada galėsime galvoti, kaip atnaujinti vandens tiekimą į aušinimo baseinus ir kaip užtikrinti vandens tiekimą Nikopolyje, Kryvyj Rihee ir daugelyje kitų miestų“, – pridūrė O. Charčenka.

M. Burokas pateikė ir daugiau ukrainiečių teikiamos informacijos:

„Preliminariais duomenimis, elektrinę sprogdino Rusijos ginkluotųjų pajėgų 205-asis motorizuotųjų šaulių dalinys, sakė Ukrainos prezidento patarėjas Podoliakas.

Kachovkos hidroelektrinė buvo susprogdinta iš vidaus, sprogimas įvyko mašinų salėje.

Sprogimo tikslas: sustabdyti Ukrainos pajėgų kontrataką. Buvo norima padidinti vandens paviršiaus plotą, kad Ukrainos gynybos pajėgos nesiimtų forsuoti kito upės kranto“, – citavo M. Burokas.

Kasčiūnas: dar kartą pademonstruotas barbariškas Maskvos veidas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas taip pat sureagavo į teroristinį aktą.

„Rusijos okupacinė kariuomenė susprogdino / pažeidė hidroelektrinės elektrinės užtvanką Chersono srityje Ukrainoje. Tai gali turėti katastrofiškas pasekmes tiek gyventojams, tiek didžiausiai Europoje atominei elektrinei Zaporižėje.

Ukrainos prezidentas skubiai sušaukė Saugumo ir gynybos tarybos posėdį po kurio turėtų paaiškėti situacijos rimtumas.

Maskva dar kartą pademonstravo savo barbarišką veidą, tačiau ta diena netoli, kai Rusija ir jos vadovybė privalės atsakyti už visus savo vykdomus karo nusikaltimus“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, valstiečių atstovas Giedrius Surplys feisbuke, komentuodamas įvykį, pabrėžė, kad terorizmas negali likti nenubaustas.

„Rusų teroristai susprogdino Kachovkos užtvanką Ukrainoje. Šis bailio Putino teroro aktas nulems ištiso regiono evakuaciją, pavojų Zaporižios atominei elektrinei ir ilgalaikį vandens trūkumą. Terorizmas negali likti nenubaustas“, – rašė parlamentaras.

Pradėta evakuacija

Ukrainiečiai patvirtino pradėję pavojingiausiuose taškuose esančių gyventojų evakuaciją.

Chersono srities karinės administracijos vadovybė pranešė, kad dėl susprogdintos Kachovkos hidroelektrinės užtvankos vandens lygis taps kritinis per penkias valandas. Apie tai skubaus kreipimosi į gyventojus metu informavo Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

„Rusijos kariuomenė surengė dar vieną teroro aktą – susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Po penkių valandų vandens lygis taps kritinis, pradėta pavojinguose rajonuose gyvenančių žmonių evakuacija“, – nurodė jis.

O. Produkinas paprašė žmonių greitai pasiimti dokumentus, pirmos būtinybės daiktus ir laukti evakuacinių autobusų. Jis taip pat pažymėjo, kad incidento vietoje dirba visų atitinkamų operatyvinių tarnybų darbuotojai ir kariai.

Zelenskis rengia neeilinį posėdį

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis surengs neeilinį posėdį dėl Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sprogimo, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Šalies prezidentas tviteryje rašė, kad toks teroristinis rusų veiksmas „tik patvirtina, kad jie turi būti išvaryti iš kiekvieno Ukrainos žemės kampelio.“

„Jiems nereikėtų palikti nė vieno metro, nes kiekvieną metrą jie naudoja terorui. Tik Ukrainos pergalė grąžins saugumą. Ir ši pergalė ateis. Teroristai nesugebės sustabdyti Ukrainos vandeniu, raketomis ar dar kuo nors.

Visos pajėgos dirba. Sušaukiau Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybą. Skleiskite tik oficialią ir patikrintą informaciją“, – pridūrė V. Zelenskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)