„Šiandien Lietuva dėl neapgalvotų kai kurių politikų veiksmų yra atsidūrusi tokioje situacijoje, kuomet sprendimai būtų reikalingi. Blogiausia būtų apsukti ratą ir grįžti atgal į tą patį tašką, pasakyti „oi, čia nieko ypatingo neatsitiko, mes tiesiog truputį pafantazavome“, – pirmadienį Prezidentūroje susirinkusiems žurnalistams sakė G. Nausėda.

Daukanto aikštės lyderis pakartojo, kad ir pirmalaikiai parlamento rinkimai, ir pokyčiai Ministrų kabinete yra tinkamos alternatyvos spręsti vidaus politikoje įsisiūbavusį skandalą. Tačiau, pažymėjo jis, sprendimo galia yra Seimo rankose.

„Manau, kad išankstinių rinkimų, Vyriausybės atnaujinimo alternatyvos yra priimtinos. Bet šiandien tai turi pasakyti pats Seimas, pati Vyriausybė – ar ji pajėgi tęsti savo darbą. O aš, kaip Lietuvos Respublikos prezidentas, elgsiuosi griežtai pagal numatytas Konstitucijos galias ir kompetencijas“, – aiškino jis.

„Sulaukime sprendimo, ką Seimas nuspręs apskritai dėl išankstinių rinkimų skelbimo. Yra įmanomi visokie variantai. Galbūt 85 balsus, parlamentarus bus galiam suskaičiuoti po balsavimo, aš tikrai nenoriu spėlioti“, – klausiamas, ar Seime užteks politinės valios konservatorių siūlymui palaikyti, G. Nausėda nesiėmė prognozuoti.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.

Vieningos nuomonės dėl siūlymo konservatorių gretose nėra. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią G. Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.

Kritikos pirmalaikių rinkimų iniciatyvai negaili ir TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis. Pasak jo, rinkėjų mandatą gavusi valdančioji dauguma privalo tęsti darbą, o „partijos ritualinis susideginimas“ tik pablogins padėtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)