„(...) Būtina ne tik išlaikyti strateginę kantrybę, bet ir artikuliuoti aiškią poziciją dėl Ukrainos euroatlantinės ateities, kurią ji pasirinko ir dėl kurios kasdien kovoja. Lietuva dės visas pastangas, kad Ukrainos narystės NATO klausimas, kuris yra esminis užtikrinant taiką ir stabilumą Europoje, neliktų pilkojoje zonoje, kaip ir Ukrainos siekis tapti ES nare, dėl kurio šalis atkakliai ir rezultatyviai dirba nepaisant sudėtingų karo aplinkybių“, – susitikime teigė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad įvairiapusė Lietuvos parama Ukrainai tęsis, kol Ukrainos pergalės. Lietuva ir toliau dės visas diplomatines pastangas, kad padėtų įgyvendinti Ukrainos siekius tapti pilnateise ES ir NATO nare.

„Rusija neturi jokios teisės riboti ar bandyti paveikti nepriklausomos suverenios valstybės ir jos laisvų piliečių pasirinkimų – ir ji tikrai neturi ir negali turėti veto teisės ES ar NATO plėtros klausimais“, – pabrėžė premjerė.

Tuo metu R. Stefančiukas padėkojo Lietuvai už pagalbą, teiktą Ukrainai dar iki Rusijos karinės invazijos pradžios, svetingą dėl karo pasitraukusių ukrainiečių priėmimą Lietuvoje, paramą Ukrainos sugrįžimui į bendrus Europos namus.

ELTA primena, kad ketvirtadienį į Lietuvą atvyksiančiam R. Stefančukui bus įteiktas Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė.

Iškilmingą apdovanojimo ceremonija bus surengta nenumatytame Seimo plenariniame posėdyje, kurį nutarė sušaukti trečiadienį posėdžiavusi Seimo valdyba.

Parlamentarai yra nusprendę Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – skirti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, buvusiam Seimo Pirmininkui Česlovui Juršėnui ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui R. Stefančukui. Č. Juršėnui šis Seimo apdovanojimas buvo įteiktas šių metų gegužės 18 d.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas R. Stefančukas yra vienas iš valstybės lyderių, stojęs kovos už Ukrainos laisvę priešakyje, savo asmenine lyderyste, drąsa ir pavyzdžiu įkvepiantis ukrainiečius priešintis Rusijos agresijai. Jis telkia demokratinio pasaulio parlamentinę bendruomenę už savo tėvynės laisvę.

Aukščiausiu Seimo apdovanojimu – Aleksandro Stulginskio žvaigžde – siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)