Dar tik važiuodamas į Seimą prisistatyti kaip kandidatas į STT vadovus, prieš kelias savaites, L. Pernavas LNK žinioms pripažino, kad jau yra važiavęs STT tarnybiniu transportu. Nors iki šiol nevadovauja STT.

STT komentavo, kad po susitikimo tarnyboje L. Pernavui reikėjo vykti į tą pačią pusę, kur važiavo ir STT agentai.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) gavo skundą ir sprendžia, ar pradėti tyrimą.

„Dėl automobilio naudojimosi, kuomet L. Pernavas buvo tik kandidatas į STT vadovo pareigas. Praėjusią savaitę komisija priėmė sprendimą susirinkti daugiau informacijos. Gavusi papildomą informaciją komisija spręs pradėti arba nepradėti tyrimo šioje vietoje“, – teigė VTEK pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Seimas jau patvirtino L. Pernavą vadovauti STT. Trūksta tik galutinio prezidento Gitano Nausėdos parašo.

Seime iš pat pradžių buvo klausimų, ar gerai, kad dar vienai tarnybai vadovaus policijos sistemos žmogus.

„Jeigu kviečiasi iš tos pačios sistemos žmones, tai tada susiformuoja tam tikras labai siauras požiūris. Ir kai kada net paprastų detalių nepamatai“, – svarstė Seimo opozicijos atstovas, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius.

Linas Pernavas

Dabar opozicijai klausimų dar daugiau. L. Pernavas ir į savo pavaduotojus kviečiasi buvusį Policijos Imuniteto valdybos viršininką E. Jablonską.

„Taip, galiu patvirtinti, kad iš L. Pernavo esu gavęs siūlymą dėl galimybės formuoti komandą. Atsakymo ar sutikimo dar nėra, dar vyksta pokalbiai, diskusijos“, – LNK žinioms sakė pats E. Jablonskas.

Opozicijos atstovas Saulius Skvernelis teigė, jog tai tik vieša paslaptis.

„Gaila tik, kad Seimo pritartas, bet dar nepaskirtas vadovas Seimo frakcijose šią informaciją neigia visą laiką“, – kalbėjo parlamentaras.

E. Jablonskas dabar yra politikas – laisvietės Ewelinos Dobrowolskos pasirinktas teisingumo viceministras.

„Tai jeigu į tą kompaniją dar ateis politikas, tai apie kokį STT depolitizavimą mes galime kalbėti? Tai yra politinis instrumentas“, – klausimus kėlė S. Skvernelis.

STT vadovo pavaduotoją turės skirti prezidentas G. Nausėda. Yra klausimų, ar viceministrui E. Jablonskui grįžtant į teisėsaugą neturėtų galioti paties prezidento iškeltas „politinio atšalimo“ laikotarpis.

„Ji privalėtų būti. Apskritai ydinga, žalinga praktika iš politikos eiti į statutinę tarnybą“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Opozicinės Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis teigė, jog „politinio atšalimo“ sąvoka Lietuvoje žongliruoja kas nori ir kaip nori.

„Tas pats Raimundas Karoblis turėjo atšalti nuo kažko. O tas pats Simonas Krėpšta iš Prezidentūros be jokių atšalimo laikotarpių galėjo eiti į Lietuvos banko valdybos narius“, – teigė politikas.

Vienas iš buvusių S. Skvernelio Vyriausybės ministrų – vidaus reikalų Eimutis Misiūnas politiškai vėsta jau trečius metus. Apskundė Lietuvą Strasbūro žmogaus teisių teismui, nes po prezidento G. Nausėdos nurodymo politiškai atšalti vis dar negali grįžti į teisėjo pareigas.

„Tai yra visiškas teisinis susidorojimas. Ir žiūrint teisininko akimis – tas pats būtų pasiūlymas įteisinti įstatymuose teisinio susidorojimo sąvoką – kad štai prezidentui, ar kitiems politikams leiskime per kadenciją susidoroti su keliais neįtikusiais asmenimis“, – kalbėjo E. Misiūnas.

Eimutis Misiūnas

Teisingumo viceministras E. Jablonskas sako, kad ar jam reikėtų politiškai atšalti spręsti turi į STT kviečiantis L. Pernavas, kuris situaciją komentuoja taip: „Man svarbiausia yra asmens kompetencija, bei jo/jos dalykinės ir asmeninės savybės“.

Iš tos pačios policijos sistemos atėjusiam S. Skverneliui neatrodo normalu, kad dabar jau trims esminėms teisėsaugos institucijoms vadovauja, vykdančioms kriminalinę žvalgybą: policijai, STT ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) vadovauja ilgamečiais karjeros ryšiais policijoje susiję žmonės.

„Mes galime kelti irgi įvairias prielaidas – artėja įvairūs rinkimai, institucijos yra politizuojamos, kurios vykdo kriminalinę žvalgybą“, – sakė politikas S. Skvernelis.

FNTT šiuo metu vadovauja Rolandas Kiškis, jis buvo Kriminalinės policijos biuro viršininkas. R. Kiškio pavaduotojas FNTT – Audrius Valeika, buvo jo pavaduotojas ir Kriminalinėje policijoje. Dar vienas FNTT vado R. Kiškio pavaduotojas – Mindaugas Stravinskas anksčiau vadovavo Vilniaus policijai.

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovas – Arūnas Paulauskas anksčiau buvo Policijos departamento patarėjas, Generalinio policijos komisaro pavaduotojas.

VTEK pirmininkas sako, kad tokie ryšiai savaime nieko blogo nereiškia.

„Jeigu sūnų pasiimtų pavaduotoju, tada rūpėtų šis klausimas. Bet čia kalbame apie kolegiškus santykius. Ir kitas dalykas – sutikime su tuo, kad Lietuva yra maža valstybė“, – kalbėjo VTEK pirmininkas G. Sakalauskas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: