Vis dėlto, teigia jis, Taivanas neremia Ukrainos tiesiogiai, kadangi Kyjivas tikisi Kinijos pagalbos nutraukiant karą.

„Turime iššūkių padedant Ukrainai. Visų pirma, mums sudėtinga palaikyti tiesioginį ryšį. Be to, Ukraina nori išlaikyti erdvę bendrauti su Kinija. Bendradarbiauti su Taivanu Ukraina linkusi mažiau“, – Eltai komentavo R. Ch. Lee.

Ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje „Priešakinių demokratijų bendradarbiavimas remiant Ukrainą“ pristatyta, jog Taivanas 5 mln. dolerių prisidės prie Lietuvos atstatomo darželio Irpinėje bei mokyklos Borodiankoje.

Kaip konferencijoje sakė ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina, papildomos lėšos leis objektų rekonstrukciją baigti greičiau ir kokybiškiau.

Pasak R. Ch. Lee, Taivanas Ukrainai iš viso šiemet skirs 56 mln. JAV dolerių, dalis šių lėšų numatyta paremti ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos vykdomus Ukrainos atstatymo projektus.

„Norėjome su Ukraina bendradarbiauti tiesiogiai, kad suprastume, kiek ir kokios paramos šaliai reikia. Deja, kol kas turime teikti paramą per kitas šalis, įskaitant Lietuvą, Lenkiją, taip pat Slovakiją, kurios yra mūsų pagrindinės partnerės. Bet pilnai suprantame padėties sudėtingumą“, – sakė Taivano politikas.

R. Ch. Lee teigimu, pernai Taivanas Ukrainai skyrė paramos už maždaug 15 mln. JAV dolerių.

„Toliau ieškome būdų kaip padėti Ukrainai tiesiogiai, tačiau tuo pat metu toliau finansuosime panašiai mąstančių valstybių projektus, ypač Lietuvos. Tai pagrindinis būdas, kaip padedame Ukrainai“, – pažymėjo jis.

Lietuva ir Taivanas palaiko glaudžius politinius ir ekonominius ryšius po to, kai 2021 m. pabaigoje Vilniuje įkurta Taivaniečių atstovybė – pirmoji Taivano atstovybė užsienyje, pavadinta salos, o ne jos sostinės Taipėjaus pavadinimu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)