Skelbiama, kad į renginį pakviesti NATO valstybių narių, taip pat Švedijos ir Ukrainos parlamentų vadovai ir šių valstybių parlamentų užsienio ir saugumo reikalų komitetų pirmininkai.

„Šiuo kritiniu Europos saugumui metu NATO valstybių parlamentų vadovai ir parlamentai bendrai paėmus privalo būti aktyvūs, ypač stiprinant transatlantinį ryšį. (…) Aljansui reikia ryžtingų ir visa apimančių sprendimų, nukreiptų į NATO rytinių sienų stiprinimą, gynybinių pajėgumų didinimą, Ukrainos pergalę ir jos kelią į narystę NATO“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

NATO valstybių narių parlamentų pirmininkų aukšto lygio susitikimo dalyvius penktadienį pirmiausia pasveikins Seimo Pirmininkė. Įžanginę kalbą taip pat sakys prezidentas Gitanas Nausėda.

Aljanso generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo kalbą perskaitys generalinio sekretoriaus pavaduotoja, ambasadorė Baiba Braže, viena iš antrosios diskusijų sesijos pranešėjų – premjerė Ingrida Šimonytė.
Pažymima, kad susitikimo diskusijų sesijose bus diskutuojama apie pasaulinius iššūkius ir pasaulinę NATO, išlaidų gynybai didinimą, atgrasymo ir gynybos stiprinimą. Viena iš svarbiausių temų – ilgalaikis paramos Ukrainai planas.

Trijose diskusijų sesijose pranešimus pristatys pranešėjai iš mažiausiai 9 valstybių: NATO Parlamentinės Asamblėjos Prezidentė, senatorė Žoel Garijo-Mailam, Šiaurės Makedonijos Susirinkimo Pirmininkas Talat Khaferis, Portugalijos Respublikos Asamblėjos Pirmininkas Augustas Santosas Silva, Vokietijos Bundestago Pirmininkė Barbel Bas, Čekijos Respublikos Atstovų Rūmų Pirmininkė Marketa Pekarova Adamova, Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas Ruslanas Stefančukas, Lenkijos Respublikos Seimo Pirmininkė Elžbieta Vitek, Kroatijos Respublikos parlamento Pirmininkas Gordanas Jandrokovičius, Čekijos Respublikos Senato Pirmininkas Milošas Vystrčilas, Latvijos Respublikos Saeimos Pirmininkas Edvardas Smiltenis, Rumunijos Senato Pirmininkė Alina-Štefanija Gorgiju.

Taip pat pasisakys Prancūzijos Nacionalinės Asamblėjos, Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų atstovai, Italijos Deputatų Rūmų Užsienio ir Europos reikalų komiteto pirmininkas, Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Atstovų Rūmų Nuolatinio specialiojo žvalgybos komiteto pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją