„Ukrainos kariuomenė šiandien yra vos ne viena iš galingiausių pasaulio kariuomenių. Kai prie Aljanso prisijungs Ukraina, tai sustiprins ir patį Aljansą, nes Ukrainos kariuomenė šiandien de facto yra NATO kariuomenė, nes ji kariauja su NATO ginkluote, kovoja pagal NATO standartus ir atlieka pagrindinę NATO funkciją – saugo visus nuo Rusijos Federacijos įtakos rytiniame flange. Ar tai yra NATO kariuomenė? Man atrodo, atsakymas yra aiškus ir de facto reikia padaryt de jure“ – ketvirtadienį LRT televizijai sakė R. Stefančukas.

NATO generaliniam sekretoriui pareiškus, kad kol kas narystė NATO Ukrainai nebus suteikta dėl vykstančio karo, Aukščiausiosios Rados Pirmininko teigimu, NATO viršūnių susitikime Vilniuje Ukraina norėtų išgirsti konkrečius pasiūlymus.

„Mes norėtume Vilniuje išgirsti labai konkrečius dalykus. Mes šiandien kalbėjomės su kolegomis ir aš pasakiau, kad Ukraina nori gauti NATO nubrėžtą kelią, kuriuo ji eis, sužinoti laiką, kiek tai užtruks, ir gauti mūsų saugumo garantijų“ – teigė R. Stefančukas.

Pasak R. Stefančuko, Ukraina ragina visus partnerius pasitikėti ir padėti Ukrainai.

„Mūsų prioritetas – turėti sąžiningą taiką. Bet mes norėtume, kad ir visas pasaulis suprastų, jog tokios sąžiningos taikos sudedamoji dalis yra tai, kad mes turime įpareigoti Putiną sumokėti už šitą karą ir tai turi būti mūsų bendra pozicija. Man atrodo, tai jungia mus visus“, – sakė jis.

ELTA primena, kad Lietuvoje viešintis R. Stefančukas ketvirtadienį dalyvavo nenumatytame plenariname Seimo posėdyje. Posėdžio metu jam buvo įteiktas Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė.

Šį garbingą apdovanojimą Ukrainos parlamento vadovas priėmė iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen rankų.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų, iki 3000 svečių.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją