„Tikrai Rusijos agresija Ukrainoje įgauna tokią formą, kad jau galima kalbėti, kad Rusijos elgesys yra ne tik pavojingas, bet jis darosi tiesiog šlykštus“, – Moldovoje teigė G. Nausėda.

Prezidentas priminė, kad dešimtys tūkstančių vaikų yra prievarta deportuoti iš Ukrainos į Rusiją ir Baltarusiją.

„Tai aš sakau birželio 1-ąją dieną – Vaikų gynimo dieną – kai mes žinome, kad 19 tūkst. vaikų deportuota iš Ukrainos į Rusiją ir tik mažytė dalis jų sugrįžo, virš 2 tūkst. jų deportuota į Baltarusiją. Ir tai yra brutalus, grubus ir visiškai nepateisinamas žmogaus teisių pažeidimas“, – pabrėžė jis.

Ketvirtadienį, minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną, prie Rusijos ambasados, Boriso Nemcovo skvere, įvyko mitingas, kuriuo buvo siekiama solidarizuotis su Ukrainos tauta, kuri siekia atgauti pagrobtus vaikus.

ELTA primena, kad šių metų kovo 17 d. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl „neteisėtos Ukrainos vaikų deportacijos“. Hagoje įsikūręs TBT pranešė, kad dėl panašių kaltinimų taip pat išdavė arešto orderį Rusijos prezidento vaiko teisių įgaliotinei Marijai Lvovai-Belovai.

V. Putinas „įtariamas padaręs karo nusikaltimą – neteisėtą gyventojų (vaikų) deportaciją ir neteisėtą gyventojų (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federaciją“.

TBT nurodė, kad nusikaltimai padaryti po 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją