„Tiesiog reikėtų įsiklausyti, ką sako šalies prezidentas, stengtis spręsti kartu šitas problemas tiek valdančiajai daugumai kartu su prezidentu, tiek Vyriausybės pirmininkei kartu su prezidentu, kaip galėtų dirbti toliau ta Vyriausybė“, – Žinių radijui teigė V. Blinkevičiūtė.

Visgi, anot politikės, jeigu I. Šimonytė ir toliau laikysis pozicijos, kad negali toliau eiti premjerės pareigų, tada konservatorių gretose reikėtų ieškoti naujo ministro pirmininko.

„Jeigu taip neišeina ir Šimonytė sako, kad jokiu būdu ji negali dirbti, tada konservatorių partijoje, kaip didžiausioje valdančiojoje partijoje, galima rasti ir kitą ministrą pirmininką. Tada atsistatydina šita Šimonytės Vyriausybė nieko nelaukiant ir nedelsiant, jeigu nebegali dirbti“, – akcentavo ji.

V. Blinkevičiūtė pabrėžia, kad tik tuo atveju, jei naujos Vyriausybės vis tik nepavyktų suformuoti, liktų pirmalaikių Seimo rinkimų scenarijus.

„Ir jeigu tik išnaudojami šitie keliai, kad niekaip nepavyksta suformuoti Vyriausybės, tada, žinoma, lieka išankstiniai priešlaikiniai rinkimai“, – sakė ji.

Visgi LSDP pirmininkė nemano, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai sulauks reikiamo parlamentarų palaikymo.

„Aš tikrai negalvoju, kad Seimas balsuos už pirmalaikius rinkimus ir bus surinkti tie 85 balsai. Juolab, kad nepalaiko ir dalis konservatorių Seimo narių ir tai viešai sako. Lygiai taip pat nepalaiko ir koalicijos partneriai: nei Liberalų sąjūdis, nei Laisvės partija ir opozicinės partijos nepalaiko“, – teigė V. Blinkevičiūtė.
Ir mes, socialdemokratai, palaikysime tik tuo atveju, jeigu bus išnaudoti visi kiti keliai ir visi kiti sprendimai“, – pridūrė ji.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.

Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje. Oponentams keliant spaudimą politikė nutarė trauktis iš posto.

Laikinosios sostinės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti savo išlaidų. Visgi, finansų ministrė pranešė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei pervedė dalį išnaudotų lėšų – beveik 14 tūkst. eurų.

Tuo metu Prezidentūra ragina parlamentarus tobulinti teisinę bazę ir nustatyti aiškesnį reglamentą dėl savivaldos tarybos narių veiklai skirtų lėšų naudojimo.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda tvirtino, kad iš galimos krizės šalį gali išvesti tiek pirmalaikiai Seimo rinkimai, tiek Vyriausybės „perkrovimas“. Visgi, tokiu atveju, pabrėžė Daukanto aikštės lyderis, naujai formuojamame Ministrų kabinete neturėtų būti į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusių Vyriausybės narių G. Skaistės ir S. Kairio.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)