„Tokią informaciją gavome, ji buvo labai operatyviai patikrinta.

Įsitikinus, kad informacija yra melaginga buvo pranešta kriminalinei policijai, kuri ėmėsi savo veiksmų“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė R. Krasauskienė.

Pirmadienį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu Lietuvos mokyklose prasideda brandos egzaminų sesija. Šiemet valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikyti pasirinko 17 364 abiturientai, mokyklinį – 8 852. Pernai šį egzaminą išlaikė 92 proc. kandidatų, o šimtukus gavo 379 kandidatai.

Kaip informuoja NŠA, lietuvių kalbos ir literatūros egzamino metu kandidatai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš siūlomų keturių temų: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinio rašinio temų. Per egzaminą prie kiekvienos temos pateikiami du autoriai, tačiau jie rekomenduojami. Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi lieka, tačiau moksleiviai jį gali rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų privalomų autorių (besimokantiems bendruoju kursu jų yra 26, išplėstiniu – 36).

Per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą kandidatai gali naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje. Iš viso per egzaminą kompiuteriu galima naudotis 20 minučių arba du kartus po 10 minučių.

Neišlaikiusieji valstybinio ar mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino liepos 13 d. pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje laikys mokyklinį brandos egzaminą.

Krasauskienė: šiais metais tikimės geresnių brandos egzaminų rezultatų

Pirmadienį prasidėjus brandos egzaminų sesijai, Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) direktorė Rūta Krasauskienė tikina, kad nebuvo sulaukta pranešimų apie nesklandumus prieš lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Anot jos, užduotys mokyklas pasiekė laiku ir egzaminas visose Lietuvos mokyklose vyksta sėkmingai.

„Šiandien iš mokyklų jokios negatyvios informacijos nesulaukėme, užduotys mokyklas pasiekė laiku, kiek suprantame, tie procesai vyksta“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė NŠA vadovė.

R. Krasauskienė šiais metais tikisi geresnių brandos egzaminų rezultatų. Pasak jos, abiturientams prieš egzaminus buvo suteiktos konsultacijos, vykdomi bandomieji testai, kurie, pažymėjo NŠA vadovė, padėjo pasiruošti rimčiau.

„Žinoma, tikėtis visada norisi geresnių rezultatų, nes iš tiesų šiais mokslo metais buvo skirta tikrai nemažai konsultacijų abiturientams, galimybių pasiruošti brandos egzaminams, bendrai buvo galimybė bandomuosius išsilaikyti testus, savivaldybės organizavo, pačios mokyklos, Nacionalinė švietimo agentūra“, – teigė R. Krasauskienė.
„Tai tos pagalbos moksleiviai sulaukė daug daugiau, tai tikimės ir geresnių rezultatų“, – pridūrė ji.

NŠA duomenimis, prašymus laikyti egzaminus šiemet pateikė 27 492 bendrojo ugdymo mokyklų ir profesinių mokyklų baigiamųjų klasių moksleiviai.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija pirmadienį prasidėjo lietuvių kalbos ir literatūros mokykliniu ir valstybiniu brandos egzaminu ir baigsis birželio 27 d. muzikologijos mokykliniu egzaminu.

Egzaminų sesijos rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 13 d.
Norintys gauti brandos atestatą turi išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą. Iš viso moksleiviai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus. Laikyti maksimalų brandos egzaminų skaičių šiais metais pasirinko 0,26 proc. kandidatų.

Anot NŠA vadovės, egzaminų rinkimosi tendencijos nesiskiria nuo ankstesnių metų. Kaip ir pernai, norintieji laikyti valstybinius brandos egzaminus dažniausiai rinkosi anglų kalbos, matematikos, biologijos, istorijos egzaminus. Laikyti anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą nusprendė 18 020 kandidatų, matematikos – 15 560, istorijos – 7 743, biologijos – 6 384, geografijos – 4 430 kandidatų.
Lyginant su praėjusiais metais, šiemet daugiau abiturientų pasirinko valstybinius geografijos ir chemijos brandos egzaminus. Nežymiai sumažėjo matematikos, anglų kalbos, fizikos, biologijos valstybinių brandos egzaminų populiarumas.

Brandos egzaminai bus vykdomi 2596 centruose. Abiturientų valstybinių brandos egzaminų darbus vertins daugiau nei 1000 vertintojų elektroninio vertinimo aplinkoje, kuri sudaro technologines sąlygas užtikrinti vertinimo kokybę.

Pakartotinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 28 d. – liepos 13 d. Jos rezultatai bus paskelbti ne vėliau kaip iki liepos 17 d.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)